ΣΥΡΙΖΑ: «Θερμή» υποδοχή Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία - Όλο το παρασκήνιο μετά τη διάσπαση

ΣΥΡΙΖΑ: «Θερμή» υποδοχή Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία - Όλο το παρασκήνιο μετά τη διάσπαση

«Τελεσίγραφο» Τεμπονέρα προς την ηγεσία του κόμματος για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου - Στροφή Κασσελάκη και ήπια γραμμή απέναντι σε όσους αποχώρησαν

kasselakis-temponeras-famellos-arthroy
Καθόλου ανώδυνη δεν αποδείχθηκε για την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, καθώς μπορεί να επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, αλλά δεν ήταν λίγα τα κορυφαία στελέχη που τοποθετήθηκαν επικριτικά απέναντι σε χειρισμούς της νέας ηγεσίας, θέτοντας μια σειρά από ζητήματα, στον απόηχο της διάσπασης και της αποχώρησης της τάσης των «6 συν 6». Πιο απελευθερωμένα, αλλά εμφανώς αμήχανα και μουδιασμένα, αρκετά στελέχη εξέλαβαν αρχικά το κλίμα της συνεδρίασης ως «παγερό», για να καταλήξει «θερμότερο», καθώς εξελισσόταν η μαραθώνια συνεδρίαση.

«Τελεσίγραφο» Τεμπονέρα

Την ισχυρότερη διαφωνία διατύπωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ξεκαθαρίζοντας προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη πως «δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα», απαντώντας στις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών από πλευράς της ηγεσίας ότι προτίθεται να συγκροτήσει ένα άτυπο Πολιτικό Κέντρο. Το «καμπανάκι» από πλευράς Τεμπονέρα ως προς τις πολιτικές επιλογές του κ. Κασσελάκη ήχησε και στο θέμα του συνεδρίου, όπου ο νεαρός Εργατολόγος ζήτησε να γίνει το αργότερο τον Ιανουάριο, ώστε να μην χαθεί χρόνος ανασυγκρότησης για το κόμμα, ενώ ο ίδιος δεν έκρυψε πως στην συνεδρίαση κατατέθηκαν «δεύτερες σκέψεις» για το συνέδριο, με τις οποίες ο ίδιος διαφωνεί.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx6gb874wem1)


Γράψε- σβήσε για τις διαγραφές από τους «Προεδρικούς»

Κλείσιμο
Εστία διαφωνίας μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών σημειώθηκε ακόμη και στο επίπεδο των λεκτικών διατυπώσεων. Ειδικότερα, μετά από μια σειρά τοποθετήσεων στελεχών κυρίως «προεδρικής» προέλευσης με αίτημα να πέσουν οι τόνοι απέναντι σε όσους αποχώρησαν, τελικά άλλαξε η αρχική διατύπωση στην απόφαση αναφορικά με τη διάσπαση, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μια πιο ήπια διατύπωση, κόντρα στην αρχική -και σκληρή- που έκανε λόγο, κατά πληροφορίες, για «αποστασία».

Θεοχαρόπουλος: Διαφωνώ με τα αποστάτες, αποστασία

Υπέρ των ήπιων τόνων απέναντι σε όσους αποχώρησαν εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης. Από πλευράς του, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως επιδίωξη είναι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για αυτό και είναι λάθος οι αποχωρήσεις, όπως είπε, για να προσθέσει πως έγιναν όμως και λάθος χειρισμοί από την ηγετική ομάδα, ειδικά με το δημοψήφισμα και με την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κ.Ε. Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση, υποστήριξε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το θέμα των διατυπώσεων, καθώς είναι λάθος οι αποχωρήσεις άρα διαφωνώ με τα αποστάτες, αποστασία και όσα παρόμοια λέγονται, φέρεται να είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ζαχαριάδης: Νίκη των «ακραίων»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι η διάσπαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, κάνοντας λόγο για «τεράστια λάθη», αλλά και για νίκη των «ακραίων», ζητώντας να κρατηθεί ένα επίπεδο μεταξύ των στελεχών του κόμματος.

Αίσθηση από την αποστροφή Φάμελλου

Την ίδια ώρα, εντύπωση μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών προκάλεσε μια αποστροφή του Προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είναι το θέμα μόνο η επικοινωνία αλλά η πολιτική, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στροφή Κασσελάκη και ήπια γραμμή

Κατόπιν αυτών, μετριοπαθής, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε χθες και ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, με την Πολιτική Γραμματεία να καταλήγει σε μια «ήπια γραμμή» απέναντι σε όσους αποχώρησαν, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει δυνάμεις, αλλά και το επίπεδο της συζήτησης. Άλλωστε, υποχώρηση σημειώθηκε από πλευράς της ηγεσίας και στο θέμα του άτυπου Πολιτικού Κέντρου, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε αναφερθεί δημόσια τρεις φορές στην πρόθεσή του να το συγκροτήσει μέχρι χθες, οπότε εγκατέλειψε την ιδέα, αποφασίζοντας αντί ενός νέου οργάνου, να μετατρέψει την Πολιτική Γραμματεία σε Πολιτικό Κέντρο.

Η παραπάνω εξέλιξη σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν, αφού δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί, ούτε και τα 103 από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μάλιστα έχει εκλεγεί από τη βάση. Με αυτό το δεδομένο, τα κομματικά όργανα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, έστω και με αρκετές απώλειες μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, οπότε και προγραμματίζεται να εκλεγούν νέα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Πάντως, η αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς» αναγνώστηκε ως γέφυρα προς τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη, τα οποία παρακολουθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, αλλά και την κινητικότητα εντός του κόμματος.

Πολύ περισσότερο, όταν νέο κύμα αποχωρήσεων στελεχών αναμένεται στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς συνεδριάζει το Σάββατο το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, όπου θα σημειωθεί, κατά πληροφορίες, μεγάλο κύμα φυγής, ενώ ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των νεότερων στελεχών φέρεται και η κομματική ηγεσία. Παράλληλα, τα μηνύματα που φτάνουν από τις κατά τόπους νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις μιλούν για νέο κύκλο εξόδου τα επόμενα εικοσιτετράωρα και μέχρι την Κυριακή, όταν 1.000 μέλη έχουν ήδη παραιτηθεί από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και εξής, με τις εγγραφές νέων μελών να ανέρχονται χθες στις 180.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βάρκιζα: Νεκρές δύο νεαρές γυναίκες σε τροχαίο

Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι που έβαλε φωτιά στο Δουβλίνο - Τον αφόπλισε Βραζιλιάνος

Ειρωνείες Λαζόπουλου για Αχτσιόγλου: Της αφιέρωσε το τραγούδι «Μια γυναίκα φεύγει» και είπε ότι ξέχασε την ομπρέλα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης