«Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό

«Άλμα» στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό

Το Brent έφτασε τα 123 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αγγίζει τα 119 δολάρια - Με τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, το 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα εξαλειφθεί ως το τέλος του έτους

petrelaio_new_xr
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αργά τη Δευτέρα, για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Νωρίς σήμερα, Τρίτη, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 2,81% στα 118,29 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 0,93% στα 122,80 δολάρια.

Τα συμβόλαια για τον Αύγουστο διαπραγματεύτηκαν επίσης υψηλότερα: Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 2,84% στα 115,42 δολάρια και το Brent αυξήθηκε κατά 1,17% στα 118,98 δολάρια το βαρέλι.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις σήμερα και μακρές διεργασίες επί εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σήμερα σε μια φόρμουλα για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», σημείωνε ο Σαρλ Μισέλ.
Κλείσιμο

Προσθέτει ότι «αυτό το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει άλλα σκληρά μέτρα:

Την αφαίρεση από το swift της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχε διατυπώσει η Ουγγαρία που επέμενε ως και τη σημερινή Σύνοδο σε σκληρή γραμμή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το 90% των εισαγωγών πετρελαίου θα εξαλειφθεί ως το τέλος αυτού του έτους.

Η συμφωνία αφορά το εμπάργκο, αρχής γενομένης προς το τέλος του έτους, στη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης. Εξαιρούνται οι χερσαίοι αγωγοί, κάτι που καλύπτει την Ουγγαρία. Και άλλες χώρες που έχουν αγωγούς, όπως η Γερμανία ή η Τσεχία, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην άμεση εφαρμογή των κυρώσεων. Από εκεί προκύπτει το 90% περιστολής των εισαγωγών πετρελαίου.

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά περίπου το 90% η ποσότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αργού μέσα στη χρονιά.


Μετά τη συμφωνία των 27 για το εμπάργο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε:

«Η Ρωσία επιλέγει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τον ουκρανικό λαό, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις απόψε. Αποφασίσαμε να τερματίσουμε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 90% έως το τέλος του 2022».

Σύμφωνα με το Ελιζέ, το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης· πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 6 Ιουνίου η δίκη για τη σφαγή του επιχειρηματία με κουζινομάχαιρο από 33χρονο stalker στη Ναύπακτο

«Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα» στο Λούβρο

Ο χάρτης με τα «κρούσματα» ενδοοικογενειακής βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Δείτε ανά περιοχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης