Golden Visa: Οι νέες τιμές για να ανοίξει η αγορά ακινήτων

Golden Visa: Οι νέες τιμές για να ανοίξει η αγορά ακινήτων

Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση που εκτοξεύει τα επενδυτικά όρια - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

akinita_athina_arthro
Κατατίθεται – ίσως και σήμερα- στην Βουλή η νομοθετική διάταξη με τα νέα και αυξημένα όρια όρια για όσους θέλουν να επενδύσουν μέσω της «χρυσής βίζας». Μια κίνηση από την κυβέρνηση που στοχεύει στο να αυξηθεί η προσφορά σε αστικές περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη ακινήτων για αγορά- ενοικίαση. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου η ζήτηση ακινήτων είναι έντονη και η προσφορά είναι περιορισμένη το όριο της επένδυσης θα αυξηθεί από τα 500.000 ευρώ και θα φτάσει τα 800.000 ευρώ προκείμενου να επιστρέψουν κάποια ακίνητά στο ενοίκιο.

Ειδικότερα με τα νέα όρια στις περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Σε περιοχές με μέτρια οικιστική ζήτηση, το όριο θα αυξηθεί από 250.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα σε 400.000 ευρώ. Οπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση για «χρυσή επένδυση» σε ακίνητα, το όριο θα παραμείνει στα 250.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερωθούν 5.000-10.000 ακίνητα που ευελπιστούν σήμερα να αλιεύσουν ξένους επενδυτές.

Οσοι τελικά αποφασίσουν να τα αγοράσουν θα πρέπει δε να δεσμευτούν ότι δεν θα τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Επίσης μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, για να καλύπτει το όριο των 250.000 ευρώ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας προσέγγισαν τα 4,4 δις. ευρώ ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875, ενώ έχουν εγκριθεί 7.387. Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Από τα στατιστικά στοιχεία τώρα, εντύπωση δημιουργεί ότι έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα περίπου 20.000 μόνιμες άδειες διαμονής επενδυτή οι οποίες αφορούν αντίστοιχο αριθμό ακινήτων, εκ των οποίων μόνο ποσοστό 6% κάνει πραγματική χρήση του ακινήτου. Ο πληθυσμός των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει κυρίως Τούρκους και Ισραηλινούς, μάλλον εύπορους και με επαγγελματικές απαιτήσεις. Ολοι αυτοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, δεν αντιλαμβάνονται τις διαβαθμίσεις της ενεργητικής βαθμίδας, αγοράζουν το ακίνητο και στη συνέχεια το εκμισθώνουν σε τρίτους. Οι δε Κινέζοι ενδιαφερόμενοι που κατακλύζουν την αγορά προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη.

Πάντως η διαφορά στα όρια της Golden Visa ανάλογα με την περιοχή (500.000 ευρώ και 250.000 ευρώ) έστρεψε μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ιλιον, αλλά και τον Πειραιά.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Παλλήνη, το Περιστέρι και ο Γέρακας από επενδυτές που δεν επιθυμούν να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο 500.000 ευρώ, καθώς αυτές οι περιοχές παραμένουν στο όριο των 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα κοσμοπολίτικα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και για ακίνητα σε Ρόδο, Κρήτη και Χαλκιδική.




Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Νικητές και ηττημένοι στο Συνέδριο: Η λήξη των εκλογών από τον Κασσελάκη, η νέα τρόικα και ο Τσίπρας

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Οι περιοχές που θα πληγούν από ισχυρές καταιγίδες - Νέα επιδείνωση την Πέμπτη

Ολη η ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου: Ποιοι χτίζουν και ποιοι όχι με τον νέο νόμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης