Καρά Τεπέ - Βίντεο: Πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η νέα δομή για τους μετανάστες

Καρά Τεπέ - Βίντεο: Πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η νέα δομή για τους μετανάστες

Με γοργό ρυθμό προχωρά η δημιουργία του προσωρινού ΚΥΤ όπου θα μεταφερθούν μετανάστες που βρέθηκαν χωρίς στέγη μετά την πυρκαγιά στη Μόρια

domi-proswrini
Σε βίντεο από drone καταγράφεται η πρώτη φάση δημιουργίας της νέας δομής για τους μετανάστες στον Καρά Τεπέ. Όπως φαίνεται, έχουν διαμορφωθεί τα ιατρεία αλλά και το κέντρο διοίκησης του ΚΥΤ, με τους ανθρώπους να τρέχουν για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Λέσβος - Η πρώτη φάση της προσωρινής δομής


Η δημιουργία του προσωρινού ΚΥΤ, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έμειναν δίχως στέγη μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας, συνεχίζεται με γοργό ρυθμό.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 μετανάστες σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου είχε ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19.

Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.

Λέσβος: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν βοήθεια

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για όσα λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και έχουν ανταποκριθεί ήδη έξι χώρες.

Όπως έχει γίνει γνσωτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη-μέλη.

Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγαση 12.000 μεταναστών από τη Μόρια

Κλείσιμο
έλειες λύσεις δεν υπάρχουν σε δυσεπίλυτα προβλήματα που θυμίζουν γόρδιο δεσμό. Κάπως έτσι έμοιαζε και η κατάσταση στην Μόρια μετά την φωτιά και την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέλαβε την ευθύνη για την τήρηση της τάξης μεταβαίνοντας ο ίδιος στο νησί και ο Νότης Μηταράκης που επίσης βρίσκεται επί τέσσερις ημέρες στη Λέσβο εντόπισε νέο χώρο για την φιλοξενία των μεταναστών και με ρεκόρ ταχύτητας το νέο Hot Spot ήδη λειτουργεί.

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί σκηνές για την στέγαση περίπου 12.000 ανθρώπων χάρη στις προσπάθειες των ανδρών του στρατού, οι οποίοι εργάζονται ακάματα την ώρα που πολλοί εκπρόσωποι ΜΚΟ απλώς τους παρακολουθούν αδρανείς.

Ακόμη και ο έλεγχος των μεταναστών με rapid test για κορωνοϊό, όπου τα αποτελέσματα βγαίνουν 15 λεπτά μετά την λήψη δείγματος δεν ήταν κάτι εύκολο. Κι αυτό διότι δεν αρκεί να ξαναδημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας 12.000 μεταναστών.

Πρέπει να εντοπιστούν ξανά οι 35 μετανάστες με Covid-19, να νοσηλευτούν σε υγειονομικές δομές, παράλληλα να απομονωθούν οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν στενές επαφές και να προστατευτούν οι υγιείς αλλά και ο τοπικός πληθυσμός στη Λέσβο. Διότι η ασφάλεια και η υγεία κατοίκων και μεταναστών είναι πρώτη προτεραιότητα. Και ο χειρισμός των κρίσεων απαιτεί αποφάσεις ώστε να αντιμετωπίζεται ακόμη και μια κατάσταση που εκ πρώτης όψεος μοιάζει αδιέξοδη.

Ειδήσεις σήμερα

Τα τέσσερα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Αλλάζει ο εργατικός νόμος του '82

Ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού: 28χρονος δίνει μάχη στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Sports bra: Το απόλυτο αθλητικό αξεσουάρ για φετιχιστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης