Σε απόφαση για τραπεζική ένωση στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου ελπίζει ο Ρέγκλινγκ

reglingk

Ο επικεφαλής του ESM εξηγεί ότι οι διαφωνίες αφορούν στο πόσο γρήγορα θα συμβεί – Τάσσεται υπέρ του να δημιουργούνται δημοσιονομικά «μαξιλάρια» τις καλές εποχές

Την ελπίδα ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου θα υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για την πλήρη τραπεζική ένωση και στη συνέχεια θα μπορεί να καταρτισθεί ένα χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιρλανδική εφημερίδα Irish Times. Οι διαφωνίες, πρόσθεσε, αφορούν στο πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.

Όσον αφορά ειδικότερα τις προτάσεις για ένα κοινό πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων και ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών (SRF), ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Τα θέματα αυτά είναι αμφιλεγόμενα, αλλά δεν είναι τόσο αυτά από μόνα τους, είναι ο χρονικός ορίζοντας. Ορισμένες χώρες - μέλη δίνουν έμφαση στο ότι πρέπει να συντρέχουν ορισμένες συνθήκες... τελικά μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά είναι δύο πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση».

Χρειάζονται δημοσιονομικά «μαξιλάρια» τις καλές εποχές

Η εμπειρία, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ESM, δείχνει ότι σε καλές οικονομικά περιόδους, όπως σήμερα στην Ευρώπη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του εφησυχασμού.

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει... Ελπίζω ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και χωρίς να είμαστε σε κρίση... Ελπίζω ότι η δυναμική υπάρχει, αλλά σε καλές περιόδους δεν είναι εύκολο μερικές φορές». Με αφορμή την προετοιμασία από την Ιρλανδία ενός ταμείου για δύσκολους καιρούς (rainy day fund), o Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι καλό να δημιουργούνται δημοσιονομικά «μαξιλάρια» κατά τη διάρκεια των καλών εποχών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τις λιγότερο καλές περιόδους. Ξέρουμε, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει κάποτε μία πτωτική πορεία, καθώς οι οικονομίες κινούνται με κύκλους. Το υψηλότερο σημείο του κύκλου για την Ευρώπη, είπε, ήταν πέρυσι. «Η γενική προσδοκία είναι ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Όλες οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για μία φυσιολογική επιβράδυνση».

Για τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ιρλανδία, αλλά μία σειρά χωρών. «Το θέμα είναι πόσο γρήγορα μειώνονται τα NPLs. Είναι σημαντικό να γίνει πρόοδος στον τομέα αυτό, καθώς διαφορετικά οι τράπεζες δεν μπορούν να παίζουν πλήρως τον ρόλο τους στην οικονομία. Ένας τρόπος είναι η πώλησή τους (των NPLs) - αυτό συμβαίνει επίσης στην Ελλάδα και την Ιταλία», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας