“Αγορά ακινήτων τέλος!” μετά το χαράτσι

“Αγορά ακινήτων τέλος!” μετά το χαράτσι

Πρόβλημα και με τα ξενοίκιαστα εμπορικά, που φτάνουν το 50% των καταστημάτων

Ο αντικαταστάτης του Hyundai Tucson
“Αγορά ακινήτων τέλος!” μετά το χαράτσι
Πρόσθετο χαράτσι  που πλήττει εκ νέου την γονατισμένη  αγορά των ακινήτων φέρνουν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, επιβάλλοντας ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας επί της δομημένης επιφάνειας των ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  

Είναι το κερασάκι στην τούρτα, στο βαρύ φορτίο των φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, ξεκινώντας από το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που λόγω της αδυναμίας του εισπρακτικού μηχανισμού δεν έχει ακόμη καταβληθεί, τα τέλη για τους ημιυπαίθριους ώστε να «τακτοποιηθούν» μικρές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, το ΤΑΠ, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ,από εδώ και πέρα, και τα τέλη «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων.  

Κλείσιμο
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το μέτρο, θα έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, αφού θα ληφθούν υπ΄όψιν κοινωνικά κριτήρια (σ.σ θα υπολογίζεται από 0,50 λεπτά έως 10 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την αντικειμενική τιμή μιας περιοχής), εντούτοις επιβαρύνει κάθε κοινωνική ομάδα, αφού αποδεδειγμένα όλες οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων είναι τοποθετημένες σε ακίνητα.  

Τα στατιστικά των αριθμών είναι χαρακτηριστικά των υπολογισμών που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιβολή του νέου φόρου αφού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τα συνολικά δηλωμένα ακίνητα των φορολογουμένων ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ, όταν το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 360 δισ. ευρώ.

«Όποιος φόρος  μπαίνει στα ακίνητα συνδέεται  με νέα ύφεση στην κτηματαγορά» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πολλές από τις λεπτομέρειες του μέτρου τις επόμενες ώρες, ο κ. Καψιμάλης θεωρεί ότι το ειδικό τέλος δεν θα επιβαρύνει τα μη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα.  

Ξενοίκιαστα το 50% των μαγαζιών

Είναι όμως αδιευκρίνιστο  τι θα ισχύσει για τα ακίνητα που είναι ηλεκτροδοτημένα, αλλά είναι ξενοίκιαστα. Εάν υπολογίσουμε ότι σήμερα το 50% των καταστημάτων έχουν διακόψει τη μίσθωση λόγω της μεγάλης ύφεσης που μαστίζει την αγορά, μπορείς κάποιος να φανταστεί το κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες, εάν κληθούν να καταβάλλουν το νέο φόρο! Για τα μισθωμένα, το τέλος θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη.  

Ποιοι θα πληρώσουν  όμως το «μπουγιουρντί» των 10 ευρώ ανά τετραγωνικό;  

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό αφορούν μεμονωμένα πολύ λίγες περιοχές όπως είναι στην Αττική, το Ψυχικό, η Βουλιαγμένη κ.α εκτιμώντας ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα είναι 4 έως 5 ευρώ το τετραγωνικό.   

«Όσοι αποταμίευαν  όλα αυτά τα χρόνια και απέκτησαν  ακίνητη περιουσία είναι τα απόλυτα  θύματα της φορολόγησης της κυβέρνησης» υποστηρίζει ο κ. Σταύρος Παραδιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων. Υποστηρίζει ότι το κλιμακωτό σύστημα κρύβει παγίδες αφού μπορεί να στοχεύει στις πολυτελείς κατοικίες αλλά επηρεάζει και την επαγγελματική στέγη και εκτιμά ότι τα νέα μέτρα οδηγούν την κοινωνία στην απόλυτη απόγνωση. «Η φορολογία πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι πολίτες να μπορούν να την πληρώσουν και όχι το αντίθετο» αναφέρει και προσθέτει ότι η γενίκευση του μέτρου ακυρώνει κάθε φιλότιμη προσπάθεια των πολιτών που μέχρι σήμερα ήταν  νομοταγείς.  

Ο πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιοκτητών υποστηρίζει πάντως το ίδιο μέτρο είχε υιοθετηθεί και το 1992 επί Παλαιοκρασσά στο υπουργείο Οικονομικών αλλά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί τα στοιχεία της ΔΕΗ για την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες και το τέλος δεν είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς.   

Τα στελέχη  της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι ο νέος φόρος επί των ακινήτων δεν θα επηρεάσει τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικά την ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα τρέξει από την 1 Οκτωβρίου.  

Ο κ. Καψιμάλης θεωρεί μάλιστα ότι για την ρύθμιση θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ένα χρόνο και εκτιμά ότι το μέτρο είναι μονόδρομος για όσους θέλουν να διασφαλίσουν την  περιουσία τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης