«Φρένο» στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούν παράταση στο χαράτσι στα ακίνητα

«Φρένο» στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούν παράταση στο χαράτσι στα ακίνητα

- Φόρος σε μεγαλοκτηματίες και σε αγρότες που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Θα αλλάξει ξανά ο φόρος αν προκύψουν νέα δεδομένα από τις δηλώσεις Ε9

«Φρένο» στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούν παράταση στο χαράτσι στα ακίνητα
Κάθετα αντίθετη στις εισηγήσεις για να παραταθεί ένα ακόμα χρόνο το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα βάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή η σχετική πρόταση βουλευτών της ΝΔ. «Ξεχάστε το, υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα κριθεί αντισυνταγματικό αλλά ούτε και η ΔΕΗ δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι για τα αστικά ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) δεν προβλέπεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, ως προς τον τρόπο επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο δέχεται να εξετάσει δύο επιμέρους λύσεις που πρότειναν οι βουλευτές, για τον τρόπο που θα φορολογηθούν οι αγρότες.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «θα γίνει προσπάθεια» να υιοθετηθούν τα εξής μέτρα:

Κλείσιμο
- να αλλάξει η κλίμακα φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο –αντί να ελαφρυνθούν όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο- οι μεγαλοκτηματίες, σε σχέση με τους μικροϊδιοκτήτες γης.

- να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρώνουν περισσότερα όσοι εισπράττουν επιδοτήσεις.

Ειδικά το τελευταίο ζήτημα αποτελεί καθολική απαίτηση των βουλευτών της περιφέρειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής της Θεσσαλίας, στη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι αγρότες που εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 3 δισ. ετησίως είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν τα βάρη, αλλά να απαλλαγούν πλήρως και όλοι οι υπόλοιποι.

«Οι βαμβακοπαραγωγοί εισπράττουν επιδότηση 90 ευρώ το στρέμμα, άρα δεν θα είχαν πρόβλημα να πλήρωναν και πχ 5 ευρώ ανά στρέμμα σε φόρο. Αντιθέτως, δεν θα πρέπει να πληρώσουν τίποτα όσοι έχουν κληρονομήσει μια πλαγιά σε βουνό της Ευρυτανίας, που θα έπρεπε και να τους πληρώνει κιόλας το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση αυτά, το πλέον πιθανό σενάριο για το φόρο ακινήτων του 2014 προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σχεδόν «ως έχει», με μικρές μόνον βελτιώσεις, που θα αφορούν κυρίως:

Την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου και ειδικά για τα αγροτεμάχια όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα κλπ).

- Να επιβαρυνθούν τα αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και να ελαφρυνθούν τα υπόλοιπα που δεν αποφέρουν έσοδα.

- Την αύξηση του ορίου εισοδήματος κάτω του οποίου απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από το φόρο σε περίπου 10.000 ευρώ, αντί 7.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

- Την απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος (υπό απαλλοτρίωση κλπ).

- Την ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Επιπλέον ενδέχεται και μεγάλη ανατροπή στην κλίμακα φορολόγησης των μεγαλοϊδιοκτητών, δηλαδή να «γυρίσει τούμπα» και να προβλέπει ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες και αύξηση του συντελεστή για τις πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ένταση και βαριές εκφράσεις στη συνάντηση με τον Στουρνάρα

Βαρύ ήταν πάντως το κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση των 70 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Από την αρχή της συζήτησης πολλοί ήταν οι βουλευτές που έδειξαν με σκληρό τρόπο την αντίθεσή τους σχετικά με τον νόμο για τη φορολογία των ακινήτων, ενώ σχεδόν αμέσως έγινε εμφανής και ο διχασμός μεταξύ βουλευτών που εκλέγονται σε αστικές περιοχές και σε συναδέλφους τους αγροτικών νομών.

Τις ενστάσεις τους για το νόμο εξέφρασαν με έντονο τρόπο οι βουλευτές κ.κ. Ι. Τζαμτζής,  Γ. Βλάχος και Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και  Φωτεινή Πιπιλή έδειξαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους.

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» ανέφερε ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γ. Βλάχος είπε: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε».

Ο κ. Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως μας καλείτε για ψυχοθεραπείας και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές, ενώ ο κ. Ι. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας.

Τον εκνευρισμό του με τον κ. Στουρνάρα δεν έκρυψε ο κ. Ν. Κακλαμάνης ο οποίος σε κάποια στιγμή, διέκοψε τη συνεδρίαση και ρώτησε τον υπουργό  «αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο νόμο». Όταν όμως ο κ. Στουρνάρας του απάντησε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις δημιουργικά, «αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα δημοσιονομικά», ο κ. Κακλαμάνης του ανταπάντησε: «μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ενδεικτικές του κλίματος και του διχασμού που επικράτησε ήταν και οι δηλώσεις που έκανε η κυρία Πιπιλή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Πέμπτης. Η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι «προσεχτική», ώστε «να μην επιβαρυνθεί και πάλι η αστική περιουσία σε όφελος των αγροτών» καθώς, όπως είπε, οι αγρότες μέχρι τώρα ποτέ δεν φορολογήθηκαν για αυτό και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί και πάλι σε «νταντέματα». Μάλιστα, άφησε και αιχμές για συναδέλφους της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν είσαι βουλευτής αντιπροσωπεύεις το έθνος και όχι την εκλογική σου περιφέρεια».

Και μπορεί χθες το βράδυ, κανένας βουλευτής να μην τάχθηκε υπέρ του σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, παρά την ένταση και στην ασυμφωνία, δεν φάνηκε από τη συνάντηση ότι θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, έπειτα και από τις δηλώσεις Στουρνάρα περί βελτιώσεων στο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ στο τέλος της, πολλοί ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Βατερλό» της ΝΔ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης