Νέα δημοσιονομική βόμβα 2 δισ. απειλεί το ασφαλιστικό

Νέα δημοσιονομική βόμβα 2 δισ. απειλεί το ασφαλιστικό

Τι αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου

wle
Νέο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο αποτελούν οι αξιώσεις για αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου που κρίνονται τις επόμενες ημέρες.

Η Μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεμβρίου καλείται να απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη συνταγματικότητα η μη των μνηνονιακών παρακρατήσεων για διάστημα περισσοτέρων ετών.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν σχετικά σύντομα, όπως εκτιμούν οι νομικοί, αφορούν περί τις 300.000 συνταξιούχους και το κόστος μπορεί να ανέλθει έως και 2 δισ, τοποθετώντας μια νέα δημοσιονομική βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

β. Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

γ. Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

δ) Αν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή,

Υπενθυμίζουμε ότι με την 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελ. Συν είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν.4093/2012 χωρίς το Δικαστήριο να προβεί σε περιορισμό της διαγνωσθείσας αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίζεται την υπόθεση από την πλευρά των συνταξιούχων επισημαίνει ότι «Πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου εκ των περικοπών που είχαν υποστεί με το ν.4093/2012 καθώς και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων των εορτών και αδείας.

Κλείσιμο
Το Δημόσιο λογαριάζοντας το κόστος, θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Ελπίζω, βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων , που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο Δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις. Με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ολ. του Ελ. Συνεδρίου, ίσως κλείσει ο ένας ιστορικός κύκλος, του δικαίου της ανάγκης με τον δικαστικό έλεγχο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις περικοπές των συνταξιούχων. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο σύνολο και όχι εν μέρει ».

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανοί επιστήμονες: Πιθανόν να έχει εξαφανιστεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Νύχτα τρόμου στη Βραζιλία: Εισβολή από 20 οπλισμένους σε τράπεζες - Τρεις νεκροί και 10 όμηροι

Κοντοζαμάνης: Το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλητα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης