ΔΕΣΦΑ: Yψηλή η ζήτηση για τη Ρεβυθούσα - Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας

ΔΕΣΦΑ: Yψηλή η ζήτηση για τη Ρεβυθούσα - Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια

drsfa_revithousa
Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας σε ορίζοντα 15ετίας πραγματοποιεί από εφέτος ο ΔΕΣΦΑ, αντί για 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα το όριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφεραν στελέχη του Διαχειριστή σε σχετική εκδήλωση, οι χρήστες του σταθμού που είναι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. εταιρείες προμήθειας αερίου, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορούν αντίστοιχα να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας αερίου μεγαλύτερης διάρκειας με τους παραγωγούς, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές. Χρήστες του σταθμού είναι επίσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρήσεις από γειτονικές χώρες που αναζήτησαν προμήθειες αερίου μέσω Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού ή/και να υποκαταστήσουν τις ποσότητες ρωσικού αερίου που έφυγαν από την αγορά.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο καθεστώς της εξάρτησης από έναν προμηθευτή που ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις πριν τον πόλεμο.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν ανά έτος. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το 2024 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Πάντως για το 2024 (αλλά και το 2025-2026) το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού έχει ήδη δεσμευθεί, στο πλαίσιο των δημοπρασιών πενταετούς ορίζοντα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτο περιστατικό στα Σεπόλια: Χώρισαν και εκείνος για να την εκδικηθεί έριξε φόλα στον σκύλο της

Γιατί οι ΗΠΑ έριξαν το τουρκικό drone στη Συρία

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας ο Μητσοτάκης - Τι προσδοκά η Αθήνα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης