H κυβέρνηση δοκιμάζει τις αγορές - Θέλει επιτόκιο στο 4,3%

H κυβέρνηση δοκιμάζει τις αγορές - Θέλει επιτόκιο στο 4,3%

Ανοίγει σήμερα ή αύριο το βιβλίο προσφορών για πενταετές ομόλογο- Θα είναι ικανοποιημένη και με επιτόκιο 4,9% αν και η χώρα δανείζεται τώρα με 1% από τον ESM!  Τελευταία φορά η Ελλάδα είχε δανειστεί από τις αγορές την Απρίλιο του 2014 με 4,95%. 

Μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ετοιμάζει με άκρα μυστικότητα η κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από σήμερα το πρωί ως και την Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα. 

Την ίδια ημέρα θα γίνει γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας χρέους του
ΔΝΤ η οποία θα αναφέρει ότι παρά την τελευταία δέσμευση των Ευρωπαίων στις 15 Ιουνίου το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Επίσης το Ταμείο ενδέχεται να αποφασίσει πόσο θα περιμένει τους Ευρωπαίους ώστε να αποφασίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα για το ελληνικό χρέος και ακούγεται έντονα ότι ο μήνας ορόσημο θα μπορούσε να είναι ο Δεκέμβριος. 

Παράλληλα την Παρασκευή περιμένουμε και την απόφαση της Standard & Poors για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. 

Η έξοδος αγορές έχει πολύ μεγάλη επικοινωνιακή σημασία για την κυβέρνηση ιδίως αν με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, δηλαδή την ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του 2014 που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα που θα λήγουν το 2022, καταφέρει να πετύχει ένα επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή κάτω από 4,95%. 

Πέραν αυτού και με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει μπει στο τελικό στάδιο για την έξοδο από το πρόγραμμα το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί με ένα επιτόκιο κοντά στο 5% αντί για 1% με τον οποίο δανείζει την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).  

«Το γοργόν και χάριν έχει» είναι το σύνθημα που επικρατεί στο Μαξίμου καθώς γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση οδηγεί τα πράγματα πιο κοντά στην έναρξη της τρίτης αξιολόγησης και μοιραία οι αγορές θα επικεντρωθούν στα ρίσκα που αυτή περιλαμβάνει. 

Το Μαξίμου φέρεται πάντως να έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την δοκιμαστική έξοδο αυτή την εβδομάδα ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα κρίνει τη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. 

Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται η κινητικότητα και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την άδεια για το χτίσιμο Καζίνο στο Ελληνικό και το στήσιμο 19 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό. 

Στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά, ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και βεβαίως προστέθηκε με επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η απαίτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 ώστε να καταστεί  βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2022. 

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Μάααλιστα.

Το θέμα κύριοι είναι ότι το επιτόκιο είναι ουσιαστικά η Εμπιστοσύνη που έχεις στη χώρα που εκδίδει το ομόλογο ή αλλιώς, το Ρίσκο που παίρνεις τοποθετώντας τα χρήματά σου στα ομόλογά της. Το δεκαετές της Ουγκάντας είναι στο 16% ενώ της Αγγλίας 1,2%. Με αυτά ως δεδομένα , το πότε θα βγούμε πραγματικά στην αγορά, και όχι τεχνικά, μπορεί να απαντηθεί ως εξής: Τη στιγμή που αυτός που έχει 10000Ε καταχωνιασμένα σε ένα κουτί θαμμένο στο υπόγειο , αποφασίσει ότι είναι πλέον ασφαλές να τα επανατοποθετήσει σε μια Τράπεζα. Και αυτό με Capital Controls δε νομίζω ότι γίνεται.

Ηλίας

"Η κυβέρνηση ετοιμάζει έξοδο στις αγορές με άκρα μυστικότητα"!!! Μα τι γράφετε!!!

@

Πόσα χρήματα σκοπεύουν να δανειστούν με 5% επιτόκιο, αντί 1% από τον ESM; Για να υπολογίσουμε πόσα παραπάνω χρήματα θα πρέπει να πληρωθούν για την επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χρήματα φαντάζομαι που θα τα πληρώσει το ίδιο το κόμμα, και δεν θα τα φορτώσουν στον κόσμο με επιπλέον περικοπές και φόρους.... Στο 1 δις η διαφορά είναι 40 εκατομμυριάκια.... ψίχουλα δηλαδή.

bull

Το success story του Σαμαρά ήταν το 4.95% των ομολόγων του 2014 ενώ το 4.3% του σύριζα είναι αποτυχία; Αν μπορείς να δανειστεις με ποσοστά ομολόγων πριν μνημονίου 2010 θα το κάνεις για καθαρά λόγους ψυχολογίας της αγοράς.

Nikolaos

Πέραν αυτού και με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει μπει στο τελικό στάδιο για την έξοδο από το πρόγραμμα το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί με ένα επιτόκιο κοντά στο 5% αντί για 1% με τον οποίο δανείζει την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Mα δεν μας νοιαζει αν το επιτοκιο ειναι 5 ή 50% αλλά να χρωστάμε σε άλλους και όχι σε ευρωπαιους. Αυτο ζηταμε, να γινει αλλαγη του χρεους Αλλωστε τόσα χρόνια (πριν το 2009) που οι ευρωπαιοι μας δανειζαν αφειδως, ουτε μας ένοιαζε που χρωσταγαμε και ποσα, το ιδιο και η Ιταλια που εχει χρεος 134% (οτι δηλαδη εμεις το 2010. Δεν τους ενοχλει καθόλου

christos

Τσιπρα εαν νομιζεις οτι θα καθαρισεις ευκολα με τις μ-----ες που σου λενε να κανεις εισαι γελασμενος. Μητσοτακη τα πραγματα ειναι σοβαρα,πες τους να παιξουν με τα δικα τους λεφτα ,τι καθεσαι και κοιτας απο μακρυα. Τα δικα σας λεφτα ετσι τα πετατε??????????????? Τι 4,5%επιτοκιο???? Να δανειστεις απο την ΕΚΤ με 1% καραγκιοζη.

Φασιστοτιμωρός

8% και λίγο θα είναι για τους άπλυτους...

ΖΙΟΝ

Μετά από 3 χρόνια και 14.2 δις ετήσια μέτρα περικοπών και φόρων, οι αγορές ζητούν 4,5% (αντι 4,95% χωρις τα μέτρα); Συμπερασμα: οι αγορές δεν εμπιστεύονται το "Οικονομικό μοντέλο Συριζισταν". ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Οσο ο Συριζα δεν μιλά για προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα αλλά μιλά "για αντεπιθεση των προοδευτικών δυνάμεων" οι αγορές θα τον ξεσκίζουν με τοκογλυφικά επιτόκια. Και 2020-2023 έχει να ξεπληρωσει 106 δις ομόλογα. Αμαννν!

Αν βέβαια το 4,9 είναι καλύτερο από το 1!

Τι δεν καταλαβαίνω;

##

συμφέρει άραγε να βγούμε στις αγορές ή καλά περνάμε τώρα; ιδού το ερώτημα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

russiaoil

Σε προ κρίσης επίπεδα επέστρεψαν τα κέρδη των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, χάρις την ευνοϊκή φορολογία, το ασθενές ρούβλι και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Fitch

Τριετή σύμβαση με σταδιακές αυξήσεις των μισθών προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Μηδενικά κέρδη καταγράφει το 22% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ - Επιδείνωση ρευστότητας παρουσιάζουν 6 στις 10 επιχειρήσεις παρά τη σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας - Αυξημένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - 1 στις 3 επιχειρήσεις καθυστερεί στην καταβολή μισθών - Μόνο στη μερική απασχόληση καταγράφεται αύξηση