Καιρίδης: «Fake news» και εύκολη λάσπη - Δεν είμαι αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων

dimitris_kairidis_main

«Τρέφω απεριόριστο σεβασμό μνήμης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα συμπατριωτών μας Ποντίων και μοιράζομαι βιωματικά και οικογενειακά τα τραγικά γεγονότα» λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ - Καταγγέλλει... μοντιαζιέρα στις δηλώσεις του

Τη… μονταζιέρα της Κουμουνδούρου «δείχνει» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με τον σάλο που δημιουργήθηκε με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε -απόσπασμα παλαιότερης διάλεξής του - και στο οποίο ακούγεται να χαρακτηρίζει «μύθο» τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος: «Είναι απολύτως έξω από εμένα κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των τραγικών γεγονότων της εξόντωσης και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτό δε, σε ό,τι με αφορά, ισχύει ακόμα παραπάνω εξαιτίας της ποντιακής μου καταγωγής και της οικογενειακής μνήμης των διωγμών και της προσφυγιάς, με την οποία μεγάλωσα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό μνήμης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα συμπατριωτών μας Ποντίων και μοιράζομαι βιωματικά και οικογενειακά τα τραγικά γεγονότα».

«Αυτό που έθεσα, στην πανεπιστημιακή μου διάλεξη» διευκρίνισε, «ήταν το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών των τραγικών γεγονότων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμφισβήτηση της ιστορικής πραγματικότητας της ποντιακής Γενοκτονίας. Πιστεύω σταθερά ότι τα ιστορικά γεγονότα, όταν κρίνονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων, όχι μόνο διαστρεβλώνονται, αλλά και αδικούνται».

«Ειδικά στη σημερινή εποχή, είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε το εθνικό αίσθημα από την παγίδα των fake news και της εύκολης λάσπης, όταν μάλιστα αυτά συνδέονται καθαρά με την πολιτική διαχείριση αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πατριωτική μου ευαισθησία είναι δημοσίως καταγεγραμμένη και δεν μπορεί να βάλλεται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων» τόνισε ο κ. Καιρίδης, παραθέτοντας ταυτόχρονα και ένα σύντομο απόσπασμα από την εκπομπή του «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 της 8ης Μαρτίου 2019, όταν αναφέρθηκε διεξοδικά στη Γενοκτονία των Ποντίων και προανήγγειλα ένα μεγάλο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον προσεχή Μάιο.

Δημήτρης Καιρίδης: «Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα»

Ο κ. Καιρίδης μίλησε για το θέμα αυτό και στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 της Κρήτης, τονίζοντας τα εξής: «Αναφέρομαι απολύτως στα τραγικά, δραματικά γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων (στα γεγονότα περιλαμβάνω και τους προγόνους τους δικούς μου, φυσικά), αλλά ερωτώ και ομιλώ για την πολιτική χρήση της Ιστορίας -προσέξτε το τώρα αυτό- και γιατί άργησε τόσο η αναγνώριση της Γενοκτονίας (το 1994 μόλις η ελληνική Βουλή), τι καριέρες στήθηκαν γύρω ενδεχομένως από την πολιτική εκμετάλλευση, γιατί το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, τι έχει κάνει έκτοτε και πώς χτίζεται μια ιστορία-μύθος, όχι με την έννοια “δεν είναι το πραγματικό γεγονός”».

Σχετικά με τη φράση «ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους» που χρησιμοποίησε, ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής εξήγησε ότι η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος και σημείωσε ότι οι επιστήμονες οφείλουν στις πανεπιστημιακές διαλέξεις να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τα πάντα, χωρίς παρωπίδες και χωρίς το άγχος να δώσουν εξηγήσεις στην όποια κοινή γνώμη.

«Σας λέω, όμως, μιας και το θέτετε, ότι η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αναγνωρίστηκε το ’84, ούτε το ’74. Αναγνωρίστηκε το ’94 για συγκεκριμένους λόγους και μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Σε αυτό αναφέρομαι, αλλά το βίντεο δυστυχώς είναι κομμένο και ραμμένο και δεν επεκτείνεται για να δώσει στον ακροατή τη δυνατότητα να καταλάβει τι λέω. Και έτσι δίνεται μια εντύπωση ότι εγώ αρνούμαι την εξόντωση, ενώ ο ίδιος είμαι απόγονος εξοντωθέντων και κατατρεγμένων Ποντίων στη Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, και ενώ το λέω ξεκάθαρα και στο ίδιο το βίντεο. Αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρεί ότι το θέμα που δημιουργήθηκε (η ΠΟΕ και η ΠΟΠΣ ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ) είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει αδύναμους κρίκους με τη βοήθεια και μέσων που βρίσκονται στα άκρα της ΝΔ, και μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές «από τα σκυλιά του Διαδικτύου».

«Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο 20 χρόνια, και 30 χρόνια στο χώρο των διεθνών σχέσεων, δεν λέω ανοησίες» σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης έδωσε απαντήσεις και για ένα ακόμα κομμάτι της εισήγησής του, που απομονώθηκε και αφορά στο ότι οι Έλληνες είναι τεχνητό έθνος.

Όπως τόνισε, «είναι παντελώς αστείο και γελοίο να κόβονται και να ράβονται τέτοια αποσπάσματα, για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ως προς το τεχνητό ελληνικό κράτος, είπα ότι τα έθνη, σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, στην πολιτική τους διάσταση, δηλαδή στη θέλησή τους να αποκτήσουν κράτος, όχι ως ιστορία και λαοί με δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά έθνη-κράτη, είναι δημιουργήματα -λέει η επιστήμη- των τελευταίων 300 χρόνων και έχουν να κάνουν με πολιτικές εξελίξεις».

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Άλλο ο επιστήμων πχ για το αμφιλεγομενο ζήτημα της εθνογεννησης των εθνών κι άλλο τι συμφέρει να λέμε οι δεξιοί. Γιαυτο ο Καιριδης να να δηλώσει ότι οι Αρχαιοι Ελληνες, Ανωτερη βυζαντινη ταξη, Εθναρχουσα Εκκλησια, Βενιζέλος, Παλλικαριδης και αυτός είναι κατευθείαν απόγονοι του Οδυσσεα και των Κομνηνών, γλωσσικά, αιματολογικά, χωρικά, πολιτιστικά, ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ, πνευματικά και θρησκευτικά μετά την Ενανθρωπιση. Εχουμε και καποιες ελάσσονες προσμειξεις αλλοφυλων αλλα ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΙΙΙΙΙΣΣΣΣΣ.

Είναι λυπηρό πώς ξεπέφτει ο άνθρωπος

Είναι λυπηρό, να βλέπεις έναν πανεπιστημιακό, να προσπαθεί να σε βγάλει τρελό και να απαρνιέται όσα ελεύθερα έλεγε σαν πανεπιστημιακός, τώρα που έβαλε το κουστούμι του πολιτικού. Και λυπηρό που τον μάζεψε κι αυτόν ο Κυριάκος στο κόμμα. Λυπάμαι 2 φορές, μια σαν Έλληνας και μια σα Νεοδημοκράτης.

Φ.

Όλοι θεατρίνοι είναι, μόλις δουν αρνητική κρίση αλλάζουν σενάριο. Ο Φίλης είναι πρώτη θέση τώρα στην ερτ2 στη μετάδοση των χαιρετισμών, σταυροκοπιέται κιόλας.

κοινος νους

και αυτο μονταζιερα ρε καιριδη????και ο αθανασιου που ειπε οτι η μιζα ειναι στα καθηκοντα του υπουργο την μονταζιερα κατηγορει τωρα....ψευτες,κλεφτες και υποκριτες!!!!κουλη να χαιρεσαι τους αριστους που μαζεψες

-

Ευγε. Τα αξιζεις τα 0.60

Πρώτο Θέμα, πού είναι η αντικειμενικότητά σου;

Δημοσιεύετε την απάντησή του, χωρίς να δημοσιεύετε το βίντεο του που έλεγε τα αντίθετα σε ανύποπτο χρόνο, πριν αποφασίσει να γίνει πολιτικός και που γι αυτό τα Ποντιακά Σωματία ζήτησαν την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο. Ξέρω ότι θα θάψετε και το σχόλιό μου, αλλά να μην το παίζετε πατριώτες μόνο όταν τα λένε Συριζαίοι. Αν τα είχε πει ο Φίλης, θα είχατε πρωτοσέλιδο τα βίντεό του για τα αίσχη που έχει πει και για τους Ποντίους και για τη Μακεδονία και τα περί "είμαστε παιδιά των Οθωμανών".

Τελικά στο ΠΘ

έχετε καταντήσει δικηγορίσκοι του κάθε κόπανου που έχει μαζέψει ο Κούλης. Για μονταζιέρα έλεγε και γι' αυτά με το Σκοπιανό. Δυστυχώς γι' αυτόν, έχει μιλήσει μπροστά σε φοιτητές και δεν έχουν αμνησία. Πιο ανθέλληνες κι από το συριζαϊκό ευρωψηφοδέλτιο, αυτοί που έχει στο δικό του ο Μητσοτάκης.

A να χαθείς

Μωρή ξεφωνημένη.

@A να χαθειs@

ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ? ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΣΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ? ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΙΣΩΣ ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ !

ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΟΛΑ Μονταζιέρα τώρα που έγινε πολιτικός;

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ, που δεν ήταν ακόμα πολιτικός; Ειδικότερα, σε ομιλία του με θέμα "Η Ελλάδα στον κόσμο Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής Κύπρος Αιγαίο Μακεδονικό" στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης είπε σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων: "Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο. Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε…Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία".Η ομιλία του Δημήτρη Καιρίδη έγινε στις 5 Μαΐου 2018.

Για

Το άλλο βίντεο που λέει τους Σκοπιανούς Μακεντονσκι και ότι τους καταπιέζουμε ζητώντας και όνομα και εθνικότητα και γλώσσα (προ συμφωνίας Πρεσπων) τι εχει να πει ο κύριος;

Όλα, όλα μονταζιέρα!!! Kolotoumba!

Μην κοιτάς τι έλεγε πριν! Πριν δεν ήξερε πως θα γίνει πολιτικός και εκφραζόταν ελεύθερα. Τώρα θα πούμε πως ήταν όλα μονταζιέρα! Και μην ψάξεις να βρεις μόνο σου τα βίντεό του στο youtube, εντάξει; Ήταν μονταζιέρα λέμε! Μην ψάξεις μόνος σου! Κι αν τα βρεις, να κλείσεις τον ήχο! Ήταν μονταζιέρα, στο λόγο της τιμής του! Πάρε και τζάμπα σανό!

Καιροσκοπίδη καλωσήρθες

στο μόνο κόμμα που ταιριάζεις απόλυτα, στο κόμμα των αφασικών μαλακίων (βλ ζουράρις) που ξεχνά τι ήθελε χθες και τρέχει ζαλισμένο να στηρίξει κάθε νέα προδοτική παραλλαγή. Μην ανησυχείς λοιπόν, το πολιτικό σου μέλλον είναι εξασφαλισμένο. Σύντομα θα είσαι στην ευρωβουλή και θα στηρίζεις με την κυνική άνεση που σε διακρίνει κάθε τι που βολεύει όσους σε ανέδειξαν και με χαριτωμενιές στα κανάλια θα δικαιώνεις κάθε πράξη σου - έτσι κι αλλιώς στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτικός που κάνει λάθος.

Έχουμε κι άλλον! Ψηφίστε τον!

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Ελευθεριάδης, για το βέτο στο Βουκουρέστι το 2008: Στην αρχή το θέμα ήταν σύνθετο: αφορούσε τον αλυτρωτισμό των εθνικιστικών κινημάτων της πΓΔΜ, τις απειλές κατά της Ελλάδας (σοβαρές ή όχι, δεν ενδιαφέρει), καθώς και τη χρήση ελληνικών εθνικών συμβόλων. Κατόπιν της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, όλα τα άλλα ζητήματα διευθετήθηκαν, αφού η πΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της και το Σύνταγμά της. Το μόνο ζήτημα που μας χωρίζει σήμερα είναι το όνομα. Γιατί αντιδρά η Ελλάδα στον αυτοπροσδιορισμό της πΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Ποιο εθνικό της συμφέρον βλάπτεται; Η επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα είναι ότι η ονομασία αυτή «σφετερίζεται την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας». Η θέση αυτή όμως είναι πολύ δύσκολο να θεμελιωθεί...Σίγουρα μας ενόχλησε όλους η έφεση ορισμένων σκοπιανών εθνικιστών να καλλιεργούν τον μύθο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Σλάβοι και όχι Ελληνες. Και όμως οι εξωφρενικές αυτές απόψεις (που όλοι θα θέλαμε να μην υπήρχαν) δεν προσβάλλουν την Ελλάδα ούτε απειλούν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Εάν είναι εσφαλμένες, τότε προσβάλλουν μόνον αυτούς που τις διατυπώνουν. Το θέμα αυτό είναι θέμα των ιστορικών και των αρχαιολόγων. Το πώς θέλουν οι Σκοπιανοί να αναφέρονται στην Ιστορία τους, δηλαδή με ψέματα και προπαγάνδα, δεν είναι κάτι που αφορά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η κληρονομιά μας είναι ζήτημα της ιστορικής αλήθειας. Δεν απειλείται από αναξιόπιστους ισχυρισμούς. Ο σεβασμός της αλήθειας σπάνια είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής. Είναι κυρίως θέμα παιδείας.* Το ελληνικό βέτο Η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει συνεπώς να πάψει να ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Το αν έχουμε εμείς ή οι Σκοπιανοί περισσότερη σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι θέμα των ιστορικών. Ας πιστεύει καθένας μας ό,τι θέλει. Το εθνικό συμφέρον είναι αλλού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε επίσης