Beyonce η «βασίλισσα»: 25 χρόνια στον θρόνο της μουσικής

Beyonce η «βασίλισσα»: 25 χρόνια στον θρόνο της μουσικής

Στα 39 του χρόνια το κορίτσι από το Χιούστον ενσαρκώνει την τέλεια εικόνα μιας σύγχρονης αναγεννησιακής κοπής γυναίκας - Το 28ο Grammy που μόλις πρόσθεσε στη συλλογή της έρχεται να υπενθυμίσει πως αν δεν υπήρχε, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να την επινοήσουμε

beyonce-main
«Είναι δουλειά του καλλιτέχνη να καθρεφτίζει την εποχή του. Και η εποχή που διανύουμε είναι σκληρή». Η Beyonce δεν είπε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο παραλαμβάνοντας την προηγούμενη Κυριακή το βραβείο Grammy για την καλύτερη R&B ερμηνεία για το «Black Parade». Ηταν το 28ο της καριέρας της, εκείνο δηλαδή που την ανέδειξε στη γυναίκα με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του θεσμού. Η Queen Bey πέρασε τον πήχη που είχαν θέσει οι 27 νίκες της Αλισον Κράους, ενώ πλέον τη χωρίζουν μόλις τρία βραβεία από το απόλυτο ρεκόρ των 31 Grammy που ανήκει στον αείμνηστο Ουγγροβρετανό συνθέτη και επί χρόνια μαέστρο της Συμφωνικής του Σικάγου, σερ Γκέοργκ Σόλτι. Οι αριθμοί μπορεί να ακούγονται και να διαβάζονται εντυπωσιακοί, όμως στην πραγματικότητα ωχριούν για να περιγράψουν την απήχηση και την επίδραση της Beyonce στη μουσική βιομηχανία, αλλά κυρίως να οριοθετήσουν το αποτύπωμά της στην κοινωνία. Οχι άδικα, στις ΗΠΑ η 39χρονη Νόουλς θεωρείται μια εφεύρεση (του εαυτού της) τόσο σημαντική όσο ο ηλεκτρισμός, το αυτοκίνητο, το Διαδίκτυο, τα smartphones και τα κοινωνικά δίκτυα. Η ίδια η εμφάνισή της στη φετινή 63η απονομή των βραβείων Grammy είναι η πιο απτή απόδειξη ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα μηνύματα από εκείνα που εκπέμπει με όχημά της τη μουσική. Και τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Το «Black Parade» κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεσότα. Η Beyonce, διόλου τυχαία, επέλεξε ως ημερομηνία τη 19η Ιουνίου του 2020, αλλιώς την επέτειο του τερματισμού της δουλείας στις ΗΠΑ. Το τραγούδι ήταν ένας ύμνος για την κουλτούρα των μαύρων, ένα μήνυμα εμψύχωσης και ενδυνάμωσης, ένα κομμάτι με αναφορές στον Malcolm X, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αλλά και τη μητέρα της Beyonce, Τίνα Νόουλς, που ήρθε πάνω στην ώρα, ακριβώς δηλαδή τη στιγμή που η αμερικανική κοινωνία ζητούσε μέσω του κινήματος #BlackLivesMatter δικαιοσύνη. Η Beyonce βραβεύτηκε γι’ αυτή ακριβώς την ερμηνεία της -τα έσοδα μάλιστα από το τραγούδι διατέθηκαν για τη στήριξη του κοινωφελούς ιδρύματος BeyGOOD Black-Owned Small Business Impact Fund που στηρίζει οικονομικά μικρές επιχειρήσεις μαύρων-, η οποία φτιάχτηκε με πρώτη ύλη την -τόσο στρεβλά viral εσχάτως- κοινωνική ενσυναίσθηση. Κι όμως, αντί πολλοί να μιλήσουν για την ταμπακιέρα, προτίμησαν να ασχοληθούν με τη σιλουέτα της τραγουδίστριας και πώς αυτή διαγραφόταν μέσα στο φόρεμα του οίκου Schiaparelli που επέλεξε για την εμφάνισή της στην απονομή των βραβείων. Ζούμε σε έναν ανερυθρίαστα ρηχό και επιδερμικό κόσμο, όμως η Beyonce μέσα από μια τέχνη τόσο μαζική όσο η μουσική έχει βάλει σκοπό της ζωή της να τον εξαναγκάσει να στρέψει το βλέμμα και παραμέσα από το προφανές.

spl1556787_001
GettyImages-1201951445


Παρότι δέχτηκε πρόταση από τους διοργανωτές των Grammy να παρουσιάσει κάποιο act στη σκηνή που λόγω πανδημίας στήθηκε με σκεπή τον έναστρο ουρανό του Λος Αντζελες, η ίδια αρνήθηκε. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν η απόφασή της να μην τραγουδήσει ήταν ο δικός της τρόπος να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία άλλων καλλιτεχνών, όπως του The Weeknd, για τον τρόπο που επιλέγονται οι υποψηφιότητες και αναδεικνύονται οι νικητές, ή εάν η επιλογή της είχε να κάνει με την προ μηνών ανακοίνωσή της ότι είναι η στιγμή για μια παύση στην καριέρα της. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τεξανή σταρ δήλωσε σε συνέντευξή της ότι βρίσκει τη στιγμή ιδανική για να εστιάσει την προσοχή, την ενέργεια και τον χρόνο της στον σύζυγό της Jay-Z και στα τρία παιδιά που έχουν αποκτήσει, τα δίδυμα Σερ και Ρούμι και την 9χρονη Μπλου Αϊβι, η οποία παρεμπιπτόντως κατέκτησε το πρώτο βραβείο Grammy της καριέρας της για το καλύτερο βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Brown Skin Girl».

Από τα 15 της χρόνια όταν έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στη μουσική βιομηχανία με δούρειο ίππο το συγκρότημα Destiny’s Child, η Beyonce δουλεύει και παράγει ασταμάτητα: μουσική, τραγούδια, παγκόσμιες περιοδείες, οπτικοακουστικά υπερθεάματα. Μόνο ως σόλο καλλιτέχνις έχει στο βιογραφικό της έξι προσωπικά άλμπουμ, δέκα ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ (βλ. «Homecoming» στο Netflix) και πέντε τουρνέ. Η αυτοκρατορία της αθροίζεται σε 420 εκατ. δολάρια, ενώ η κοινή περιουσία της με τον Jay-Z ισοφαρίζει εκείνη του πρώην ζεύγους Καρντάσιαν - Γουέστ στα 1,9 δισ. δολάρια. Ποιος θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αποδεχτεί την απόφασή της να αποφορτιστεί από τις έγνοιες και το στρες και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα μελίσσια του αξίας 88 εκατ. δολαρίων σπιτιού της στο Μπελ Ερ, τα οποία φιλοξενούν 80.000 μέλισσες που παράγουν με τη σειρά τους μέλι, το οποίο η Beyonce θεωρεί ιαματικό για τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν τα φιντάνια της;

«Εχω περάσει πολύ χρόνο στην οικοδόμηση της εικόνας μου και στην εκπροσώπηση του πολιτισμού μου με τον καλύτερο τρόπο που ξέρω. Τώρα αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου άδεια για να επικεντρωθώ σε αυτά που με ευχαριστούν», έλεγε σε συνέντευξή της σε περιοδικό μόδας το φθινόπωρο που μας πέρασε. Παρότι πάντως διεκδικεί το υγιές δικαίωμά της στον προσωπικό χρόνο, η Queen Bey δεν αμελεί να εκφράζεται δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, ειδικά όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Οπως μετά την πρόσφατη πολυσυζητημένη εξομολόγηση της Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ. «Μας δίνεις δύναμη και μας εμπνέεις», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας που δημοσίευσε στην προσωπική της ιστοσελίδα. Το στιγμιότυπο προερχόταν από την παλαιότερη συνάντηση της Beyonce με τη Μαρκλ στην πρεμιέρα της ταινίας «The Lion King» το 2019. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της στη δούκισσα του Σάσεξ. Την ίδια χρονιά η Beyonce και ο Jay-Z παρέλαβαν το βραβείο τους ως το καλύτερο διεθνές γκρουπ -είχαν κυκλοφορήσει το «Everything is Love» ως The Carters και είχαν κάνει απόβαση στο Λούβρο για τα γυρίσματα του εξάλεπτου θρυλικού «Apeshit»- στα Brit Awards μέσω ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν μπροστά από ένα πορτρέτο της Μαρκλ με επιτηδευμένα βασιλική αμφίεση.

GettyImages-1161114233
Με τη μικρή Μπλού Αΐβι
000_DV1390369
000_94Z6DY
Η φιλία της με τη Μισέλ Ομπάμα κρατάει χρόνια
014_50217101
Στο ξεκίνημα με τις Destiny’s Child

Αλλωστε μια γυναίκα που έριξε αλλοτινά απόρθητα κάστρα και έγινε η ίδια το παράδειγμα για άλλους ανθρώπους δεν θα μπορούσε να μην είναι υποστηρικτική απέναντι σε μια άλλη γυναίκα που αποφάσισε να αναμετρηθεί με τα ιερά και τα όσια στερεότυπα της βρετανικής μοναρχίας. Η Beyonce έχει πολλές φορές μιλήσει για τους σκοπέλους που αντιμετώπισε στα πρώτα χρόνια της στη σόουμπιζ και το θέαμα. Υπήρχαν, όπως έχει πει, πολλοί άνθρωποι που σε κάθε ευκαιρία τής τόνιζαν πως δεν είχε καμία πιθανότητα να τα καταφέρει ως μαύρη. Τα περιοδικά δεν θα χαράμιζαν ποτέ τα εξώφυλλά τους για εκείνη, πόσο μάλλον εάν δεν είχε τις ιδανικές και τέλειες αναλογίες. Τα προγνωστικά, της έλεγαν, ήταν ξεκάθαρα εις βάρος της. Η Beyonce κατάφερε όχι μόνο να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να τις υπενθυμίσουν όσα δεν μπορούσε να πετύχει, αλλά έγινε η ίδια έμπνευση για τους άλλους. «Είναι πρωταρχικής σημασίας και για τις γυναίκες και για τους άνδρες να εκτιμήσουν τη φυσική ομορφιά τους», έλεγε σε συνέντευξή της το 2018, λίγους μήνες μετά τη γέννηση των δίδυμων παιδιών της. Υπογράμμιζε μάλιστα πως δεν είχε ούτε την πρόθεση ούτε και το κουράγιο να πειθαναγκάσει τον εαυτό της να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης, κάτι που είχε επιχειρήσει μετά τη γέννηση της πρωτότοκης κόρης της και την οδήγησε τελικά σε ψυχολογική περιδίνηση.

Αν κάτι έχει μάθει από τη ζωή είναι να ακούει πρώτα και πάνω απ’ όλους τον εαυτό της. Και να επιδεικνύει υπομονή. Αυτό ήταν άλλωστε και το μυστικό της για να κάνει διατροφική στροφή 180 μοιρών. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι αυστηρά χορτοφάγος, δεν πίνει καφέ και χυμούς φρούτων και φυσικά δεν καταναλώνει ούτε σταγόνα αλκοόλ. Οτιδήποτε τοξικό δεν έχει θέση στην καθημερινότητα και στη ζωή της - από το πιο μεγάλο μέχρι το φαινομενικά επουσιώδες.

Κλείσιμο
Ποια είναι τελικά η Beyonce; Μια σύγχρονη αναγεννησιακής κοπής γυναίκα που -εκτός από το να είναι μητέρα, (το θεωρεί τον μεγαλύτερο τίτλο τιμής), σύζυγος και κόρη- τραγουδά, γράφει μουσική, σκηνοθετεί (το «Homecoming» προτάθηκε για έξι βραβεία Emmy), πρωταγωνιστεί σε ταινίες, σχεδιάζει τη δική της gender neutral σειρά ρούχων για την Adidas, διαφεντεύει την εταιρεία Parkwood Entertaiment, είναι επιστήθια φίλη της πρώην πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα, με την οποία συμπράττουν σε φιλανθρωπικά, ακτιβιστικά και κοινωφελή έργα. Κυρίως είναι ένας άνθρωπος που δεν θα διεκδικήσει το δίκιο σου για σένα, αλλά μέσα από τη δράση της θα σου δώσει όλα τα εφόδια για να το κερδίσεις μόνος σου. Αλλωστε, η ίδια ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι ούτε το μέγεθος ούτε το χρώμα του δέρματος μετράει.

Ειδήσεις σήμερα: 

Der Spiegel: «Ήλιος, θάλασσα και χωρίς Covid» τα ελληνικά νησιά - Όφελος για εκατομμύρια επισκέπτες

ΗΠΑ: Ανακάμπτουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά τη «βουτιά» της πανδημίας

Ρωσία: «Προστασία για ένα χρόνο θα παρέχει το EpiVacCorona» λένε οι κατασκευαστές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ