Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ράλι» 11% με άλμα 20% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ράλι» 11% με άλμα 20% στις τράπεζες

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ο Γ.Δ. διόρθωσε στις 1.218 μονάδες - Ήπιες απώλειες στις τράπεζες, πιέσεις σε Jumbo, Sarantis, ΕΧΑΕ – Ανοδικό κλείσιμο για Motor Oil, OTE, Mytilineos

5534794
Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να διόρθωσε (ελεγχόμενα) για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, αλλά αυτό δεν κατέστη ικανό να ανατρέψει το εντυπωσιακό ράλι του Μαΐου, το οποίο ξεπέρασε το +11% και επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, φθάνοντας έως τις 1.236 μονάδες.

Το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτέλεσε «game changer» για τους επενδυτές, οι οποίοι χάρη στην πολιτική σταθερότητα έσπευσαν να προεξοφλήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ετοιμάζεται να αλλάξει… πίστα, επομένως, οι αγοραστές κυριάρχησαν απόλυτα μέσα στον Μάιο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε μηνιαία άνοδο της τάξης του 11%. Τα σωρευτικά κέρδη του 2023, δε, υπερέβησαν το +30%.

Από τους μεγάλους κερδισμένους του μήνα αποδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκαναν άλμα +20%, καθώς -πέραν όλων των άλλων- η πολιτική σταθερότητα προλειαίνει το έδαφος για την σταδιακή αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία από τα 7,8 ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου εκτοξεύθηκε στις παρυφές των 10 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, μετρώντας κέρδη άνω του 25% εντός του Μαΐου.

Η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου

Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την ελεγχόμενη διόρθωση, με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία να επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό και να δίνουν την ευκαιρία στους traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών.

Η Jumbo τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, οπισθοχωρώντας κάτω των 22 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Σαράντης, Coca Cola, ΕΧΑΕ. Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου παρείχαν στηρίγματα στη Motor Oil, η οποία ανέκτησε το όριο των 24 ευρώ, ενώ προς υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν οι Mytilineos – ΟΤΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,52% και διαμορφώθηκε στις 1.218,65 μονάδες, χάνοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.225,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.216,08 έως 1.226,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 318,6 εκατ. ευρώ, λόγω του επικείμενου rebalancing.

Ας σημειωθεί ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις Autohellas και Ελλάκτωρ να προστίθενται στο Small Cap (χωρίς αλλαγές ο MSCI Standard Greece). Αλλαγές θα έχουμε και στους δείκτες FTSE, με τη Cenergy να παίρνει τη θέση του ΟΛΠ στον «25άρη».

Ημέρα διόρθωσης Νο.2

Κλείσιμο
Οι επενδυτές συνέχισαν τη λελογισμένη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας, καθώς έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των εντυπωσιακών κερδών της μετεκλογικής περιόδου. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι από τις αρχές του έτους η σωρευτική άνοδος φθάνει στο +30%.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση των διεθνών αγορών, μάλιστα, φαίνεται ότι συμβάλλει στην εξελίξει διόρθωση του Γενικού Δείκτη, με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία να επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ευοίωνη και άκρως αισιόδοξη. Επομένως, η διήμερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη παρέχει την ευκαιρία στους «καθυστερημένους» επενδυτές να μπουν έστω και τώρα στο «παιχνίδι».

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη κυβερνησιμότητα προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στην ελληνική χρηματαγορά.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων (χθες η Motor Oil ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη).

Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή σε υψηλά τουλάχιστον 2ετίας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει αφενός στα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας, τα οποία εντείνουν τους φόβους περί μιας νέας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αφετέρου στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,60% και τις 453 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,89%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,43%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,06% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 200 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται εκ νέου πτωτικά, εξαιτίας των ανησυχιών για την Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,81% και τα 68,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,02% και τα 72,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,61% και τα 1.970 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο που «παγώνει το αίμα»: Νεαρός πηδά στο νερό από σκάφος στις Μπαχάμες και χάνεται στα σκοτεινά νερά

Βίντεο: Τρόμος για υπάλληλο σε φούρνο στα βόρεια προάστια - Ο ληστής της κόλλησε το όπλο στον κρόταφο

Επαγγελματίες οι χάκερ της κυβερνοεπίθεσης στην τράπεζα θεμάτων - Δεν κινδυνεύουν οι πανελλαδικές

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης