ΣτΕ: Καλώς εξαιρέθηκαν ορισμένες ειδικότητες από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

ste_varea

Τα σωματεία ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων, κ.λπ. που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία εξαιρέθηκαν ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ομοσπονδίες, Σωματεία κ.λπ. εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στην διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο, κ.ά.

Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 απόφαση της υπουργού Εργασίας για τις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες κατά το σκέλος εκείνο που εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων μελών των Σωματεία τα οποία είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η αυξημένη, επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραίμη, με μια σειρά 4 αποφάσεών της (508-511/2019) απέρριψαν όλες τις αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες.

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στο υπουργείο Εργασίας συστάθηκε ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια για την υπαγωγή εργασιών και ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επίσης, κατά το ΣτΕ η ειδική επιτροπή συστάθηκε καθώς το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ήταν στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Στη συνέχεια με το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι θέσεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκαν ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν εξαιρεθεί αρχικά.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων, κ.λπ., όπως και τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα.

Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμη και συνταγματική την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ

ΜΙΚ

Ξέρεις πόσο ανθυγιεινό είναι να κάθεσαι όλη τη μέρα στο γραφείο, να καπνίζεις, να φραπεδιάζεις και να περιμένεις πότε θα σχολάσεις. Ξέρεις τι προβλήματα παχυσαρκίας, πόση ζημιά στους σπονδύλους και στα πνευμόνια προκαλεί;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.