Μητσοτάκης: «Στόχος οι καλύτεροι μισθοί» - Ανοίγει πόρτα χρηματοδότησης σε 60.000 επιχειρήσεις

Μητσοτάκης: «Στόχος οι καλύτεροι μισθοί» - Ανοίγει πόρτα χρηματοδότησης σε 60.000 επιχειρήσεις

«Επαναστατικό εργαλείο η Αναπτυξιακή Τράπεζα» - Στην εκδήλωση για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό ο πρωθυπουργός

mitsotakis_mak37_2
Σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην οποία παρουσιάζεται ένα νέο εργαλείο για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό έδωσε το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ότι αποτελεί «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» επισημαίνοντας ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια απέκτησε η Ελλάδα αυτό το «εργαλείο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ρόλος της συγκεκριμένης τράπεζας θα είναι καθοριστικός και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων «για να δούμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές».

«Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Έχουμε στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Kαι δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μετατραπούμε σε μία οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όταν οι επιχειρήσεις μας ξεκινάνε από μία μικρή αναφορά και δεν το θεωρώ και απολύτως απαραίτητο. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να είναι πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να χτυπήσουν κάποιο πλαφόν μεγέθους και να είναι απολύτως βιώσιμες και κερδοφόρες, χωρίς να έχουν την ανάγκη να επεκταθούν περισσότερο» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

«Αλλά αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, για αυτό και θέλουμε και περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερα εργαλεία, πάντα με έλεγχο και πάντα με αυστηρούς κανόνες εποπτείας για να μη δούμε πράγματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα πληρώσουμε στο μέλλον. Αλλά να τελειώσω λέγοντας ότι καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Και δεν μπορώ να μην αντισταθώ να κάνω και μία πιο πολιτική παρατήρηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι αυτά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν. Το λέω πολύ απλά, διότι αμφιβάλλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, για το πως δουλεύει πραγματικά η οικονομία. Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «καρφώνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

mitsotakis-hdb-5
mitsotakis-hdb-2
mitsotakis-hdb-4
mitsotakis-hdb-3
Κλείσιμο

«Και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορούμε κατ’ αρχάς, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες, γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά μόνο αν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης. Και πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, τολμώ να πω και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το νέο πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Know your customer», ύψους 2,5 δισ ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΕΑΤ..

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 40.000 επιχειρήσεις, είπε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε στις 100.000 επιχειρήσεις».

Με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα έρθει να δώσει λύση στον γρίφο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες.

Κι αυτό διότι πρόκειται για επιχειρήσεις που ενώ είναι υγιείς, δεν φτάνουν στον τραπεζικό δανεισμό, λόγω χαμηλής εμπορικής σημασίας. Έτσι τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΑΤ με στόχο να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από 40.000 που είναι σήμερα σε 100.000 μετά την λειτουργία του νέου εργαλείο.

Το τελευταίο ουσιαστικά θα αποτελέσει μία ψηφιακή πλατφόρμα κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν την αίτηση τους για δάνειο. Αφού γίνει αυτόματα η επεξεργασία των στοιχείων και της πιστοληπτικής αξιολόγησης απ’ τα δεδομένα της ΕΑΤ (σσ έχει πρόσβαση επίσης στα στοιχεία του Τειρεσία, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ) θα γνωστοποιούνται τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης κάθε τράπεζας. “Ουσιαστικά θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνει η τράπεζα παίρνοντας από πάνω τους το φόρτο”, εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Χατζηπέτρου.

41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα εκ των οποίων τα 3 στα 4 σε μικρομεσαίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συμβολή της στη χρηματοδότηση, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν σημαντική :

1) 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα,
2) 8,5 δισ. ευρώ είναι το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις,
3) 3 στα 4 δάνεια δόθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους,
4) 7 στα 10 δάνεια δόθηκαν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας εκτός Αττικής και 8 στα 10 σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, όπως εξήγησε σε ανάρτησή του για την εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «το νέο μας εργαλείο θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα δώσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Αθόρυβα δουλέψαμε πάνω από 1,5 χρόνο για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις, να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, να φτιάξουμε το Πληροφοριακό Σύστημα κλπ».

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη



«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον Τραπεζικό Δανεισμό. Δεν μιλάμε για επιχειρήσεις που με Τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να δανειοδοτηθούν αλλά για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι συνεπείς αλλά λόγω μικρού μεγέθους οι Τράπεζες δεν ασχολούνται μαζί τους καθώς τις θεωρούν μικρούς πελάτες και άρα με μεγάλο διοικητικό βάρος. Σήμερα στις 10:00 στην @HDB_GR παρουσία του @kmitsotakis θα παρουσιάσουμε στην Ελληνική Κοινωνία το νέο μας εργαλείο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα δώσει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Αθόρυβα δουλέψαμε πάνω από 1,5 χρόνο για να μπορέσουμε να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις, να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες, να φτιάξουμε το Πληροφοριακό Σύστημα κλπ Περισσότερα εκεί σήμερα το πρωί…»

Νέα προγράμματα και στόχοι

Κατά την σημερινή εκδήλωση, που έγινε με αφορμή τα τρία χρόνια απ’ τη συγκρότηση της ΕΑΤ, ανακοινώθηκαν και τα νέα προγράμματα που “τρέξει” η Αναπτυξιακή Τράπεζα τα επόμενα χρόνια. Συγχρηματοδοτούμενα που στοχεύουν στην ψηφιακή μετάβαση και στον “πράσινο” μετασχηματισμό.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤ κ. Γιώργος Ζαββός κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του υπογράμμισε τους τρεις βασικούς στόχους της Αναπτυξιακής Τράπεζας:

– Πρώτος στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

– Δεύτερος στόχος είναι η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

– Και τρίτος στόχος είναι η εξωστρέφεια.

Προανήγγειλε επίσης συμμετοχή της ΕΑΤ σε χρηματοδοτήσεις στα Βαλκάνια αποκαλύπτοντας ότι είναι πολύ κοντά η ευρωπαϊκή πιστοποίηση που θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΑΤ να γίνει ο πρώτος ελληνικός φορέας με επενδύσεις σε μη-κράτη μέλη όπως τα Δυτικά Βαλκάνια έως 100 δισ. ευρώ, έως το 2027”, ανέφερε.


Ειδήσεις σήμερα:

Η «ακτινογραφία» των ψηφοδελτίων της ΝΔ - Οι νέοι, οι αποσύρσεις, οι δεύτερες ευκαιρίες και οι συμβολισμοί

«Μην με ακουμπάς»: Η «έκρηξη» μέλους της βασιλικής φρουράς στο Μπάκιγχαμ που έγινε viral στο TikTok

Η απόφαση για ευθανασία στο λευκό τιγράκι εξόργισε τα ζωοφιλικά σωματεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης