Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια-Νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους παραχωρησιούχους

Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια-Νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους παραχωρησιούχους

Κεντρική γραμμή για την συμφωνία ο διαμοιρασμός του κόστους και λύση για τμηματικές αυξήσεις από το 2024 που δεν θα επιβαρύνουν δραματικά τους χρήστες

diodia
Να κλείσουν τον «λογαριασμό» με τις αυξήσεις στα διόδια πριν το τέλος του έτους επιδιώκουν οι εταιρείες παραχωρήσεων των οδικών αξόνων που προσέρχονται σήμερα στο υπουργείο Υποδομών με σκοπό την αναπροσαρμογή των διοδίων από την νέα χρονιά.

Στο προγραμματισμένο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Ολυμπίας Οδού, της Νέας και Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και του Μορέα. Στην συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραχώρησης θα επιδιώξουν να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων που θα περιλαμβάνει τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές του 2023 αλλά και της επόμενης χρονιάς. Για το 2024, η αναπροσαρμογή είναι ευνοϊκή για τους χρήστες καθώς ο τιμάριθμος του Σεπτεμβρίου που είναι ο μήνας αναφοράς, περιορίστηκε στο 1.6%. Σε αντίθεση με το 2023 που η αύξηση ανήλθε στο 12% αναχαιτίζοντας κάθε σκέψη των εταιρειών για ισόποσες αυξήσεις.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, στις αρχές κάθε έτους επιβάλλονται αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Επειδή όμως φέτος η αύξηση αυτή ήταν πολύ σημαντική, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους παραχωρησιούχους να μην προχωρήσουν καθόλου σε αυξήσεις. Η συμφωνία που άτυπα είχε εξασφαλιστεί είναι ότι η συζήτηση θα επαναλαμβανόταν αμέσως μετά τις εκλογές. Το καλοκαίρι οι εταιρείες αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να εφαρμόσουν τις νέες τιμές στα διόδια, προσκρούοντας όμως στην αντίδραση της νυν πολιτικής ηγεσίας.

Η εκκρεμότητα με τα διόδια υπήρξε άλλωστε και η πρώτη μετωπική σύγκρουση των εργολάβων με τον υπουργό Υποδομών τον περασμένο Ιούλιο, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαρύς χαρακτηρισμούς. Η άποψη που εκφράζεται σήμερα, είναι ότι οι δύο πλευρές εισέρχονται σε διάλογο πιο ώριμες και με διάθεση συμβιβασμών στο πνεύμα που ο κ. Σταϊκούρας είχε θέσει από την αρχή, προτάσσοντας το μοντέλο του διαμοιρασμού του κόστους.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο νεαρές γυναίκες νεκρές σε τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στη Βάρκιζα

Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που έβαλε φωτιά στο Δουβλίνο - Τον αφόπλισε Βραζιλιάνος

«Θερμή υποδοχή» Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία - Όλο το παρασκήνιο μετά τη διάσπαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης