«Never Weber»: Μετά το Brexit, ο Μπαρνιέ (λέει ότι) «έχει» και τον Γερμανό Βέμπερ!

«Never Weber»: Μετά το Brexit, ο Μπαρνιέ (λέει ότι) «έχει» και τον Γερμανό Βέμπερ!

Ακόμη και οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον διαπραγματευτή που τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί - Νέα δεδομένα από την προσπάθεια του Γάλλου πολιτικού να λάβει το χρίσμ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν - Η κόντρα με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και το σύνθημα «never Weber»...

barnie
Μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους έξι «κορυφαίους υποψηφίους» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, ακόμα ένα πρόσωπο φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες που τον ήθελαν να προσπαθεί να διεμβολίζει τη διαδικασία και να λάβει το χρίσμα για την Κομισιόν από τους 27 +1 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο λόγος για τον Μισέλ Μπαρνιέ. Τον Γάλλο επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit. Όπως γράφει το διαδικτυακό περιοδικό Politico, ο Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί, όχι και τόσο παρασκηνιακά, να χαρακτηριστεί ως ο ιδανικός άνθρωπος για τη θέση του πρόεδρου της Κομισιόν, συνδυάζοντας τη φήμη του ως ικανού διαπραγματευτή και πολιτικού που μπορεί να βρει τους απαραίτητους συμβιβασμούς, με σκοπό να παρακάμψει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με μια «καμπάνια» την οποία το Politico ονομάζει ως «Never Weber» (ποτέ τον Βέμπερ).

«Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit δεν διαπραγματεύεται πλέον τίποτε. Παρά ταύτα ο Μισέλ Μπαρνιέ εξακολουθεί να ταξιδεύει στην Ευρώπη, εκφωνώντας ομιλίες για το μέλλον της και συναντώντας ηγέτες κρατών – μελών οι οποίοι σύντομα θα ορίζουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico. Όπως υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα ο Μισέλ Μπαρνιέ συναντήθηκε την Τρίτη με τον προέδρου της Κροατίας και στη συνέχεια εκφώνησε μια ομιλία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας από όπου κατάγεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ, της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει και ο Μισέλ Μπαρνιέ, για την προεδρία της Κομισιόν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μισέλ Μπαρνιέ έφτασε πολύ κοντά στο σημείο να αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις. Μιλώντας για τους κινδύνους από την άνοδο ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμενων, ο Μπαρνιέ τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εμπλέξω τους πολίτες στη δημόσια συζήτηση σχετικά με την εκστρατεία....». Δεν συνέχισε την ομιλία τους, αλλά βιάστηκε να υπογραμμίσει ότι δεν καταθέτει επίσημη υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν.


Με το πρόσχημα της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ των 27 κρατών, μετά το Brexit, o Γάλλος πολιτικός που στο παρελθόν διετέλεσε δύο φορές Επίτροπος (σ.σ η πρώτη στην Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι και η δεύτερη στην Επιτροπή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο) και αυτός που δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν το 2014, φαίνεται να έχει αποθέσει τις ελπίδες του σε δύο γεγονότα. Πρώτον στον αναμενόμενο κατακερματισμό των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και την πιθανότητα η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ να μην λάβει τη στήριξη ούτε της πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών, ούτε και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.


Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ ποντάρει πολλά στην καλή φήμη που απέκτησε ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ως επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit και στις προσωπικές σχέσεις που έχει οικοδομήσει με πρωθυπουργούς και προέδρους από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες.

«Η ρητορική του δεν είναι αυτή ενός ενδιαφερόμενου πολίτη - αλλά ενός υποψηφίου. Στο Μόναχο, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο Brexit, αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες για το μέλλον της ΕΕ: Ένα «new deal» για το περιβάλλον, τη μετανάστευση, την οικονομία και την άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Politico.


Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ στοιχηματίζει ότι μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καμία πολιτική ομάδα δεν θα λάβει τόσες έδρες ώστε να μιλήσει ξεκάθαρα για πολιτική επικράτηση, συνεπώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα κληθούν να επιλέξουν έναν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν έπειτα αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον ο Μάνφρεντ Βέμπερ και οι σύμμαχοί του βλέπουν τον Γάλλο πολιτικό ως μια σημαντική απειλή. Ο μακροβιότερος Ευρωβουλευτής, ο Γερμανός Έλμαρ Μπροκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche», τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Βέμπερ, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων) να σεβαστούν τον θεσμό των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten)

Η εν λόγω διαδικασία «προβλέπει» ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν του οποίου η πολιτική ομάδα λάβει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προταθεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έγινε το 2014 με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.
Κλείσιμο
Ωστόσο αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επανάληψη της διαδικασίας, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δεσμεύεται από τις Συνθήκες.


Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στη Ρουμανική πόλη Σιμπίου και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να υπενθυμίσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα κορυφαία όργανα της ΕΕ το 2019. Δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος Τουσκ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να βρεθεί ο άνθρωπος που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. Τότε μάλιστα ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να τονίσει ότι βάσει των Συνθηκών δεν απαιτείται ομοφωνία αλλά αυξημένη πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ φαίνεται να ποντάρει πολλά και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μακρόν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του στη διαδικασία των Spitzenkandidaten και φαίνεται να πιέζει ώστε ένας Γάλλος (ή και μια Γαλλίδα) να αναλάβει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Στο τελευταίο Ευρωπαικό Συμβούλιο ο Μισέλ Μπαρνιέ βρέθηκε στο πλευρό ενός απομονωμένου Μακρόν, που διαφωνούσε με μια μεγάλη και γενναιόδωρη παράταση στην ημερομηνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα για την πιθανή υποψηφιότητα Μπαρνιέ. Όπως ο Μάνφρεντ Βέμεπρ, αλλά και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς, ο κ. Μαρνιέ δεν έχει διατελέσει ποτέ αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης. Κάτι που αποτελεί ένα ανεπίσημο κριτήριο για κάθε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης ο κ. Μπαρνιέ στα 68 του χρόνια, είναι κατά τέσσερα έτη μεγαλύτερος από τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και κάποιοι εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ο Αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουτς, ζητούν να υπάρξει «ηλικιακή ανανέωση» στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Στο όριο της ειρωνείας, η υποψηφιότητα του κ. Μπαρνιέ, μπορεί να στηριχθεί από τους... Βρετανούς. Καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία, η Μεγάλη Βρετανία, ως τρίτη μεγαλύτερη χώρα έχει, εφόσον το επιθυμεί, ισχυρό λόγο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης