Handelsblatt: Αντιπαράθεση για τον χρυσό στην Ελλάδα - Κινδυνεύουν 2.400 θέσεις εργασίας

Handelsblatt: Αντιπαράθεση για τον χρυσό στην Ελλάδα - Κινδυνεύουν 2.400 θέσεις εργασίας

Απειλείται ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά προγράμματα στη χώρα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα

Εκτενές ρεπορτάζ για την αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μεταλλευτικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός γύρω από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων χρυσού στη βόρεια Ελλάδα
παρουσιάζει η Handelsblatt. Με εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Αντιπαράθεση για τον ελληνικό χρυσό» η διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας επισημαίνει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα απειλείται, 2400 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
μάχεται κατά του έργου και προσπαθεί να εξαντλήσει τον επενδυτή», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν «πολύτιμο θησαυρό» βαθιά κάτω από τα βουνά της Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι «ειδικοί της Ελληνικός Χρυσός εκτιμούν ότι στα πετρώματα βρίσκονται τουλάχιστον 230 τόνοι καθαρού χρυσού και 1500 τόνοι ασήμι. "Με αυτές τις ποσότητες θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την πρωτοπόρο σήμερα Φινλανδία", λέει ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι τα κοιτάσματα χρυσού της Χαλκιδικής «θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Ο καναδικός μεταλλευτικός όμιλος Eldorado Gοld θέλει να επενδύσει εδώ μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός περίπου δύο δις δολάρια».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εργασίες εξόρυξης στα ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη το 2015. «Αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εναντιώνεται, αρνείται κατ' επανάληψη να χορηγήσει οικοδομικές και λειτουργικές άδειες». Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη την παραπομπή του ζητήματος στη διαιτησία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιεχόμενο της κυβερνητικής προσφυγής δεν είναι γνωστό στην εταιρεία. «Η κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει έως τώρα επίσημα, ως εκ τούτου δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποια είναι ένα προς ένα τα σημεία που αφορά η ανακοινωθείσα διαδικασία διαιτησίας», δήλωσε στη Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «η διαιτησία σημαίνει νέες καθυστερήσεις και ενδεχομένως το οριστικό τέλος του έργου. Προφανώς η κυβέρνηση ποντάρει με την τακτική των καθυστερήσεων να εξαντλήσει τον επενδυτή και να τον οδηγήσει σε αποχώρηση από την Ελλάδα. Τότε θα μπορούσε ο Τσίπρας να επιρρίψει τις ευθύνες στην εταιρεία».

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt σημειώνει ότι το έργο αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας ότι διχάζει τους πολίτες, με τους επικριτές να εκφράζουν φόβους για ζημιές στο περιβάλλον και τον τουρισμό της περιοχής. Όπως σημειώνεται, «οι διαμαρτυρίες οργανώνονται κυρίως από τους τοπικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και από το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. (…) Οι πολέμιοι του έργου αγωνίζονται με εξαιρετικά βίαια μέσα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, αναφέροντας ως παράδειγμα μια εμπρηστική επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων στις Σκουριές το 2013.

Όπως σημειώνεται, η Ελληνικός Χρυσός διαψεύδει ότι το έργο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει καν να κάνει χρήση του επικίνδυνου κυανίου για την εξόρυξη, αλλά ότι προτίθεται να εφαρμόσει τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting). «Η Ελληνικός Χρυσός παραπέμπει σε 16 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που πιστοποιούν την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία», γράφει η Handelsblatt.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold δεν αποκλείει πια το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «επί του παρόντος εξετάζουμε την επένδυσή μας και τα σχέδιά μας στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι τα μεταλλεία χρυσού δεν είναι η μόνη μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό που «κολλάει» στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος αναφέρει το παράδειγμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Όπως σχολιάζει, «πέρσι υπεγράφησαν τα προσύμφωνα. Ωστόσο από τότε η κυβέρνηση υπονομεύει το έργο με κάθε είδους τρικ». Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτά τα δύο επίμαχα έργα, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο, όπως σημειώνει: «"Πιθανοί επενδυτές παρατηρούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με το Ελληνικό και την Ελληνικός Χρυσός", λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στην Αθήνα. "Αυτά τα έργα θεωρούνται λυδία λίθος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα τους ξένους επενδυτές».

Πηγή: www.dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Γιάννης Γ

Απειλείται ένα από τα μεγαλύτερα ξένα επενδυτικά προγράμματα στη χώρα, ..... Ti πρωτότυπο!!!! Μάλλον άγριο ξύλο και στρατιωτικό τροχάδην και μετά κατάβρεγμα στο κεφάλι με καταπαγωμένο νερό και πάλι άγριο ξύλο χρειάζεται στους αργόσχολους Ελληνάρες και σε όλους τους άλλους που σκέπτονται εναντίον της κάθε μιας οικονομικής η επιχειρηματικής ανάπτυξης εδώ σε αυτόν τον τόπο..... . Δηλαδή σε εσάς όλους τους δήθεν "οικολόγους" αλλά στην ουσία κατευθυνόμενους "κουραδολεβένταγες" του Σύριζα, Περισσού και των άλλων περίεργων εξωκοινοβουλευτικών αποκομμάτων,. ... Που το μόνο που σας νοιάζει είναι να μην γίνει τίποτε αναπτυξιακό σε αυτό εδώ τον τόπο, αλλά και να κλείσουν και να ρημάξουν όλα. Να κυριαρχεί θέλετε παντού στην Ελλάδα η φτώχεια η ανεργία η μιζέρια και η απόγνωση. Θέλετε και στην συγκεκριμένη περίπτωση της ανάρτησης να δείτε όλους αυτούς τους εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση τους. ....Γιατί σε αυτή την κατηγορία δηλαδή, μόνο ως πεινασμένους και απελπισμένους ξέρετε ότι θα βρείτε ανταπόκριση εσείς του ΚΚΕ. ... Ακόμα και για τους κάθε λογής τύπου ρομαντικών αιθεροβαμόνων Ελληναράδων που αφελώς πιστεύουν ότι υπάρχουν δέντρα μου ονομάζονται Ευριές, και να τα ευρώ να γίνονται στρώμα κάτω στο χώμα. ..Που το μόνο που ξέρουν είναι να φωνάζουν και να θέλουν μεγάλους μισθούς άριστη παιδεία, υγεία. Και τα λεφτά για αυτά από πού οταν δεν υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία? Αυτά είναι ψιλά γράμματα για πολλούς δυστυχώς εδώ στον τόπο μας. .... Απλά νομίζουν αυτοί οι αιθεροβάμονες ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες είναι ο Ευλογημένος τόπος και ο λαός της ο περιούσιος λαός της οικουμένης και όλοι οι ξένοι λαοί οφείλουν να υποκλίνονται στην ανωτερότητά μας και να μας δανείζουν λεφτά δανεικά και αγύριστα και να καθόμαστε. . Ιδεολόγοι της πεντάρας, ενδεδυμένοι και με τον μανδύα οικολόγου καθαρίστε καμιά παραλία, σεβαστείτε την καθαριότητα τριγύρω σας και αφήστε τις παπαρολογίες σας και κάποιοι τις ανανδρες τραμπούκικες νυχτερινές επιθέσεις σας στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των ανωτέρω εργαζομένων, είτε ως ορδές να επιτίθεστε εναντίον των δύο άοπλων φυλάκων στο εργοτάξιο που πήγατε και να τους κάψετε πέρισυ. Και κάτι αντίστοιχα κατορθώματά σας και στο αστυνομικό τμήμα που του βάλατε φωτιά. ..... Ειστε ενα μάτσο επικίνδυνοι ανανδροι και θρασύδειλοι και τίποτε παραπάνω. .

Οχι

Τα λογια σου τα χορτασα και το ψωμι σου φατο ΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1
120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

9
Tesla-Model3-boi-1000

Η παραπάνω διαπίστωση δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία αποκάλυψε ότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διπλάσια αν ο υποψήφιος αγοραστής προέρχεται από το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.