Στα «χέρια» της Vodafone περνά η Cyta Hellas

Στα «χέρια» της Vodafone περνά η Cyta Hellas

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Vodafone ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά που είχε υποβάλει και η Wind ήταν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Tο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ- Cyta) αποφάσισε να ανακηρύξει την Vodafone προτιμώμενο πλειοδότη για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Hellas.

Ενδιαφέρον για την Cyta Hellas είχε επιδείξει και η Wind. Το διοικητικό συμβούλιο της Cyta, δεν ανακοίνωσε οτιδήποτε για την προσφορά της Vodafone.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η προσφορά της Vodafone ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά που είχε υποβάλει και η Wind ήταν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Cyta Hellas είχε παρουσία δέκα χρόνων στην Ελλάδα. Η αντίστροφη μέτρηση για την πώλησή της, άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την έκπληξη έκανε η PCCW Global, η παρουσία της οποίας έδωσε νέα πνοή στις προοπτικές πώλησης, ολικής ή μερικής, καθώς και σύμπραξης.

Οι άλλες δυο αρχικά τότε ενδιαφερόμενες εταιρείες, η Vodafone και η Wind, δεν προκάλεσαν έκπληξη μιας και το ενδιαφέρον, που επέδειξαν ήταν γνωστό. Οι τρεις μνηστήρες με βάση τους όρους προκήρυξης, υπέγραψαν και συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας να τα μελετήσουν για να είναι σε θέση να εκδηλώσουν δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Η Cyta Hellas κατέγραφε διαρκώς ζημιές, οι οποίες, σύμφωνα με τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, το 2014 έφθασαν τα 15,16 εκατ. ευρώ.

Η Cyta Hellas ξεκίνησε με αρχικό ποσό επένδυσης 15 εκατ. ευρώ. Με βάση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, η θυγατρική στην Ελλάδα θα έμπαινε σε κερδοφόρα πορεία από το 2011 και μετά, και εφόσον θα είχε δαπανήσει συνολικά για επενδύσεις το ποσό των 60 με 70 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Από το 2011 και μετά, η διοίκηση της μητρικής προχωρούσε σε συνεχείς αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου επένδυσης, με αποτέλεσμα από τα 60 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί αρχικά, το συνολικό ποσό να ανέλθει στα 130 με 140 εκατ. ευρώ. Από το 2011 είχαν εμφανισθεί οι πρώτες απόψεις που υποστήριζαν ότι η Cyta θα έπρεπε να τερματίσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πάντα επικρατούσε η άποψη που ήθελε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην θυγατρική του οργανισμού. Παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, μέσα στα 11 χρόνια η Cyta Hellas από 5.000 ανέβασε το πελατολόγιό της στους 330.000, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, προχώρησε σε επέκταση του δικτύου οπτικών ινών σε 5.500 χλμ., τα καταστήματα πώλησης αυξήθηκαν στα 26, όπως επίσης και οι συνεργάτες της εταιρείας σε 500 πανελλαδικά.

Το μερίδιο αγοράς που κατέχει η Cyta Hellas έχει υπολογισθεί στο 16%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000187f3be3c6643aa8cc82c080_XL

«Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν τρέχουμε» τόνισε ο προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος - Παρουσίασε σειρά προτάσεων που «θα μπορούσαν να πείσουν τις αγορές και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής»

00df5b5a26ae5481860c8e543

Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες δήλωσε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Elta-Dei

Σήμερα, επίσης , η Διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση άλλων 22,5 εκατομμυρίων για την καταβολή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και των υπολοίπων οφειλομένων απο λογαριασμούς στη ΔΕΗ

1