Επένδυση 85 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ σε έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Επένδυση 85 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ σε έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Θα κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα, θα γίνει αποκατάσταση υφιστάμενων καθώς και δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών

Την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα επιδιώξει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σήμερα για νέο δάνειο της ΕΤΕπ, ύψους 85 εκατ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ στη χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη στήριξη επενδύσεων σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών τα νησιά Κεφαλονιά, Χίος, Λέσβος, Κρήτη, Μύκονος, Σάμος, Εύβοια, Λήμνος, Κάρπαθος, Ικαρία, Τήνος και Ψαρά. Ανάλογες επενδύσεις θα γίνουν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στην Καρδίτσα. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές. Επίσης, θα στηριχθεί η αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

“Κρίσιμης σημασίας” 

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ χαρακτήρισε “κρίσιμης σημασίας” τις επενδύσεις σε ΑΠΕ γόσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. “Η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα μέσω αυτής της πρώτης σύμπραξης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, τόνισε, κάνοντας λόγο για υποδειγματικό πρόγραμμα. 

“Ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ”

“ Το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά. Θα συμβάλει επίσης στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που παράγεται σε επίπεδο Ομίλου ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Μιχάλης Παναγιωτάκης, κάνοντας λόγο για σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Όμιλο ΔΕΗ και την ΕΤΕπ. “ Η χρηματοδότηση που παρέχει σήμερα η ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τις τρέχουσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" πρόσθεσε. 

“Σε νέα εποχή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες”

Ο Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δήλωσε τα εξής: "Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται  σε μια νέα εποχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία υπογράφει δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση συνολικά 18 έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δάνειο που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα συνήθη επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διότι θα επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των παλαιών αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την ΕΤΕ και στην επιτυχία της συνεργασίας αυτής".
Δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ

Η σύμβαση χρηματοδότησης του δανείου, ύψους 85 εκατ. ευρώ υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα. Τη σύμβαση υπέγραψαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα, και από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, και ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Στρατηγικός στόχος η πράσινη ενέργεια 

Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου ΔΕΗ και η νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΕΤΕπ θα βοηθήσει τον Όμιλο ΔΕΗ να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του να αναδειχθεί σε μείζονα προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Οι νέες επενδύσεις για τη βελτίωση υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινότητες.

Το νέο 16ετές δάνειο είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

Πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα από την ΕΤΕπ

Την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει έργα ΑΠΕ, την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.

Νωρίτερα εφέτος η ΕΤΕπ συμφώνησε να χορηγήσει 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας 49 MW στη Βοιωτία. 

Την τελευταία δεκαετία η ΕΤΕπ έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο, με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

Σιγά τα λεφτά, καταξοδευτήκατε. Άλλες χώρες επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, φτιάχνοντας ΑΠΕ δεκάδων γιγαβάτ στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1780412

Δεκάδες κατασχέσεις στο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2018 - Στα Τελωνεία του Αεροδρομίου Αθηνών, Κήπων και Ευζώνων καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις δεσμεύσεων με ποσά ίσα ή άνω των 50.000 ευρώ

feta

Συγκεκριμένα πρόκειται για προγράμματα με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!», τα οποία απευθύνονται στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους 2.916.640 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την Ε.Ε. και  στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνολικού κόστους 3.373.224 ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ.

εκπτωσεις

Θέματα τήρησης της νομοθεσίας, όπως εαν τηρείται στην περίοδο των προσφορών ο περιορισμός της πώλησης με χαμηλότερη τιμή μέχρι και του 50% των εμπορευμάτων, ή αν τηρείται διαφάνεια στις μειώσεις τιμών, ή αν προστατεύεται ο καταναλωτής, είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία ζητάει τη γνώμη των εμπόρων το υπουργείο μέσω ερωτηματολογίου

eurogroup_arthro2

Δεν απάντησε ευθέως για το ΔΝΤ και τον ρόλο του - Ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ είπε πως δεν πρέπει να αναμένουμε συμφωνία για το χρέος σήμερα - Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως «μόλις ολοκληρωθεί, (εννοεί το Ελληνικό πρόγραμμα) θα πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό για το χρέος ξεκάθαρο και ισχυρό»

claus-reglin_main01

«Βόμβα» από τον επικεφαλής του ESM: Η Ελλάδα βρίσκεται 8 χρόνια σε Μνημόνιο γιατί το 2015 κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση - Το καλοκαίρι του 2015 το Grexit είχε γίνει μια πραγματική πιθανότητα - Βέτο Ρέγκλιγκ σε αυτόματες ελαφρύνσεις χρέους: «Έχετε πάρει ήδη ελάφρυνση 10 δισ. το χρόνο»!

3
GREECE-ECONOMY

«Μας οφείλουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα», λέει η ΕΚΤ - «Θα είναι ένα μικρό λουρί. Μην ξεχνάτε ότι έχουν υψηλό χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί» δηλώνει στο Politico άλλος αξιωματούχος - Πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ένας αξιωματούχος

8