ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

Παρά τις εντολές Χαρδούβελη, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν προλαβαίνουν να εντοπίζουν εξόφθαλμα λάθη

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εντούτοις οι εμπνευστές του νόμου έχουν προχωρήσει σε τόσο ακραίες χρεώσεις τις οποίες ούτε καν η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε εντολή να γίνουν αλλαγές, τα στελέχη του υπουργείου, που βλέπουν πλέον ένα προς ένα τα λάθη του νόμου, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, το εξής εξωφρενικό: ότι επιβάλλεται φόρος ακόμα και σε ένα οικόπεδο το οποίο έχει αδόμητο τμήμα στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 99 ετών!

Εάν δηλαδή κάποιος κληρονόμησε ένα οικόπεδο με κτίσμα που οικοδομήθηκε το 1920 αλλά οι πρόγονοί του δεν φρόντισαν να εξαντλήσουν τον συντελεστή δόμησης, τότε θα φορολογηθεί για τα επιπλέον τετραγωνικά που θεωρητικά ήταν δυνατόν να είχαν χτιστεί. Μόνο εάν η κατοικία είναι 100 ετών και άνω απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό φόρο!

Πάντως, από αύριο 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν πάλι σε περιπέτειες, καθώς ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οσοι έχουν ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται θα πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση περί μείωσης του ποσού που πρέπει να καταβληθεί.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποφασιστεί στο τέλος του 2014 ή στις αρχές το 2015, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να δουν πόσα έσοδα θα εισπράξουν από τον ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την απόδοση του φόρου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πιστοποιώντας το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών (πάνω από 1 δισ. ευρώ ανά μήνα).

Αρχίζει η ανάρτηση στο Τaxisnet

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα στον λογαριασμό τους στο Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης.

Για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς του συζύγου.

Ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ ή 442 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του.

Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 θα ξανανοίξει μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη. Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν προθεσμία περίπου δύο μήνες προκειμένου να τα διορθώσουν.

Ο ΕΝΦΙΑ φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ:

1 Λιγότερο φόρο από αυτόν που κατέβαλλαν μέχρι τώρα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσότερων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

2 Περισσότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει μεν μειωμένο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από φόρους.

3 Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματική στέγη, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).

4 Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες:

Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι, «τσεκάροντας» το εκκαθαριστικό για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μεταξύ άλλων τα εξής:

1    Πάρκινγκ στην πιλοτή: Οταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και γι’ αυτό το δικαίωμα. Ετσι θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πιλοτή, αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο) είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.

2 Βοηθητικοί χώροι - πισίνες: Με έκπτωση φορολογούνται οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες - φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

3 Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης, ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

σημαντικη λεπτομερεια

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ !!!!!!!!!!!!!!! ....ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ...ποιος δεν θα πληρωσει τιποτα !!!! ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΒΑΖΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΑΤΕ ΣΟΚ -ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

cia

Δεν έχουν τέλος οι νεοφιλελεύθερες αρλούμπες των γεφυροτιμωρών, αυτών που διέλυσαν οικονομίες και κοινωνίες. Αλλά τόσος χρόνος για να περιγράφεις τις μοναχικές αδιέξοδες αρλουμπολογίες σου σημαίνει ότι τον έχεις άπλετο το χρόνο! Ούτε οι παροιμίες περί τρελών και μικρών δεν πετυχαίνουν πλέον...

ρεαλιτι τσεκ

Για δες, μερικοι απο εσας θα πληρωσετε φορο για πρωτη φορα στην ζωη σας και ειστε ετοιμοι για επανασταση. Εχετε την εντυπωση εαν ερθει ο τσιριζα θα αλλαξη τιποτε; δεν νομιζω. Απο που θα βγουν τα εξοδα του κρατους επαναστατες μου. Απο που θα πληρωθουν τα επιδοματα που ολοι παιρνετε;

ANTIGIOZIS

Δεν θελει κανενας επιδοματα γελοιο παπαγαλακι.Θελουμε μονο ενα κοματι ψωμι και να μη χρωσταμε το σπιτακι μας στο κρατος τοποτηρητη των ξενων συμφεροντων.Οσο για τυπους σαν και σενα, εξω δεν τολματε να τα πειτε αυτα, ετσι?Γιατι θα σας πανε δερνωντας χιλιομετρα.

TENEKEDES

Μετρατε τις μερες σας στην εξουσια παρασιτα,ο ΕΝΦΙΑ θα σας καταπλακωσει.Υπογραφοντας τον ειναι σαν να υπογραψατε την πολιτικη σας καταδικη.Αμα δεν με πιστευετε θα επανελθω μετα τις εκλογες.

ΑΧΑΙΟΣ

ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ . ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Άντε να δούμε τι ποσοστά θα πάρουν στις εκλογές οι κυβερνητικές μαριονέτες των Εβραίων τραπεζιτών του Μανχάταν και της Μέρκελ. Τα δυο κλεφτοκόμματα Πασόκ και ΝΔ μαζί δεν θα πάρουν ούτε το 15%

ΤΣΥΡΙΖΑ Η Τελειοποίηση της νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ 6

Το ελληνικό σοβιετικό αδιέξοδο Καθαρές αποδοχές εργαζόμενου 5.525 (να τα κάνει ενοίκιο, φαγητό, ρούχα, διασκέδαση, ΕΝΦΙΑ, κλπ). Ημέρες εργασίας 79 (τρεις μήνες και 4 ημέρες). Φόρος μισθωτών υπηρεσιών + Εισφορά "αλληλεγγύης" (χα!) συν ΙΚΑ (σύνταξη και υγεία, χαχααα!) σύνολο 5.355. Ο ιδιωτικός υπάλληλος, εξειδικευμένος και ικανός παίρνει 5.525 ευρώ και ο φουκαράς επιχειρηματίας πρέπει να καταβάλλει στο κράτος για το θράσος του να απασχολεί (αλλά και να επιμένει να επιχειρεί στην Ελλάδα) κάτι άλλο από λαντζέρηδες και βαστάζους 5.355 ευρώ ή επιπλέον κόστος 97%. Aν στα ψέματα εξακολουθείς να επενδύεις, ψέματα θα λάβεις και για λογαριασμό μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν (προλάβουν) να γίνουν. Μόνη λύση ένα φιλελεύθερο κίνημα σαν τις ΓΕΦΥΡΕΣ που είναι το μόνο διαφορετικό από τον αριστερισμό της υπάρχουσας Βολής συνολικά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΤΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΛΙΕΣ κτλ ΟΛΑ συνιστώσες ΠΑΣΟΚ...) για οικονομία της αγοράς με έμφαση στην ανάπτυξη ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ φέρνει, μείωση φόρων και άχρηστων δαπανών και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ πελατειακού προσωπικού που αργομισθεί και απομυζεί του κόπους ιδιωτικού αλλά και εργατικού δημόσιου τομέα. Πλέον οι μάσκες έπεσαν, απομένει να δείξεις αν πήρες μυρωδιά τι ακριβώς ρόλο βαράς ως ψηφοφόρος, καθώς όλοι αυτοί αριστερίζουν με τα λεφτά σου αλλά και με τη νομιμοποίηση της ΨΗΦΟΥ ΣΟΥ που ΕΣΥ τους δίνεις...

nik

για τον ΤΣΥΡΙΖΑ λες, εσύ τσιρίζεις γαλαζοπράσινε παπαγάλε... Όσο και να γαβγίζετε, τελειώσατε!

ΤΣΥΡΙΖΑ Η Τελειοποίηση της νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ 5

δ) Καταπολέμηση φοροδιαφυγής εισφοροδιαφυγής Το χουμε ακούσει χιλιάδες φορές απ όλες τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν δυο τρόποι για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Οι αυστηρές ποινές (τιμωρία) και η μείωση των φόρων (αλλαγή ρίσκου μεταξύ οφέλους και ποινής). Για να υπάρξει αυστηρός έλεγχος χρειάζεται άλλος φοροεισπρακτικός μηχανισμός λιγότερο διεφθαρμένος.Αν κοιτάξει ο κ. Δραγασάκης τη συνδικαλιστική ηγεσία στην οποία το κόμμα του έχει ευρεία επιρροή, θα ανακαλύψει ποιος είναι ο θεματοφύλακας της διαφθοράς στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι από τους πιο διεφθαρμένους στη δημόσια διοίκηση. Η μη αναφορά σε αυτή τη διαπίστωση σημαίνει συγκάλυψη;Για να υπάρξει μείωση των κινήτρων φοροδιαφυγής μέσω της μείωσης της φορολογίας χρειάζεται ισοδύναμη μείωση δαπανών δημοσίου (απολύσεις και μειώσεις).Όπερ, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ε) Ρύθμιση κόκκινων δανείων μπορούν να κάνουν κατά περίπτωση οι τράπεζες μόνο με βάση, το ποιος μπορεί να πληρώσει, πόσα και πότε Ποιος πρέπει να χάσει το σπίτι και ποιος να το κρατήσει. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο δεν είναι βέβαιο πώς θα αποφύγουμε το κούρεμα καταθέσεων ή την κατάρρευση τραπεζών κλπ κλπ. Το να κάνει μια κυβέρνηση οριζόντιες ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια είναι άδικο, γιατί περιλαμβάνει και αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και επικίνδυνο γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για απώλειες καταθέσεων και καταρρεύσεις τραπεζών. ζ) Κάθε εξαγγελία μείωσης φόρους που δεν συνοδεύεται από ισοδύναμη μείωση δαπανών είναι επικοινωνιακή μπαρούφα. Ακόμη και αν η μείωση φόρων θα φέρει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας γιατί θα μείνουν πόροι στον ιδιωτικό τομέα, αυτό θα συμβεί αργότερα. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν Δυο τινά μπορεί να συμπεράνει κάποιος από τα έξι πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή μας δουλεύουν για να αποσπάσουν ψήφους και να πάρουν την εξουσία και μετά βλέποντας και κάνοντας (παραλάβαμε καμένη γη) ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αν σε κάτι μπορεί να βοηθήσουν είναι πως μπορεί να επιφέρουν μια κατάρρευση πιο γρήγορα.Μια κατάρρευση όμως οδηγεί στο μηδενισμό του κοντέρ και άρα μια νέα αρχή. Κρύβει όμως και απροσδιόριστες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες

ΤΣΥΡΙΖΑ Η Τελειοποίηση της νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ 4

Τα 5 δισ. που θα βρεθούν από την αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, μπορεί να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία κάποιων από τις 300.000 για μερικούς μήνες και στη συνέχεια, λόγω της αύξησης του κόστους της κάθε θέσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργήσουν άλλους 500.000 με 1 εκατ. ανέργους οδηγώντας το σύστημα και τη χώρα σε κατάρρευση.Επί της ουσίας η πρόταση θα έχει σαν αποτέλεσμα αντί της δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας, τη δημιουργία 0,5-1 εκατ. θέσεων ανεργίας.Αλλά έχει και ένα ηθικό ατόπημα η πρόταση αυτή.Η άποψη πως οι ασφαλιστικές εισφορές δεν ανήκουν σε αυτόν από τον οποίο γίνονται οι κρατήσεις, αλλά είναι κάτι που η κάθε κυβέρνηση τις χειρίζεται κατά το δοκούν για κάνει κοινωνική πολιτική και να κερδίζει εκλογές, που προτείνει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβέρνησε ποτέ, είναι η αντίληψη που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίας και σαν αποτέλεσμα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι άδεια και η κατάρρευση του ασφαλιστικού να μετρά μήνες. Η άποψη πως τα ταμεία χρεοκόπησαν από το κούρεμα του χρέους ανταποκρίνεται μόνο μερικώς στην αλήθεια.Τι προτείνει η αριστερά που δεν κυβέρνησε; Να υπεξαιρούνται οι εισφορές των εργαζομένων γιατί στο μέλλον όταν θα θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης, δεν θα είναι αυτή στην εξουσία να επωμιστεί τις ευθύνες. Μια από τα ίδια δηλαδή με την αριστερά (ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησε

ΤΣΥΡΙΖΑ Η Τελειοποίηση της νοοτροπίας ΠΑΣΟΚ 3

γ) Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. Ευρώ για τη δημιουργία 200.000-300.000 θέσεων εργασίας με κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μοιάζει με ανέκδοτο όταν αφορά μια χώρα που βρίσκεται με 1,5 εκατ. ανέργους στα πρόθυρα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Η χώρα διαθέτει 2,5-2,7 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 600.000-700.000 εργαζόμενους στο δημόσιο συν πάνω από 200.000 που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν περί τα 3 εκατ. συνταξιούχους (αν υπολογίσει κανείς και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα). Διαθέτει επίσης περίπου 1,5 εκατ. ανέργους. Αυτήν την εξίσωση δεν τολμά κανένας πολιτικός να τη θίξει και να προτείνει βιώσιμες λύσεις με βάση τα δεδομένα της. Επιμελώς αποφεύγει να τη θίξει και ο κ. Δραγασάκης. Αν ήταν τόσο απλό, με το να πάρουμε 5 δισ. από όσους εργάζονται και να τα ρίξουμε (πού;) για να απασχολήσουμε 300.000 ανέργους, γιατί να μην πάρουμε 25 δισ. Ευρώ και να μηδενίσουμε την ανεργία;Κατ αρχήν 5 δισ. Ευρώ δια 300.000 ανθρώπους σημαίνει 16.666 Ευρώ ετησίως για τον καθένα από αυτούς. Δια 14 που είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουμε 1.190 Ευρώ ανά εργαζόμενο προ ασφαλιστικών εισφορών, κρατήσεων και φόρων. Μιλάμε, όπως θα δούμε παρακάτω για 600 -700 Ευρώ καθαρά το μήνα στον καθένα.Ποιοι θα πληρώσουν τα 5 δισ. Ευρώ; Τα 2,5 εκατομμύρια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι περί τα 950 Ευρώ καθαρά ή 1.400 μεικτά που φτάνουν τα 1.800 Ευρώ σαν συνολικό κόστος θέσης εργασίας για τον εργοδότη. Τα στοιχεία που βρήκαμε συμφωνούν με την έρευνα.Βλέπε: Γιάννη ρίξε μια ματιά στο ελληνικό σοβιετικό αδιέξοδο.Με το κόστος αυτό ανά θέση εργασίας, η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική, κανείς δεν επενδύει στην Ελλάδα, οι εξαγωγές στους περισσότερους τομείς είναι αδύνατες και γι αυτό υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι.Έχουμε ξαναγράψει πως το αντίστοιχο συνολικό κόστος ανά θέση εργασίας είναι για τη Γερμανία περίπου 1.500 Ευρώ και για την Ιρλανδία 1.000 Ευρώ, αμφότερες προσφέρουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες στους φορολογούμενους.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να προσευχόμαστε να συνεχιστεί η αναταραχή στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να διατηρηθεί το τουριστικό ρεύμα στην Ελλάδα και οι εισροές συναλλάγματος για να βγάλουμε και αυτόν το Χειμώνα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης