Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες βαριές απώλειες - Έκλεισε σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες βαριές απώλειες - Έκλεισε σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών

Δεν άφησαν τίποτα στον… διάβα τους οι πωλητές - Χάθηκαν κρίσιμα σημεία στήριξης - Συρρικνώθηκαν στο +4,96% τα κέρδη από τις αρχές του έτους

4715020
Το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν ήταν αρκετό ώστε να οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη ισχυρή αφομοίωση των κερδών, που καταγράφει εντός του 2024.

Οι πωλητές έσπευσαν για ακόμη μία μέρα μαζικά και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Σε πρώτη φάση, «έσπασαν» τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων -τις οποίες δεν είδαμε ούτε στα υψηλά ημέρας- και στη συνέχεια έριξαν και το «οχυρό» των 1.360 μονάδων, που αποτελούσε το επόμενο σημείο τεχνικής στήριξης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (16/4) ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 33,39 μονάδων ή 2,40% και έκλεισε στις 1.357,30 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.378,89 μονάδες. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Ιανουαρίου (1.355,12 μονάδες).

Πρόκειται, επίσης, για την τέταρτη διαδοχική πτώση του ΓΔ, ο οποίος κατά το επίμαχο διάστημα έχει χάσει σωρευτικά 63 μονάδες, ήτοι -4,44%. Εντός του Απριλίου, το Χρηματιστήριο «βυθίζεται» κατά -4,57%, ενώ από τις αρχές του 2024 τα κέρδη έχουν «συρρικνωθεί» στο +4,96%.

Η Alpha Bank ηγήθηκε των τραπεζικών ρευστοποιήσεων, ενώ στα blue chips ισχυρές ήταν οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Aegean, τη ΔΕΗ, τη Viohalco και τη Lamda Development. Σε υψηλά επίπεδα, άνω των 150 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, αποτυπώνοντας την ένταση με την οποία έλαβε χώρα η σημερινή διόρθωση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Τέταρτη μέρα διόρθωσης για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να «βυθίζεται» κατά 2,37% στις 1.158,71 μονάδες. Στο -3,62% και το 1,518 ευρώ η Alpha Bank, ενώ Εθνική (7,066 ευρώ) και Πειραιώς (3,718 ευρώ) έκλεισαν αμφότερες με πτώση -2%. Η Eurobank υποχώρησε κατά -1,37% στο 1,804 ευρώ.

Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κατέγραψε απώλειες 2,15% στις 3.300,06 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,53% στις 2.173,64 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 155,397 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,066 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Τζίρο 20,886 εκατ. ευρώ έκανε η Πειραιώς και ακολούθησαν με πάνω από 10 εκατ. ευρώ η Εθνική (18,199 εκατ. ευρώ), η Alpha Bank (16,482 εκατ. ευρώ), η Jumbo (11,729 εκατ. ευρώ) και η Mytilineos (11,387 εκατ. ευρώ).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 93,957 δισ. ευρώ κι ενώ πριν από ένα μήνα είχε βάλει «πλώρη» για τα 100 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό 97 μετοχές κατέγραψαν απώλειες έναντι μόλις 8 θετικών και 18 αμετάβλητων τίτλων.

Sell off στις διεθνείς αγορές

Κλείσιμο
Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το Χ.Α. συντονίστηκε εν μέρει σήμερα με τις διεθνείς αγορές. Βέβαια, η εικόνα της Αθήνας είναι μακράν χειρότερη από την αντίστοιχη της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου οι περισσότεροι βασικοί δείκτες υποχωρούν κατά 1,5% με 1,8%. Στην Ασία υπήρχαν και χρηματιστήρια που διολίσθησαν περισσότερο από 2%, ενώ η Wall Street ξεκίνησε σήμερα με μικτά πρόσημα, καθώς προέρχεται από την ήδη ισχυρή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Πρόσθετη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» VIX της Wall Street, βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο VIX κυμαίνεται σήμερα πέριξ των 19 μονάδων, ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσει τις 20 μονάδες, θα αποτελέσει «καμπανάκι» για πιθανές ανεξέλεγκτες ρευστοποιήσεις, καθώς θα χαθούν καίρια σημεία στήριξης για τους βασικούς δείκτες.

Η κατάσταση, που μυρίζει «μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αποτελεί το βασικό λόγο πίσω από τις σημερινές ρευστοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό διότι το Τελ Αβίβ αφήνει σε «αναμμένα κάρβουνα» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που θα εξαπολύσει την αντεπίθεσή του στην Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. βρέθηκε και χθες στο στόχαστρο των πωλητών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές που είχαν αντιδράσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με drone και πυραύλους, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρνητικό σερί στην εγχώρια αγορά, που έχει απωλέσει περίπου 60 μονάδες το τελευταίο 4ήμερο.

Τέλος, στο πεδίο των οικονομικών αποτελεσμάτων, σήμερα (16/4) ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους για το 2023 η Κρι Κρι, η Orilina Properties, η Βιοκαρπέτ και η ΛΑΝΑΚΑΜ. Την Τετάρτη (17/4) σειρά έχουν η Jumbo, η Lamda Development, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΘ. Ακολουθούν την Πέμπτη (18/4) η Ελλάκτωρ και την Παρασκευή (19/4) η Alumil.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σε λίγες μέρες θα είναι καλά και θα σας τα πει ο ίδιος, είπε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα

Τη δική της «Παναγία των Παρισίων» έζησε η Δανία - Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς


Ανάλυση BBC: Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί - Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης