ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Κορωνοϊός: Νοσοκομεία σε «συναγερμό πολέμου» - Σχεδόν 3.500 εισαγωγές ασθενών σε μία εβδομάδα

Κορωνοϊός: Νοσοκομεία σε «συναγερμό πολέμου» - Σχεδόν 3.500 εισαγωγές ασθενών σε μία εβδομάδα

Γεμίζουν αμέσως μόλις αδειάσουν οι κλίνες στα εφημερεύοντα - Στους 681 με νέο αρνητικό ρεκόρ οι διασωληνωμένοι - Μοναδική διέξοδος από την κρίση οι εμβολιασμοί - Το πρόγραμμα παραλαβής εμβολίων για τον Απρίλιο - Σε εξέλιξη η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

entatiki-mainn
Με ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ της πανδημίας για το 2021 ξεκινά η βδομάδα, καθώς η νόσος Covid-19 στέρησε τη ζωή σε 69 συνανθρώπους μας σε ένα 24ωρο. Οι 681 διασωληνωμένοι, αριθμός που συνεχώς αυξάνει προς επιβεβαίωση των δυσοίωνων εκτιμήσεων για 1.000 διασωληνώσεις έως τα μέσα Απριλίου, όπως και η αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία που δέχτηκαν 3.454 νέους ασθενείς με κορωνοϊό σε μία εβδομάδα, αποτυπώνουν τις διαστάσεις της τιτάνιας μάχης που δίνει το σύστημα υγείας.

Και ενώ η μάχη εξελίσσεται, η προσπάθεια υπονομεύεται εκ των έσω, με τους εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστους υγειονομικούς δυνητικό κίνδυνο για τους ίδιους, τους νοσηλευόμενους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που δεν έχει περιθώρια στέρησης προσωπικού με αναρρωτικές άδειες λόγω Covid-19. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια νοσούν περίπου 200 εργαζόμενοι.

«Ξέρουμε ότι τα ποσοστά (εμβολιασμού) των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για τις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, πρώτη προτεραιότητα για εμβολιασμό έναντι της Covid-19, σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στον αντίποδα των αρνητών του εμβολίου, αισιοδοξία χαρίζουν οι πάνω από 1 εκατ. εμβολιασμοί έναντι της νόσου με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έως αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο

«Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε» είπε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες» οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς χθες Κυριακή καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική

Πολλά νέα κρούσματα από λίγα τεστ

Κλείσιμο
Τα 1.707 νέα κρούσματα δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της Δευτέρας με τα λίγα τεστ -14.074 σύνολο, 7.159 rapid, 6.915 μοριακά-, αρκεί ωστόσο η σύγκριση με την περασμένη Τετάρτη 17/3, οπότε 63.654 έλεγχοι είχαν δώσει 3.465 νέες λοιμώξεις, για να φανεί η μεγάλη διασπορά. Τα κρούσματα ήταν διπλάσια, από 4,5 φορές περίπου περισσότερους ελέγχους.

Την επιδημιολογική αύξηση μαρτυρά ο δείκτης θετικότητας που εκτοξεύτηκε στο 12,1%, όπως και ο κυλιόμενος μέσος νέων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας στα 2.250. Οι νέες διαγνώσεις θα πολλαπλασιάσουν την πίεση στο σύστημα υγείας που νοσηλεύει σήμερα περί τους 5.000 ασθενείς: ένα 10-15% των νέων λοιμώξεων θα οδηγήσει σε σοβαρή νόσοCovid-19 και εισαγωγή στο νοσοκομείο, με το 5-7% εξ αυτών να απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η έκρυθμη κατάσταση και η περιορισμένη ανταπόκριση από ιδιώτες γιατρούς στην έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη, για συμμετοχή στον αγώνα του ΕΣΥ, οδήγησε στην επιστράτευση γιατρών από σήμερα το πρωί.

Για σήμερα, η κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων στον σχετικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινείται στο γνώριμο μοτίβο.

Περίπου τα μισά νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (801), με 212 στο κέντρο που έχει αναδειχθεί σε υγειονομική βόμβα. Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, τριψήφια νούμερα θετικών διαγνώσεων για σήμερα έρχονται ακόμα από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (120) και τον Πειραιά (131).

Θεσσαλονίκη με 130 και Αχαΐα με 116 αποτελούν τις δύο ακόμα περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων της σημερινής έκθεσης, με τα μεγάλα διψήφια από Λάρισα (74), Κοζάνη (40), Χανιά (32), Κορινθία (30), Αιτωλοακαρνανία (28), Ηράκλειο (25) και Φθιώτιδα (24) να ακολουθούν.

Τα εμβόλια δεν είναι επικίνδυνα – Πώς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία»

Σε σημαντικές διευκρινίσεις προχώρησε η κυρία Θεοδωρίδου σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και τα περιστατικά νόσησης με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό έναντι της νόσου. Συγκεκριμένα:

η χορήγηση του εμβολίου τηςAstraZeneca θα συνεχίσει απρόσκοπτα, μετά και το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), του αντίστοιχου οργανισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για θρομβοεμβολή η ανησυχητική οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, «δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου» είναι εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, με μόλις 7 περιπτώσεις ενδαγγειακής πήξης και 18 θρομβώσεων των φλεβών σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου μόλις το 0,2% από τους πλήρως εμβολιασθέντες έχει νοσήσει από Covid-19.

Για τα επόμενα βήματα της εμβολιαστικής εκστρατείας μίλησε ο κ. Θεμιστοκλέους και συγκεκριμένα:

το άνοιγμα της πλατφόρμας για αιτήσεις πολιτών προς υπαγωγή στην ομάδα σοβαρών νοσημάτων Α στις 29 Μαρτίου το άνοιγμα για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 στις 26 Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων, πάνω από 1,1 εκατ. αναμένονται από την Pfizer, 450.000 από την AstraZeneca και 100.000 από τη Moderna. Η Johnson&Johnson έχει δεσμευτεί για 1,2 εκατ. δόσεις (70.800 τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο, 960.000 τον Ιούνιο).

Τέλος, από 1ηΑπριλίου εντάσσονται 272 ακόμη εμβολιαστικά κέντρα στην εκστρατεία εμβολιασμού και ενεργοποιούνται δύο ακόμα mega – εμβολιαστικοί σταθμοί, στο στάδιο ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο στάδιο του Περιστερίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Der Spiegel: «Ήλιος, θάλασσα και χωρίς Covid» τα ελληνικά νησιά - Όφελος για εκατομμύρια επισκέπτες

ΗΠΑ: Ανακάμπτουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά τη «βουτιά» της πανδημίας

Ρωσία: «Προστασία για ένα χρόνο θα παρέχει το EpiVacCorona» λένε οι κατασκευαστές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης