Με νέες τιμές ζώνης θα παραχωρούνται οι παραλίες-«φιλέτα»

Με νέες τιμές ζώνης θα παραχωρούνται οι παραλίες-«φιλέτα»

Στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου μέχρι τώρα οι τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιάζουν τον αιγιαλό σε απίστευτα χαμηλές τιμές και καλύπτουν το μίσθωμα με τζίρους λίγων ημερών

paralia
Στη Μύκονο, όπου η τιμή ζώνης φτάνει τα 5.900 ευρώ, η φημισμένη παραλία της Ψαρούς ενοικιάζεται με 80 ευρώ το τετραγωνικό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Σαντορίνη, στην Πάρο στη Σίφνο κ.α. Οι κάτοικοι στα κοσμοπολίτικα νησιά πληρώνουν φόρους με αντικειμενικές αξίες χιλιάδων ευρώ, ενώ η απλή χρήση του αιγιαλού παραχωρείται αντί πινακίου φακής!

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού εκσυγχρονίστηκε με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι τιμές με τις οποίες παραχωρούνται οι παραλίες δεν έχει αλλάξει. Οι ίδιοι επιχειρηματίες κάθε χρόνο ενοικιάζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τις παραλίες όπου έχουν εγκαταστήσει την επιχείρησή τους και καλύπτουν το μίσθωμα με τζίρους… λίγων ημερών!

Ειδικά για φέτος η παραχώρηση της παραλίας στις τουριστικές επιχειρήσεις έγινε με μειωμένο τίμημα, στο 65% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά! Να σημειωθεί ότι πέρυσι το μειωμένο τίμημα ήταν στο 60% και το 2020 στο 40%, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι 140 τ.μ. από την παραλία της Ψαρούς δόθηκε στην επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη εκεί με λίγο περισσότερα από 7.000 ευρώ (140 τ.μ. x €80 = €11.200 x έκπτωση 65% = €7.280).

Από το 2023 όλα θα αλλάξουν. Αυτό τουλάχιστον φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει τις τιμές παραχώρησης σε παραλίες-«φιλέτα» -και όχι μόνο- μέσα από ένα σύστημα υπολογισμού των τιμών που θα ομοιάζει με τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία με το λεωφορείο στο Βουκουρέστι - Τι υποστήριξε ο οδηγός

Νέα «θερμή εισβολή» τις επόμενες ημέρες - Ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης