Ευρωαγορές: Πτώση μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Ευρωαγορές: Πτώση μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,36% και τον κλάδο της τεχνολογίας στο -2,3%

covid_agores_newmoney_xr
Με σημαντική υποχώρηση έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την επιβεβαίωση των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,36% με τις μετοχές της τεχνολογίας να υποχωρούν 2,3%.

Ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 4.198 μονάδες με απώλειες 1,71%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,4% στις 6.358 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 είχε πτώση 1,5% στις 7.476 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έκανε «βουτιά» 1,9% στις 23.776 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε 1,5% στις 8.711 μονάδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα βασικά του επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και προανήγγειλε περαιτέρω αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η κλίμακα της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα, τον Μάιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε και πάλι σημαντικά, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, μεταξύ άλλων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και ενταθεί, με τις τιμές για πολλά αγαθά και υπηρεσίες να αυξάνονται έντονα.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, η χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού.

Οι νέες προβλέψεις προβλέπουν ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού να μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 – υψηλότερος από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα

Η έκθεση DNA δείχνει ποιοι είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

Στο 50% των ολοήμερων σχολείων η επέκταση ωραρίου έως τις 17:30 - Διορισμοί εκπαιδευτικών και το καλοκαίρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης