Δημόσιο ο μεγάλος «μπαταχτσής»: Χρωστά 5 δισ. και πλήρωσε μόλις 78 εκατ. το πρώτο δίμηνο

Δημόσιο ο μεγάλος «μπαταχτσής»: Χρωστά 5 δισ. και πλήρωσε μόλις 78 εκατ. το πρώτο δίμηνο

Και έτσι πετυχαίνει το υπ. Οικονομικών το 4% πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όμως μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ

Δημόσιο ο μεγάλος «μπαταχτσής»: Χρωστά 5 δισ. και πλήρωσε μόλις 78 εκατ. το πρώτο δίμηνο
Η συμφωνία της Μάλτας και το
πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ (της τάξεως των 7 δισ. ευρώ ή σχεδόν 4%
του ΑΕΠ)
που φαίνεται να πέτυχε δύο χρόνια νωρίτερα η κυβέρνηση, ίσως δεν σταθούν ικανές συνθήκες για να φέρουν άμεσα την πολυπόθητη συμφωνία για ελάφρυνση του
Κλείσιμο
ελληνικού χρέους.
 
Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν φόβους πως παρότι «η Αθήνα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της», οι πιστωτές της χώρας ίσως δεν μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στο περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης που αναμένει η Αθήνα. Τυχόν παράταση της αβεβαιότητος μπορεί να οδηγήσει σε νέο γύρο ασφυξίας της οικονομίας και πολιτικών τριγμών μετά τις αργίες του Πάσχα.
 
Για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής και λένε πως «τα μέτρα λιτότητας δεν θα εφαρμοστούν αν δεν εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
 
Το νέο ορόσημο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διαβούλευση και μια «προκαταρκτική συμφωνία» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Στόχος της είναι να ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ης Μαΐου είτε νωρίτερα, σε ένα έκτακτο Eurogroup.
 
Τα πράγματα περιπλέκει όμως η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλέονασμα 3,5% από το 2016 ήδη, δίνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα τα καταφέρνει και χωρίς επιπλέον ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα άλλωστε με τις αποφάσεις του Eurogroup τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι «όσα χρειάζονται», αλλά η νέα εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση το ΔΝΤ που αμφισβητούσε την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων και πίεζε τους Ευρωπαίους δανειστές να πάρουν άμεσα γενναίες αποφάσεις.
 
Επιπλέον, όταν θα γίνονται οι ανακοινώσει από τη Eurostat για το ελληνικό χρέος, η Γαλλία θα στήνει κάλπες για εκλογές, από τις οποίες δεν αποκλείονται και απρόοπτες εξελίξεις. Αναλόγως του αποτελέσματος και αν χρειαστεί τελικά να διεξαχθεί και β΄γύρος στις αρχές Σεπτεμβρίου, μπορεί η διαπραγμάτευση για χρέος, πλεονάσματα και συμμετοχή του ΔΝΤ να «σέρνεται» για καιρό ακόμα, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο ακόμα όπου όμως θα πρέπει να πληρωθούν πάση θυσία τα ομόλογα που λήγουν στην ΕΚΤ –και για το ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση προετοιμάζεται «στραγγίζοντας» κάθε πηγή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.​

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2017 η κυβέρνηση πλήρωσε μόλις 78 εκατ. ευρώ για τα απλήρωτα χρέη 5 δισ. που έχει σε ιδιώτες το δημόσιο, ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται και να στείλει και επιστολή στον ESM ζητώντας και άλλα 2 δισ. επιπλέον (από το δάνειο των 6 δισ. που πήρε πέρυσι το Κράτος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) για να πληρώσει -υποτίθεται- τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης