Διαδικτυακή συζήτηση για την εθνική εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο

Διαδικτυακή συζήτηση για την εθνική εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών εγκαινιάστηκε το διαδικτυακό φόρουμ PD Talks - Public Diplomacy Talks με θέμα: «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece»

unnamed
Την Πέμπτη 18 Ιουνίου με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εγκαινιάστηκε το διαδικτυακό φόρουμ PD Talks - Public Diplomacy Talks με θέμα: «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece», το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με σκοπό διττό: Αφενός, την ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια διπλωματία, αφετέρου την αναβάθμιση των εξωστρεφών πολιτικών διαφόρων φορέων, καθώς μετά την οικονομική κρίση έχει γίνει όλο και πιο επείγον να αναδιαμορφωθεί η εθνική εικόνα της Ελλάδος στον κόσμο.

Στη φετινή συζήτηση συμμετείχαν δύο διεθνούς φήμης διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ο καθηγητής Nicholas Cull του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και ο καθηγητής Στάθης Καλύβας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις κυρίως στα εξής:

Μπορεί μια χώρα να μεταστρέψει την αρνητική της εικόνα; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί η δημόσια διπλωματία για την προβολή της εθνικής εικόνας; Πώς μπορούν οι εξελίξεις της επικαιρότητας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη; Έχει καταφέρει η Ελλάδα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς;

Κ.Βλάσης: Η δημόσια διπλωματία ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους

Σε χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης επισήμανε πως «στον σημερινό διασυνδεδεμένο και ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, στον οποίο οι πληροφορίες ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες, η δημόσια διπλωματία έχει καταστεί ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους», ενώ τόνισε πως οι αντιλήψεις έχουν σημασία στη διεθνή πολιτική και αποτελούν μια σημαντική πτυχή ήπιας ισχύος.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο. Αφήνοντας πίσω της το παρελθόν, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα επιτυχημένο μοντέλο οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, μετά από χρόνια επώδυνης ύφεσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η πρόσφατη εμπειρία του Covid-19 καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υπονομευτικές ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο, επιβεβαίωσαν την εικόνα της χώρας μας ως κράτους που μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας, ικανού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την περίπλοκη κρίση.
Κ. Αλεξανδρής: Να αναδείξουμε μια χώρα που καινοτομεί, αναπτύσσεται και ανακτά τον ενεργό της ρόλο

Πρωταρχικός στόχος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι «να αφήσουμε πίσω την εποχή της εσωστρέφειας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εξωστρεφή χαρακτήρα μας και να αναδείξουμε μια χώρα που καινοτομεί, αναπτύσσεται και ανακτά τον ενεργό της ρόλο», τόνισε στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας της, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής.

«Έχοντας αφήσει πίσω μια δεκαετία κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα πολύ πιο εξωστρεφής και με αυτοπεποίθηση».

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους 11 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων- με τον κορονοϊό να είναι η πιο πρόσφατη- με αποτελεσματικό τρόπο και προσέθεσε: «Οι πολίτες μας είδαν ένα κράτος να δρα με έναν οργανωμένο τρόπο, να λαμβάνει μέτρα και να εφαρμόζει πολιτικές με βάση την καθοδήγηση των ειδικών. Είδαμε τη δημόσια διοίκησή μας να γίνεται ψηφιακή και, επιτέλους, να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική. Είδαμε ένα σύστημα δημόσιας υγείας να ανταποκρίνεται στην πρόκληση, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί τις συνέπειες μιας δεκαετούς λιτότητας. Το κύριο αποτέλεσμα των παραπάνω: η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στους κρατικούς θεσμούς».

Ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα ευνοϊκές αναφορές για το πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και ότι «υπάρχει πληθώρα άρθρων που επαινούν και συγχαίρουν την ισχυρή ηγεσία της Ελλάδας, το υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και την ωριμότητα του πληθυσμού της. Βλέπουμε τα μέσα ενημέρωσης να επαινούν τη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξει επιχειρήσεις, υπαλλήλους και άνεργους και να επανεκκινεί τον τουρισμό και την οικονομία». Αυτό που βλέπουμε, πάνω απ' όλα, κατέληξε, είναι μια συζήτηση για τη χώρα που ανακτά διεθνή εμπιστοσύνη.

Κλείσιμο
Πράγματι η εικόνα της Ελλάδος διεθνώς εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων, του Έβρου και του Covid-19, έχει αλλάξει άρδην. Πίσω από αυτήν την θετική αλλαγήυπάρχει η αλλαγή πολιτικών, επιλογών και μεθόδων. Πίσω από τις πολιτικές, τις επιλογές και τις μεθόδουςυπάρχουν πάντα τα πρόσωπα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η μεγαλύτερη τραπεζική απάτη στην Κρήτη: Και οι επτά κρίθηκαν αθώοι, αλλά ο Άρειος Πάγος δεν συμφωνεί

Κάλυμνος: Είχε εξοπλισμό για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης

Πάτρα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Μαζαράκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης