Έρευνα της Eurostat: Πανάκριβο το καθημερινό τραπέζι στην Ελλάδα

super_market

Το 16,9% του εισοδήματος των Ελλήνων πηγαίνει στην αγορά τροφίμων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 12,2%

Σχεδόν το 17% της καταναλωτικής δαπάνης των Ελλήνων διατίθεται για φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες δαπανούν 16,9% για την αγορά φαγητού η στιγμή που ο μέσος όρος στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ανέρχεται σε 12,2%.

Αυτή είναι η τρίτη πιο σημαντική κατηγορία των δαπανών των νοικοκυριών μετά τη «στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 24,2% των δαπανών των νοικοκυριών και οι «μεταφορές», οι οποίες αντιπροσώπευαν το 13,0%.

eurostat_pin1

Τα κράτη μέλη που οι δαπάνες τους σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 20% της συνολικής δαπάνης ήταν η Ρουμανία (27,8%), η Λιθουανία (21,6%) και η Εσθονία (20,3%).

Αντίθετα, τέσσερα κράτη μέλη παρουσίασαν την ανάλογη δαπάνη χαμηλότερη από 10%, δηλαδή η Αυστρία (9,9%), η Ιρλανδία (9,2%), το Λουξεμβούργο (8,9%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8,2%).

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (22)

@

Η παραπλάνηση των ποσοστών. Απλά μαθηματικά. Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 18.613,42 USD (2017), της Βρετανίας είναι 39.720,44 USD (2017) και της Γερμανίας είναι 44.469,91 USD (2017) (Wiki). Σύμφωνα με το ποσοστά της λίστας, σε ένα χρόνο ξοδευει για τρόφιμα ο Έλληνας 3.145,66 USD, ο Βρετανός 3.257,07 USD, και ο Γερμανός 4.713,81 USD... Ποιός ξοδευει περισσότερα, οεο;;;

ΟΕΟ ΟΕΟ ΟΕΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ...

ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΝΤΕ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΡΟΤΣΙΑ ΤΙΓΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΧΙΛΙΑΡΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Δ.Υ. ΤΟΥ 3ΧΙΛΙΑΡΟΥ...ΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ..ΣΟΚ Ε?????

@ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Καλά, μειωμένης αντίληψης είσαι, που μου ποστάρεις και τρία ειρωνικά σχόλια;;; Γράφω ότι οι Έλληνες ως χρήμα ΔΕΝ ξοδευουν περισσότερα από τους Βόρειους. Απλά το ΠΟΣΟΣΤΟ από μόνο του δίνει την εντύπωση ότι ξοδευουν διπλάσια ευρώ για τρόφιμα, γιατί αγνοεί τον ΜΟ εισοδημάτων

Αλλη ιστορία μας λέει

ο πίνακας. Οσο πιό πτωχή ή λιγότερο ενημερωμένη ή λιγότερο δυτικοποιημένη ή πολιτισμένη μία χώρα στην ευρώπη είναι τόσο περισσότερο ξοδεύει στο φαγητό. Και βέβαια τόσο πιό πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να έχει στον μέλλον ενήλικες και παιδιά. Τα παχύσαρκα παιδιά της ελλάδας ή της ρουμανίας δεν θα έχουν ρόδινο μέλλον.

@

Εσύ αυτό κατάλαβες; Ποιός ο μισθός του Ρουμάνου, και ποιός του Βρετανού; Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ στη Ρουμανία είναι 10.813,72 USD (2017), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 39.720,44 USD (2017). Αν και οι δύο αφοράσουν ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ προιόντα με ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ τιμές, τα ποσοστά του Ρουμάνου θα είναι τετραπλάσια

ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

ΑΝΤΕ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΓΓΛΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ 800 ΕΥΡΩ ΤΑ 10 ΤΜ ΚΑΙ 400 ΕΔΩ ΤΑ 120 ΤΜ

@ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

Για δώσε μία συνταγή για διαμερισμα στιβάδο, γιατί το άρθρο μιλάει για ΤΡΟΦΙΜΑ.

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Mια οικογενεια 4 ατομων στη Ρουμανια αν φαει σε μια ταβερνα θα πληρωσει 15εως 25 ευρω.Η ιδια οικογενεια τρωγοντας το ιδιο φαγητο σε μια αντιστοιχη ταβερνα στην Αγγλια θα πληρωσει 120 εως 150 ευρω.

@

Ποιός λαός τρώει όλα τα γεύματά του σε ταβέρνες; Ας δεχτώ ότι οι Ρουμάνοι τρώνε με 15 ευρώ. 2 γευματα την ημέρα -> 30 ευρώ. 1 μηνας -> 900 ευρώ. Με 28% έξοδα σε τρόφιμα θα πρεπει οι Ρουμάνοι να έχουν εισόδημα 3200 το μήνα... Ξεπερνουν και τους Άγγλους. Οι περισσότεροι αγοράζουμε από s/m όπου τα περισσότερα τρόφιμα είναι από πολυεθνικές, και οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανα χώρα.

πιο οικονομολογος του δημοτικου πεθαινεις

@ 05/12/2018, 14:48@ παρε τσιγάρα ελλαδα παρε αγγλια, παρε φρουτα ελλαδα παρε γερμανια, παρε πτυχιο αγραμματοσυνης ελλαδα, παρε απο ουγκαντα...το ουγκανεζικο πιο αξία εχει

@

οικονομολόγος δημοτικού προς στόκο: Το ίδιο πράγμα με μένα λες, για τέταρτη φορά. Ότι στην Ελλάδα δεν ξοδευουμε περισσότερα από τους Βόρειους. Ίσα-ίσα ξοδευουμε λιγότερα. Η έρευνα όμως που αναφέρει ΜΟΝΟ ΠΟΣΟΣΤΑ επί του εισοδήματος των Ελλήνων δίνει την ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ότι ξοδευουμε τα διπλάσια, δημιουργώντας εντυπώσεις. Τόσο γκάου-μπίου πια;;; Κούρασες.

@πιο οικονομολογος του δημοτικου πεθαινεις

Ας το κάνω ακόμα πιό νιανια, μπας και το καταλάβεις, αν και αμφιβάλλω, Έστω ένας μέσος Γερμανός αγοράζει τσιγάρα, φρούτα, λαχανικά, ψωμιά κρέατα και χάμπουρκερ, και πληρώνει 200 ευρώ, Έστω κι ένας μέσος Έλληνας που αγοράζει ανάλογα προιόντα και πληρώνει 160 ευρώ, 40 ευρώ λιγότερα. Ο Γερμανός, που ο μισθός του είναι 2000 ευρώ και ξόδεψε 200 ευρώ, έδωσε το 10% του μισθού του. Ο Έλληνας, που έχει 800 ευρώ μισθό και πλήρωσε 160 ευρώ, έδωσε το 20% του μισθού του. Το 20% του Έλληνα έναντι του 10% του Γερμανού ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΟΔΕΨΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΙΣΑ ΙΣΑ ΞΟΔΕΨΕ 40 ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ. ΓΚΕΓΚΕ ΤΩΡΑ; Η έρευνα αναφέρεται σε ποσοστά, και όχι σε ποσά, δημιουργώντας πλασματική εικόνα

πιο αγραμματος πεθαινεις πλασματικε

Ο ελληνας βλάξ παιρνει 2000 συνταξη και 3000 μισθο στο δημόσιο///γκαου πιου μιου τιου φιου εισαι!!!!Kαι σας τα πληρώνω εγω!

@πιο αγραμματος πεθαινεις πλασματικε

Εσύ πως ξέφυγες και δεν σε προσλάβανε στις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες, που δημοσιευουν ότι το κατα κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλαδας για το 2017 είναι 18.613,42 δολλάρια ή άλλιώς 16.428,20 ευρώ, Δηλαδή το ΜΕΣΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ του Έλληνα είναι 1369 ευρώ. Εσύ ΄κάνε παρέα με αυτούς που βγάζουν διχίλιαρα και τριχίλιαρα, ζαβέ, και αγνόησε το 80% που βγάζει λιγότερα από χιλιάρικο. Συνέχισε την μπουρδολογία σου χωρίς τεκμήρια, μπορει να πείσεις και κανέναν. Η ερευνα αφορά ΟΛΟΥΣ, όρνιο, και όχι μόνο ΔΥ, που δεν είναι ούτε το 10% του πληθυσμού.

βλαμμενε

το 1/3 στα 2000 (του γερμανου γκαβακα) ειναι 650 ευρω και κατι ψιλα. οι τιμεσ ελλαδα ειναι κατα 3 φορες φθηνοτερα, αρα ο γερμανος θα επρεπε να επαιρνε 2400 γκαβακα, τους υψηλους μισθους τους τρωει η διάθεση προιοντων και υπηρεσιων κατα 3 φορες επάνω. Να στο πω και αλλιως....ίδια οφελη και πλουτο θα έχει ο μπατιροέλληνας με τον γερμανο που παραγει μερσεντες, και ομως εχει μεγαλυτερο ο δημοσιος υπαλληλος και ο συνταξιουχος των 2000 ευρω συνταξη. Αντε δημοτικο που μου θες και αναλυση.

@βλαμμενε

Φαίνεται πως έζησες στη Γερμανία και μιλάς για τιμές Γερμανίας όρνιο; 3 ευρώ το γάλα στη Γερμανία; 6 ευρώ το ψωμί; 30 ευρώ το κρεατικά και τα αλλαντικά; 40 ευρώ τα τυριά; 6 ευρώ τα λαχανικά; 20 χρόνια ζούσα εκεί και ξόδευα λιγότερα σε τρόφιμα απ'οτι εδώ. Πανίβλακα.

@βλαμμενε

Μπες σε sites γερμανικών σούπερ μάρκετ, και δες τις.... τριπλάσιες τιμές Γερμανίας, ξερόλα.

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Η πλειονοτητα των εργαζομενων στη χωρα μας αμοιβεται πλεον με ποσα το πολυ εως €1000,00.Αρα ο σχετικα καλοπληρωμενος (των €1000,00) δαπανα €169,00 για τη διατροφη.Αυτος δε που παιρνει €350,00 δαπανα €59,15.Αληθεια πιστευει κανεις αυτες τις σαχλαμαρες;Εναι δυνατον να ζησει (διατροφικα) ενα σπιτι με €59,15 εως €169,00 με τις τιμες των τροφημων αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα;Η Ελληνικη οικογενεια πλεον δαπανα πανω απο το 50% του εισοδηματος για τη διατροφη.Εκτος αν στην εξισωση βαζουμε το μεσο ορο του χ εφοπλιστη με τον μουτσο του.

@

Ερευνα με ποσοστά δεν μου λέει τίποτα. 20% από 500 ευρώ εισόδημα είναι 100 ευρώ, και 10% από 2000 ευρώ εισόδημα είναι 200 ευρώ. Σύμφωνα με τα ποσοτά, ποιός ξοδευει περισσότερα;;;

Γιώργος

Δηλαδή αν κάποιος παίρνει 100,000 και ξοδεύει 3,000 τρώγωντας χαβιάρι, και κάποιος παίρνει 100 και τα ξοδεύει όλα για φασολάδα, σου λέει περισσότερα;;;;

@

To "πανάκριβο τραπέζι" του τίτλου δεν μου κολλάει. Τα περισσότερα τρόφιμα ή οι πρώτες ύλες από πολυεθνικές έρχονται που τα πωλούν σε παραπλήσιες τιμές σε όλες τις χώρες. Η μεγάλη διαφορά υπάρχει στο διαθέσιμο προς κατανάλωση κεφάλαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές των προιόντων, που μπορεί να είναι ίδιες ή και χαμηλότερες στη χώρα μας. Δες τη λίστα των χωρών. Ποιά τα εισοδήματα σε εκείνες με τα μεγάλα ποσοστά, και ποια σε εκείνες με τα χαμηλά.

Δηλαδη ολες οι χωρες

που ειχαν καποτε ή εχουν σοσιαλισμο ή καποιας αλλης μορφής αριστερα πληρωνουν πιο ακριβα τα καθημερινα και αναγκαια αγαθα. Ευτυχως που το σανο ειναι φθηνο και δεν βγηκαμε πρωτοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

platforma-axtsioglou-dyo

Η ηλεκτρονική αίτηση θα γίνεται αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός, και ακολούθως η διαδικασία θα συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την επιλογή των δόσεων

1
hotel

Τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι σωζόμενες αρχαιότητες στο πολυσυζητημένο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη εξειδικεύει το υπουργείο Πολιτισμού με σχετική απόφαση την οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει στην ιδιοκτήτρια Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη.