«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Ποιες θα επιδοτηθούν

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις - Ποιες θα επιδοτηθούν

Θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

akinita-ereyna
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να επιδοτηθούν –μεταξύ άλλων- επιχειρήσεις από τον τομέα του τουρισμού, του λιανεμπορίου, ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Το ποσό που θα διατεθεί διαμορφώνεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους.

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, προβλέπεται εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).

Επίσης προβλέπονται ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας-δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Survivor μάνατζερ ράγκμπι «τρελάθηκε» όταν έσβησαν τα φώτα

Κώστας Μανωλάς: Ο τρόμος του στον βρυχηθμό λιονταριού στη φωτογράφηση με τη Σαρζά - Δείτε βίντεο

Ζωγράφου: Επεισόδιο με πυροβολισμούς και τραυματία στην Πολυτεχνειούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης