Κολλάνε τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες

Κολλάνε τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες

Και παραινέσεις Παπακωνσταντίνου στους πολίτες να ...ακολουθήσουν το παράδειγμα για το οικογενειακό του αυθαίρετο και να προσφεύγουν στα δικαστήρια

Κολλάνε τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες
Φόρμουλα προκειμένου να επιλυθούν χρόνιες εκκρεμότητες που συνδέονται με την πολεοδόμηση οικισμών μέσα σε δασικές περιοχές (Άγιος Στέφανος, Ανθούσα, Νέα Μάκρη κ.α)αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζοντας ότι οριστικές λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. «Οι δασικές χάρτες θα αναδείξουν το πρόβλημα των αυθαίρετων οικισμών και από την στιγμή που θα αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει τι θα κάνει».

Παρουσιάζοντας την πορεία των δασικών χαρτών της χώρας που προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με εξαίρεση τους τρεις πρώτους χάρτες που κυρώθηκαν στις περιοχές Άνθειας Έβρου, Ξηριάς στην Καβάλα και Λεχαινών Ηλείας, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου τόνισε ότι η συνέχιση του προγράμματος με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ.

Κλείσιμο
Ωστόσο στην Αττική που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τους αναρίθμητους οικισμούς των αυθαιρέτων, οι δασικοί χάρτες έχουν κολλήσει. Αιτία σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Γιάννη Αμοργιαννιώτη είναι ότι προέκυψε πρόβλημα στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των  αντιρρήσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυρωθεί ο χάρτης με ακρίβεια.

Έτσι η κύρωση των δασικών χαρτών σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα για τους οποίους εκφράστηκαν 3.000 αντιρρήσεις μετατίθεται χρονικά για τις αρχές του έτους μαζί με την ανάρτηση και των νέων δασικών χαρτών στις περιοχές της Εκάλης, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας.
 
"Δηλώστε τα με ευθύνη σας"
 
Ο κ. Παπακωσταντίνου, επανέλαβε πάντως τις κατευθύνσεις που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο στους πολίτες που έχουν αυθαίρετα σε αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από τον κόσμο το δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του με δική του ευθύνη και εφόσον κερδίσει τα δικαστήρια
να έχει τις ωφέλειες του νόμου».

Παραδέχτηκε επίσης ότι δέχεται τις τελευταίες μέρες στο γραφείο του δημάρχους πολεοδομημένων περιοχών που στις αεροφωτογραφίες φαίνεται ότι είναι δάση, επισήμανε όμως ότι η «δυνατότητα παρέμβασης σημειακά είναι περιορισμένη με βάση τα όρια που θέτει το Σύνταγμα», προσθέτοντας ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη του νόμου για πολεοδόμηση περιοχών που χτίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης όπως είναι για παράδειγμα ο Άγιος Στέφανος αλλά όχι οικισμοί που είναι εντελώς στον αέρα και δεν έχουν κανένα πολεοδομικό σχέδιο.

Από το ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα σταλεί εγκύκλιος στους δήμους που θα διευκρινίζει ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα για να ξεκινήσει η ρύθμιση παρόμοιων εκκρεμοτήτων.  

Η αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας είναι ο επόμενος στόχος που θέτει το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος νομοπαρασκευαστική επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου που θα πάει στη βουλή τους επόμενους μήνες και προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς συνεταιρισμούς ειδικού σκοπού (υλοτομίας, ριτηνοπαραγωγή κ.α). Αποκάλυψε μάλιστα ότι το ΥΠΕΚΑ είναι σε συζητήσεις με ιδιώτες προκειμένου να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα δασών (pellets) για την παραγωγή βιομάζας.
Για την προστασία των δασών ανακοινώθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 200 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Μπαλντατζής και το Πράσινο Ταμείο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης