Δικαίωση για τον κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας που επανήλθε στο ΔΣ της ΕΚΤ

Δικαίωση για τον κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας που επανήλθε στο ΔΣ της ΕΚΤ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ιλμαρς Ρίμσεβιτς για κακοδιαχείριση ήταν πλήρως αβάσιμες

916298
Με απόφασή του από τις 26 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Λετονία παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απαγόρευση στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η περίπτωση του Ιλμαρς Ρίμσεβιτς συζητείται σήμερα στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ. Ο Ρίμσεβιτς κάθεται και πάλι από σήμερα στη θέση του, στο ΔΣ της ΕΚΤ.
Ο Ιλμαρς Ρίμσεβιτς τέθηκε σε διαθεσιμότητα πέρυσι με κατηγορίες για διαφθορά, αφήνοντας τη Λετονία χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ και θέτοντας υπό αμφισβήτηση ένα βασικό στοιχείο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως ακύρωσε την απόφαση με την οποία ο τραπεζίτης είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, κρίνοντας ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είναι αναξιόπιστοι και ότι η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της.
Κλείσιμο
Όταν απομακρύνθηκε ο Ρίμσεβιτς από τα καθήκοντά τους, τόσο ο ίδιος όσο και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης