120 δόσεις: Στη ρύθμιση και οι οφειλές επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους

120 δόσεις: Στη ρύθμιση και οι οφειλές επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους

120 δόσεις: Ποιες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια - Ρύθμιση «σωσίβιο» για εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά 

epixeirimatias
«Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια στην επερχόμενη ρύθμιση η οποία θα αφορά οφειλές έως και τις 31/12/2018, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους».

Αυτό δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που  περιγράφει τις προϋποθέσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της επικείμενης ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία θα μπορέσουν να ωφεληθούν 1.300.000 άτομα.

Όπως είπε, η ελάφρυνση θα ανακουφίσει λαϊκά στρώματα που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε οικονομική δυσκολία και σώρευσαν οφειλές προς τα Ταμεία, ενώ προσθέτει ότι θα ευνοηθούν ιδιαίτερα περίπου 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι, οι οποίοι, αν και πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω υψηλών χρεών στα Ταμεία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, για πρώτη φορά, θεσπίζεται η υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Στο εξής, οι απολύσεις θα πρέπει να δικαιολογούνται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, η απόλυση είναι άκυρη και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας)» διευκρινίζει.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα της υποδηλωμένης εργασίας. «Στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις περιλαμβάνουμε ρυθμίσεις που θωρακίζουν περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο. Έτσι, προβλέπουμε την αυστηροποίηση των προστίμων, όταν διαπιστώνεται ότι ένας εργαζόμενος με δηλωμένη ημιαπασχόληση, εργάζεται στην πραγματικότητα με πλήρες ωράριο. Παράλληλα, θα δώσουμε για πρώτη φορά δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει, εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του» εξηγεί η Έφη Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι το πλαίσιο για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα θα γίνει ευνοϊκότερο, ενώ, «με τις διατάξεις που θα νομοθετήσουμε, ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους διανομείς.

Από το «μικροσκόπιο» των Θεσμών θα περάσουν οι 120 δόσεις πριν κατατεθούν στη Βουλή οι δύο ρυθμίσεις προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία. Οι τεχνοκράτες των δανειστών ζήτησαν πρώτα να ελέγξουν ενδελεχώς τα δύο νομοσχέδια, στη συνέχεια αυτά να πάρουν το «πράσινο φως» και αφού ολοκληρωθεί ο «έλεγχος» των κειμένων να κατατεθούν στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό έχει μεταθέσει την ψήφιση των δύο πολυαναμενόμενων νομοσχεδίων και το πιθανότερο σενάριο μοιάζει να είναι να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης