Επένδυση 85 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ σε έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επένδυση 85 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ σε έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Θα κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα, θα γίνει αποκατάσταση υφιστάμενων καθώς και δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών

Την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα επιδιώξει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σήμερα για νέο δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 85 εκατ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ στη χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη στήριξη επενδύσεων σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών τα νησιά Κεφαλονιά, Χίος, Λέσβος, Κρήτη, Μύκονος, Σάμος, Εύβοια, Λήμνος, Κάρπαθος, Ικαρία, Τήνος και Ψαρά. Ανάλογες επενδύσεις θα γίνουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στην Καρδίτσα. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές. Επίσης, θα στηριχθεί η αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

“Κρίσιμης σημασίας” 

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ χαρακτήρισε “κρίσιμης σημασίας” τις επενδύσεις σε ΑΠΕ γόσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. “Η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα μέσω αυτής της πρώτης σύμπραξης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, τόνισε, κάνοντας λόγο για υποδειγματικό πρόγραμμα. 

“Ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ”

“ Το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά. Θα συμβάλει επίσης στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που παράγεται σε επίπεδο Ομίλου ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Μιχάλης Παναγιωτάκης, κάνοντας λόγο για σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Όμιλο ΔΕΗ και την ΕΤΕπ. “ Η χρηματοδότηση που παρέχει σήμερα η ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τις τρέχουσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" πρόσθεσε. 

“Σε νέα εποχή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες”

Ο Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δήλωσε τα εξής: "Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται  σε μια νέα εποχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία υπογράφει δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση συνολικά 18 έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δάνειο που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα συνήθη επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διότι θα επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των παλαιών αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την ΕΤΕ και στην επιτυχία της συνεργασίας αυτής".
Δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ

Η σύμβαση χρηματοδότησης του δανείου, ύψους 85 εκατ. ευρώ υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα. Τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, και από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, και ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Στρατηγικός στόχος η πράσινη ενέργεια 

Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου ΔΕΗ και η νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΕΤΕπ θα βοηθήσει τον Όμιλο ΔΕΗ να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του να αναδειχθεί σε μείζονα προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Οι νέες επενδύσεις για τη βελτίωση υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινότητες.

Το νέο 16ετές δάνειο είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

Πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα από την ΕΤΕπ

Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει έργα ΑΠΕ, την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Νωρίτερα εφέτος η ΕΤΕπ συμφώνησε να χορηγήσει 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 49 MW στη Βοιωτία. 

Την τελευταία δεκαετία η ΕΤΕπ έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο, με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

Σιγά τα λεφτά, καταξοδευτήκατε. Άλλες χώρες επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, φτιάχνοντας ΑΠΕ δεκάδων γιγαβάτ στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekt

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ εκτίμησε ότι η γήρανση ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας υφέσεις – Η δημογραφική μεταβολή έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση των επιτοκίων

aade1

Στους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής εντόπισαν ακόμη και τμήματα κορμών από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, που λαθρέμποροι επιχειρούσαν να αρπάξουν

eurogroup

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν συγκροτήσει μια άτυπη λέσχη οικονομικών «γερακιών», που ζητούν αυστηρή τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης – «Όλοι έχουν ακούσει να μιλούν γι' αυτό το κλάμπ αλλά κανείς δεν τους κατονομάζει 

hvhvnew

Εάν τελικά υπάρξει σκληρό Brexit, τα αεροσκάφη της Ryanair μπορεί να καθηλωθούν στο έδαφος για διάστημα τριών εβδομάδων, ωστόσο η ιρλανδική αεροπορική χαμηλού κόστους θα αντέξει, ανέφερε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο' Λίρι ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες απόψε.

asdfv

Τη δική του άποψη για την πώληση ευρωπαϊκών λιμανιών σε κινεζικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς, κατέθεσε στη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, ο Ιταλός πλοιοκτήτης Εμάνουελ Γκριμάλντι.