LIVE

Κορωνοϊός

ΣτΕ: Η καπνοβιομηχανία Καρέλια πρέπει να πληρώσει 4.681.318 ευρώ για λαθρεμπορία μέσω εικονικών εξαγωγών

karelia-arthro

Σύμφωνα με το ΣτΕ  η καπνοβιομηχανία Καρέλια  εξήγαγε εικονικά περίπου 3.550 κιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Τελωνείου Νίκης

Με πέντε αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι στην καπνοβιομηχανία Καρέλια καλώς καταλογίστηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης και άλλοι φόροι, ύψους 4.681.318 ευρώ, για λαθρεμπορία τσιγάρων, μέσω εικονικών εξαγωγών 3.500 περίπου κιβωτίων τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s, προς τη Γιουγκοσλαβία, μέσω του Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα) και με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

Να υπολογιστεί ότι μόνο από την εικονική εξαγωγή 1.000 χαρτοκιβώτιων τσιγάρων, αξίας 253.000 ευρώ, το Δημόσιο χάνει 1.312.228 ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης μαζί με ΦΠΑ.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα λαθρεμπορίας τσιγάρων από τη μεσσηνιακή καπνοβιομηχανία απασχόλησε το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Δύο χρόνια πριν, τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησαν οι πράξεις του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης, με την οποία καταλογίστηκαν σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια και της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας πέντε τελωνειακές λαθρεμπορικές παραβάσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν λαθρεμπορία τσιγάρων προς τα Σκόπια με το τέχνασμα εικονικών εξαγωγών. Οι καταλογισμοί τότε ήταν ύψους 18.605.309 ευρώ.

Ομως, το έτος 2018 το Β’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2346/2018 απόφασή του, αφού ερμήνευσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καρέλια και της καπνοβιομηχανίας και ακύρωσε την από 31/3/2008 καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης.
Η πρώτη αυτή ιστορία είχε ξεκινήσει όταν στο Τελωνείο Νίκης διαβιβάστηκε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Φλώρινας, στο οποίο αναφερόταν ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία τσιγάρων σε βάρος οκτώ ατόμων. Πάντως, κατά το ποινικό σκέλος ο Ανδρέας Καρέλιας είχε αθωωθεί.

arelia
Η Βικτώρια Καρέλια, πρόεδρος, ο Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος και ο Στάθης Καρέλιας, αντιπρόεδρος


Το διάστημα εκείνο ο προϊστάμενος του τελωνείου Νίκης ανέφερε ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων «με το τέχνασμα της εικονικής εξαγωγής, από μία πολυάριθμη οργάνωση», στην οποία συμμετείχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, με προεκτάσεις σε αλλοδαπές χώρες. Η οργάνωση «είχε διαμορφώσει μία πολύπλοκη δομή για τη μεταφορά, απόκρυψη και διάθεση του λαθρεμπορεύματος, με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών οδηγών, μεταφορικών οχημάτων και αποθηκευτικών χώρων, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους».
Αντίθετα, τώρα το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ με πέντε αποφάσεις του (1920-1924/2020) απέρριψε τις αιτήσεις της καπνοβιομηχανίας με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν αντίστοιχες καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορία τσιγάρων ύψους 4.681.318 ευρώ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η εν λόγω καπνοβιομηχανία κατέθεσε στο Τελωνείο Καλαμάτας διασάφηση εξαγωγής προκειμένου να εξάγει 3.550 χαρτοκιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, κατέθεσε εγγυητικές επιστολές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας, καθώς τα καπνικά προϊόντα τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής φόρου.

Τα τσιγάρα φορτώθηκαν σε φορτηγό Δημόσιας Χρήσης και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με ευθύνη του Ζ’ Τελωνείου μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Νίκης. Στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία ζήτησε τη λύση των εγγυήσεων, καθώς τα τσιγάρα είχαν εξαχθεί.

Ωστόσο, εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το Τελωνείο Καλαμάτας μπλόκαρε τη λύση των εγγυήσεων και ανέλαβε την υπόθεση το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα παραστατικά εξαγωγής «είχαν συνταχθεί με παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του Τελωνείου εξόδου, καθώς πιστοποιούσαν την εξαγωγή προϊόντων, που δεν είχαν εξαχθεί από το ελληνικό έδαφος».

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι η αρμόδια τελωνειακή υπάλληλος καταχωρούσε μεν σε κάποια χρονική στιγμή (3.30μ.μ.) στο πληροφοριακό σύστημα του Τελωνείου την εξαγωγή των τσιγάρων, αλλά σε άλλη άσχετη χρονική στιγμή (9.30 μ.μ.) και αφού είχε λήξει η βάρδιά της, καταχωρούσε στο βιβλίο σφραγίδων ότι είχαν τεθεί σφραγίδες στα φορτηγά. Παράλληλα, δεν γινόταν η αναγκαία ενημέρωση του προϊσταμένου της βάρδιας για τις επίμαχες εξαγωγές. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι στα βιβλία του τελωνείου της γειτονικής χώρας και σε συγκεκριμένες επίμαχες ημερομηνίες δεν υπήρχαν αντίστοιχες καταχωρήσεις εισόδου φορτηγών με τσιγάρα από την Ελλάδα.

Τελικά οι ελεγκτές κατέληξαν ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων, καθώς «ψευδώς είχε βεβαιωθεί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους» ότι είχαν εξαχθεί οι επίμαχες ποσότητες των τσιγάρων και ότι «τα τσιγάρα δεν είχαν εξαχθεί από την Ελλάδα». Το διά ταύτα των ελεγκτικών αρχών ήταν ότι είχε διαπραχθεί «το αδίκημα της λαθρεμπορίας μέσω εικονικών εξαγωγών».
Η καπνοβιομηχανία προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη και ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της πράξη χρέωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φόρων. Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και στο Διοικητικό Εφετείο έχασε τις δικαστικές μάχες και προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος της εφετειακές αποφάσεις.

Ομως, το αποκαλούμενο «Φορολογικό Τμήμα» του ΣτΕ, με πέντε αποφάσεις του απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της καπνοβιομηχανίας, ότι υπήρχαν πλημμέλειες και έλλειψη νόμιμης βάσης της αιτιολογίας με τις οποίες έγιναν οι πράξεις καταλογισμού των φόρων κ.λπ. Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν τις εφετειακές αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (186)

periergo poy to ste xarise 18 ek

Γιατί το ΣΤΕ του χάρισε τα προηγούμενα 18 εκ , εάν όντως όπως ισχυρίζεται ο Καρέλιας , πρόκειται για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει τη λεγόμενη αντικειμενική ευθύνη των καπνοβιομηχανιών, σύμφωνα με την οποία οι αναλογούντες φόροι καταλογίζονται στην καπνοβιομηχανία, ακόμη και όταν αυτή ή/και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν διαπράξει οποιαδήποτε παράνομη πράξη ούτε έχουν οποιαδήποτε υπαιτιότητα για την μη κανονική εξαγωγή των καπνικών προϊόντων της εταιρείας από τρίτους ?

wolf

Παιδες , βαλτε το καλα στο μυαλο σας ! Το 1/3 του παγκοσμιου πλουτου προερχεται απο σκοτεινες συναλλαγες! Αυτες συντηρουν τα πολυτελη ξενοδοχεια , ρεστωραν, την οικοδομη , τα πολυτελη καταστηματα , κομματα κλπ κλπ . Στην Χιλη δεν κτιζονται οι πανυψηλοι ουρανοξυστες με τα αγγουρακια που εξαγει η χωρα αυτη στην Αμερικη ! Τα ακριβα σπιτια δεν αγοραζονατι απο φτωχομπινεδες εργαζομενους ! Κυβερνησεις , κομματα, δημοσιοι υπαλληλοι , ολοι στο κολπο !

Νικος Εκτελωνιστής

Εχθές έγραψα (αφού το αιτιολόγησα) πως αυτό είναι ένα κακόβουλο άρθρο, κακογραμμένο από έναν άσχετο. Φυσικά, δεν το δημοσίευσες, "κύριε" Τσιμπούκη. Να αναιρέσω λοιπόν. Είναι ένα κακόβουλο άρθρο κακογραμμένο από έναν άσχετο θρασύδειλο.

O kareliofilos

Φιλε Καρελια. Σταματα δωρεές, κανε αγωγη στο Δημοσιο που διαρκως την στήνει με τους βρωμο υπαλλήλους του Τελωνειακούς και παρε την έδρα απο εδω οπως έκαναν και οι αλλοι, πριν ειναι αργα. Υπαρχει εμπάθεια , αδικία και νομικοποκιτικη οργανωςη. Η ιστορία εχει δειξει . Τι περίμενες απο Εμπαθή Καλαματιανη που δέχεται εντολές και παριστάνει οτι εκπροσωπεί την ασφαλεια δικαιου ; Που ειναι ο Απακης και ο Ψιλάκης ; Λάθος και κοντόφθαλμα εκτιμούσες

Lesbi srp

Στα 18 εκ το Στε αναίρεσε και στα 4 απέρριψε. Ο Καρελιας δεν καταλαβε οτι δεδικασμένο στην μίζα δεν υπαρχει. Οι Καλαματιανοί και καλαματιανές την φυλάνε. Το πανε μεχρι τέλους.

exzaios

Οι νόμοι στην Ελλάδα πρέπει να έχουν παράθυρα για να αερίζονται. Γι' αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση της εξαγωγής με ΒΙΒΛΙΑ ! χειρόγραφα. Έπρεπε ΑΜΕΣΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ να έχει ο πωλητής, ο αγοραστής και το κράτος, τιμολόγια, δελτία αποστολής, δελτία παραλαβής κάθε σταδίου, ώστε να είναι όλοι αγαπημένοι.

Αντί να δώσει μίζα στους υπουργούς...

...έδινε μπόνους στους υπαλλήλους του! Αίσχος! Να τιμωρηθεί λοιπόν, για να μάθει να κάνει ότι κι εμείς, που δίνουμε μισθούς πείνας χωρίς μπόνους στους εργάτες μας. Χαλούσε την πιάτσα, ο φασίστας!

Libido

Έδινε , στους συμπατριώτες του , τους καλαματιανούς . Δεν ήξερε, δεν ρώταγε ; Τι νόμιζε οτι ηταν ο ΟΠΑΠ η η Μελισσανθοπαπαρουνα ;

ΤΑΣΟΣ

Σιγά το νέο! Κανείς επιχειρηματίας δεν έκανε λεφτά με τον σταυρό στο χέρι. Ξέρει κανείς πόσες ελληνικές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο? Επίσης πότε η Ελληνική δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με όλους αυτούς που πιάνονται να πουλάνε λαθραία τσιγάρα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των καπνοβιομηχανιών? Αυτοί που τα βρίσκουν και τα πουλάνε? Ποιος τους τα δίνει? Επιπλέον θεωρώ αδιανότητο για τσιγάρα αξίας 250.000 ευρώ να αναλογούν φόροι 1.312.000 ευρώ και να μην λέει κανείς τίποτα γι'αυτό. Ουσιατικά όλα σχεδόν τα λεφτά που πληρώνουμε στα τσιγάρα είναι φόροι. Αν δεν ήταν τόσο ψηλοί οι φόροι τα τσιγάρα θα είχαν την μισή τιμή από αυτή που έχουν τώρα για να μην πω και πιο κάτω. Από εκεί και πέρα ο Καρέλιας τουλάχιστον είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες και ένα μέρος των κερδών του με την μορφή μπονους στους εργαζομένους του. Μακάρι να έκαναν και άλλες επιχειρήσεις το ίδιο. Όσο γι'αυτούς που λένε ότι θα σταματήσουν να αγοράουν τσιγάρα Καρέλια πηγαίνετε να αγοράσετε τα εισαγόμενα και να δίνετε τα λεφτά σας στους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους αντί να στηρίζετε τις εγχώριες επιχειρήσεις και την εγχώρια οικονομία. Ελάχιστες Ελληνικές βιομηχανίες έχουμε να τις χρεωκοπήσουμε και αυτές και μετά να βγαίνουμε και να παραπονιόμαστε ότι δεν υπάρχουν δουλειές και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Α ρε κάτι μυαλά!

Its the Παγκοσμιοποίηση stupid!!!

Ναι, θα σταματήσουμε να αγοράζουμε τσιγάρα αυτής της βιομηχανίας, διότι ζούμε σε έναν Παγκοσμιοποιημένο πλανήτη. Αν εσύ κύριε φοροδιαφεύγεις και κομπινάρεις (με αποτέλεσμα το κράτος να έχει λιγότεα έσοδα και να αυξάνονται οι δικοί μου φόροι κάθε χρόνο), τότε θα στραφώ στους ξένους που τιμούν τους καταναλωτές τους και τους φόρους που πρέπει να πληρώνουν.

Lady G

Ολοι καθυβρίζουν επιχειρηματίες εταιρειών, χωρίς να αναρωτιούνται, πόσες οικογένειες ζούν από την πώληση τσιγάρων! Εργάζονται οικογένειες που καλλιεργούν τα καπνά, οι υπάλληλοι στην εταιρεία Καρελια κι αυτοί που πωλούν τα τσιγάρα στους πολίτες αυτής της χώρας! Ξέρετε, τι υπέρογκοι είναι οι φόροι που επιβάλλει το κράτος στους πωλητές τσιγάρων; Από πού νομίζετε ότι το κράτος βρίσκει λεφτά, προκειμένου να δώσει το επίδομα αλληλεγγύης, το ταμείο κι επιδόματα ανεργίας, ώστε να δείξει ότι είναι φιλεύσπλαγχνο προς τους πολίτες του;; Πόσοι παίρνουν μαύρα χρήματα; Πόσοι επιστήμονες κι επιχειρηματίες δεν δίνουν καν απόδειξη σε πελάτες τους;; Πόσοι πλουτίζουν από διακίνηση ναρκωτικών και παράνομες πωλήσεις όπλων;; Οι επιχειρηματίες δίνουν φόρο στο κράτος το 80 τοις εκατό των κερδών τους από τα τσιγάρα!Και σε ό, τι αφορά τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που βριζεται, έχει γραφεί ότι είναι γενναιόδωρος με τους εργαζόμενους της εταιρείας του!

τραγικη απλά

Εσύ αναρωτιέσαι πόσοι πεθαίνουν απο την πίσσα τη νικοτίνη και τα παράγωγα του καπνού. Καρκίνοι, πνευμονοπάθειες και ένα σωρό άλλες ασθένειες. Αρκετά σας ανεχθήκαμε. Τέλος στο μαύρο θάνατο. ΑΝΑΠΝΕΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

Χρήστος

Άρα δικαιούνται να κάνουν λαθρεμπόριο; Αυτό προσπαθείς να πεις;

Όλες αυτές οι δουλειές γίνονται από δημόσιους υπαλλήλους....

Ψάξτε την περιουσία συγγενών τελωνειακών τα τελευταία 45 Χρόνια κ θα πάθετε πλάκα.Επισης όλοι διαμένουν σε Δροσιά κ Πεντέλη οι δημόσιοι λειτουργοί των πενιχρων μισθών.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης