Στουρνάρας: Ζητάμε προθεσμία ενός έτους για να γίνουν κερδοφόρα τα ΕΑΣ

Στουρνάρας: Ζητάμε προθεσμία ενός έτους για να γίνουν κερδοφόρα τα ΕΑΣ

Θα διαχωριστούν σε εμπορικό και στρατιωτικό κομμάτι με απώτερο στόχο την μετατροπή του δεύτερου σε κερδοφόρο σε διάστημα ενός έτους

Στουρνάρας: Ζητάμε προθεσμία ενός έτους για να γίνουν κερδοφόρα τα ΕΑΣ
Στην επίσκεψη της Τρόικας που ξεκινά την Τρίτη και στην τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, στόχος της επίσκεψης είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα και άρα να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Κλείσιμο
Μιλώντας για τα ΕΑΣ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας την έγκριση της Τρόικας. Αυτή προβλέπει, κατά τον υπουργό Οικονομικών, τον διαχωρισμό των ΕΑΣ σε εμπορικό και στρατιωτικό κομμάτι με απώτερο στόχο την μετατροπή του δεύτερου σε κερδοφόρο σε διάστημα ενός έτους. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, τότε το στρατιωτικό τμήμα δεν θα πειραχτεί αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα έχει την τύχη της ΕΛΒΟ, εξέλιξη που θα σημαίνει ότι θα υπάρξει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως την Τρίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Όσο για τους πλειστηριασμούς και την απελευθέρωση των απολύσεων ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο καθώς στο τέλος του χρόνου αίρεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συμπλήρωσε, δε, 
ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης