Κορωνοϊός: Τετραπλάσιο το ιικό φορτίο στην Αττική απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Τετραπλάσιο το ιικό φορτίο στην Αττική απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην έναρξη της νέας χρονιάς – Επισφαλής η σταθερότητα των κρουσμάτων - Παραμένει ο συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία για τη Λακωνία

test-covid342
Με συγκρατημένη αισιοδοξία κλείνει η πρώτη ημέρα του 2021 από την σκοπιά της πορείας του κορωνοϊού στην χώρα μας, αφού το ποδαρικό από την πρώτη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το νέο έτος δείχνει έναν αριθμό κρουσμάτων χαμηλότερο μεν από τις προηγούμενες ημέρες, επισφαλή δε ως προς την σταθερότητά του.

Η Πρωτοχρονιά βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με 597 νέες διαγνώσεις του SARS-CoV-2 στα 28.600 τεστ που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια, αναδεικνύοντας μια μικρή υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες. Αντίστοιχα, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κατά εννέα σε σχέση με εχθές και έφτασαν τους 429.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικός της γενικής κατάστασης, καθώς η περίοδος των γιορτών χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων «δίκοπο μαχαίρι» για την εξέλιξη της πανδημίας, αφενός λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού και αφετέρου λόγω των αυστηρότατων ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων και του συνωστισμού.

Η Αττική διαθέτει τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη

Στην γενικότερη επιφυλακτικότητα συντείνει και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνολικά στην Αττική (210), με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και τον Πειραιά 20.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία με 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο φαίνεται να τείνει προς μια σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΑΠΘ, πάντως, μπορεί σήμερα το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα να αποτυπώνει μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ωστόσο, η αποκλιμάκωση παρουσιάζει επιβράδυνση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός «παραμονεύει» και η οριακή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Παραμένει ο συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία για τη Λακωνία

Και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, όμως, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, με το βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Έβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.


Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε σήμερα και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.

Κλείσιμο
Τέλος, το σημαντικότερο στοιχείο που δεν επιτρέπει εφησυχασμό είναι ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι και σήμερα ξεπερνούν τους 400, με το ποσοστό των ασθενών ηλικίας 40-65 ετών να φτάνει, μάλιστα, στο 38,5%.

Δεδομένο είναι πως από την επόμενη εβδομάδα και μετά οι ειδικοί θα μπορέσουν να κάνουν μια αποτίμηση της μεθεόρτιας κατάστασης, ώστε να διαπιστωθεί αν η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας κάτω από τα 1.000 κρούσματα είναι ρεαλιστική ή πλασματική λόγω της διενέργειας μικρότερου αριθμού τεστ και αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών.



Ειδήσεις σήμερα:

Αστυνομικοί αφήνουν αβοήθητο - μέχρι να πεθάνει - 47χρονο μαύρο στο Οχάιο


«Αυλαία» για τις υποχρεώσεις του 2020 - «Πρεμιέρα» για τις ελαφρύνσεις του 2021


Σφοδρή σύγκρουση ασθενοφόρου με ΙΧ στο Αγρίνιο - Δυο τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης