LIVE

Κορωνοϊός

«Μικρο-φοροδιαφυγή» δισεκατομμυρίων κρυβόταν πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ

ypoyrgeio_oikonomikon

Αποδίδει καρπούς η εστίαση σε «ζωντανές» υποθέσεις, αντί το κυνήγι «μαγισσών» με αναδρομικούς ελέγχους

Οργίαζε η φοροδιαφυγή στα χρόνια του Μνημονίου, όσο η χώρα είχε επιδοθεί στο κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού», στους λογαριασμούς της Ελβετίας και της λίστας Λαγκάρντ. Αφού χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποδειχθούν άχρηστοι και αντισυνταγματικοί οι αναδρομικοί έλεγχοι 10ετίας (από το 2009) τους οποίους εξαπέλυσε το Κράτος, η Εφορία αναγκάστηκε να στραφεί στην αναζήτηση και την καταπολέμηση της «real time» φοροδιαφυγής.

Και ενώ οι «λίστες» Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, Ολλανδία κλπ δεν απέφεραν αθροιστικά όλα αυτά τα χρόνια ούτε 300 εκατ. ευρώ συνολικά όλες μαζί σε όλα αυτά τα χρόνια, οι έλεγχοι που εξ ανάγκης (λόγω αποφάσεως του ΣτΕ περί παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου πέραν της 5ετίας) στράφηκαν σε «φρέσκες» υποθέσεις, αποκαλύπτουν πράγματα και θαύματα, για το πώς αλώνιζαν τα κυκλώματα εικονικών τιμολογίων έφεραν στο φως οι έρευνες των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Για παράδειγμα, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, μόνον στο β΄τρίμηνο της φετινής χρονιάς (εν μέσω καραντίνας ουσιαστικά), ολοκληρώθηκαν έλεγχοι που έφεραν στο φως κυκλώματα εικονικών τιμολογίων από… ατομικές επιχειρήσεις, που μόνον για …. «φοροδιαφυγή επιβίωσης» λόγω Μνημονίων δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν. Αντυιθέτως:

Ατομική επιχείρηση ειδών ζαχαροπλαστικής στην Αττική:

- το 2015 έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 212 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 122.000€. Δηλαδή σχεδόν 500 ευρώ ανά παραστατικό ή 1 εικονικό τιμολόγιο μέρα παραμέρα!

Η ίδια ατομική επιχείρηση εξέδωσε και 11 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 120.000€ (περίπου 1.000 ευρώ το καθένα)!
Μόνο από αυτή τη «φάμπρικα» εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 240.000 ευρώ, το δημόσιο έχανε 24% ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος που εξέπιπταν οι συναλλασσόμενοι.

- Το 2016 η ίδια ατομική επιχείρηση ανέβασε ρυθμούς. Αποθρασύνθηκε και άρχισε να φοροαποκρύπτει εκατομμύρια ευρώ! Σε μία χρονιά πρόλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 2.734 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 40.100.000 €. Δηλαδή σχεδόν 9 εικονικά τιμολόγια κάθε μέρα, αξίας 1.500 ευρώ το καθένα κατά μέσον όρον!

Αλλά και η ίδια εξέδωσε όχι 11 αλλά… 1167 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας επίσης 40.100.000€. Δηλαδή μία και μόνη ατομική επιχείρηση «εξαφάνισ廨πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φορλογητέα έσοδα, από τα οποία το κράτος θα εισέπραττε ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος!

Και άλλη «ατομική επιχείρηση» στην Αττική, με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού:

- κατά τη χρήση 2015 έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 770 εικονικά φορολογικά στοιχεία (2 κάθε μέρα) για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 460.000€ ενώ εξέδωσε και 380 εικονικά φορολογικά στοιχεία (1 κάθε ημέρα!) συνολικής αξίας 468.000€.

- κατά τη χρήση 2016, περιόρισε σε 390 τα εικονικά φορολογικά στοιχεία που έλαβε και καταχώρησε. Αλλά σχεδόν τριπλασίασε την αξία τους και «έσβησε» έσοδα με ανύπαρκτες δαπάνες συνολικής αξίας 1.300.000€.

Αλλά και η ίδια εξέδωσε και χορήγησε σε άλλους 617 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.306.000€.

- η δράση της σταμάτησε (;) στη χρήση 2017: εντοπίστηκε πως εξέδωσε 387 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 595.000€.

Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (!) Κατασκευαστική στην Αττική, βρέθηκε ότι κατά τις χρήσεις 2013 έως και 2019 εξέδωσε 444 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 11.400.000€.

Ατομική επιχείρηση στην Αττική, με αντικείμενο δραστηριότητας τις εργασίες επίχρισης κονιαμάτων, κατά τις χρήσεις 2014 και 2015, έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 6 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 320.000€.

Φυσικά δεν ήταν μόνο κάποιοι μεμονωμένοι επιστήμονες της φοροδιαφυγής που μηδένιζαν έσοδα εκατομμυρίων για να μη φορολογηθούν. Δεν είχαν όμως να ζηλέψουν και πολλά από άλλες, μεγάλες ή και «ανώνυμες εταιρίες», που απέκρυπταν επίσης εκατομμύρια η κάθε μία. Για παράδειγμα:

- Ανώνυμη εταιρεία εμπορίας υγραερίου στη Θεσσαλονίκη, κατά τις χρήσεις 2014 έως 2018 εξέδωσε 528 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής στοιχεία αξίας 1.900.000€.

- Επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών στον νομό Θεσσαλονίκης, κατά τη χρήση 2015 εξέδωσε 60 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.400.000€.

- Εταιρεία κατασκευαστικών εργασιών στον νομό Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις 2017 και 2018, έλαβε 87 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.040.000€.

- Ε.Π.Ε. στο νομό Αττικής με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και λογισμικού, με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, κατά τις χρήσεις 2017 και 2018 έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 10 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές αξίας 1.215.000€.

- Ανώνυμη τεχνική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, κατά τις χρήσεις 2015 και 2016 έλαβε 49 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 550.000€.

Αλλά ακόμα και Ετερόρρυθμη Εταιρεία παροχής υπηρεσιών «ανεξάρτητου δημοσιογράφου» στην Αττική, βρέθηκε κατά τις χρήσεις 2013 και 2014 (σε 2 μόνον χρόνια) έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 9 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 184.000€!

Η ΑΑΔΕ έχει ρίξει πλέον το βάρος της στην αποκάλυψη τέτοιων καθημερινών υποθέσεων φοροδιαφυγής, που σταματούν την αιμορραγία του κράτους σε πραγματικό χρόνο, αντί να κυνηγά «σκελετούς» του παρελθόντος που, και αν ακόμα αποκαλυφθεί ότι στοιχειοθετούν φορολογικά εγκλήματα, τελικά εισπράττει ελάχιστα το δημόσιο, ακόμα και αν ασκήσει κατασχέσεις ή αν περάσουν πολλά χρόνια (σε έως και 120 δόσεις κλπ).

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Ποια είναι η «πρωτοποριακή θεραπευτική ανακάλυψη» που θα ανακοινώσει ο Τραμπ για τον κορωνοϊό

Χουάν Κάρλος: Η βασίλισσα Σοφία ακολουθεί τη συμβουλή της Φρειδερίκης και δεν θα του δώσει ποτέ διαζύγιο

Φωτιά στη Μάνη: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Μας σώζουν 46 χρόνια αλλά η σούμα έβγαλε 400 δις χρέος & 3 μύρια παράτυπους

Aλλά ας μην ανησυxoύν τα τοξοτάκια, φυλακή δεν πρόκειται να πάει καvείς, όλα του τόξου παιδιά είναι! Κι ως γνωστόν συvταγματoξότης συvταγματοξότoυ μάτι δεν βγάζει!

ανδρεας

χρημα υπηρχε πολυ και υπαρχει σημασια ομως εχει οτι μουεκλεψαν την συνταξη το 80% εχει χρημα και περναει καλα πολλοι απο αυτους παιρνουν και κανενα επιδομα και εις υγειαν του κοροιδου

Για να τα λεμε ολα

Εκτος απο φοροδιαφυγη οταν βλεπουμε τετοια νουμερα τα πλυντηρια δουλευουν φουλ

Δεν

θελω να δικαιολογησω αυτους που φοροδιαφευγουν αλλα και οσοι ηταν στην λιστα και τελικα λογο παραγραφης δεν τους ακουμπησε κανεις πινουν τωρα στην θγεια των κοροιδων.

κοινος νους

συμπερασμα...οι λιστες με τα δις στις offshore απο τα γαλαζοπρασινα λαμογια ειναι πεντακαθαρες και για καθε κακο που βρηκε την χωρα μας φταιμε εμεις!!!!500 δις δεν βγαινουν ομως ρε μαστορα με τπτ...!αληθεια μιας και φταιμε εμεις ποτε με το καλο οι ταμειακες θα συνδεθουν με την εφορια?????το ακουω καμια δεκαετια τωρα και γελαω...

dim

Για να μην μακρυγορώ καθώς έχουν "ματώσει" τα δακτυλάκια μου στα θέματα φοροδιαφυγής/διαπλοκής/διαφθοράς/παραοικονομίας/μη απόδοσης φόρων ... αν από το '09 που πτωχεύσαμε επίσημα είχε ξεκινήσει να δουλεύει σωστά ένας σύγχρονος καθαρός ελεγκτικός/εισπρακτικός μηχανισμός μαζί με μια αμερόληπτη ταχύτατη δικαιοσύνη, δεν θα είχαμε τουλάχιστον τα μισά μνημόνια. Αν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός νωρίτερα, δεν θα είχαμε καθόλου μνημόνια. Στη χώρα αυτή τιμωρείται παγιωμένα πλέον ο άσπρος φορολογούμενος, η άσπρη επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης ακινήτου και ο συνταξιούχος ενώ επιβραβεύεται/ενθαρρύνεται ο μεγαλοοφειλέτης, ο κακοπληρωτής, ο φοροφυγάς. Ότι επενδύσεις και να έρθουν, ότι ανάπτυξη και να οραματίζονται (εδώ πλέον γελάμε) αν δεν διορθωθούν οι κύριες παθογένειες της χώρας που είναι οι παραπάνω μαζί με το υπέρογκο αντιπαραγωγικό δημόσιο, δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να δούμε άσπρη μέρα στην οικονομία. Το γιατί υπάρχει αυτή η άρνηση αντιμετώπισης των παραπάνω παθογενειών από όλον τον πολιτικό κόσμο πραγματικά μου είναι ανεξήγητο. Επίσης το γιατί δόθηκε άφεση αμαρτιών σε όλο το αμαρτωλό παρελθόν μου είναι και αυτό παντελώς ανεξήγητο.

Σωστός

Η ΑΑΔΕ "ανακαλύφθηκε" στο 3ο Μνημόνιο, γιατί στα πρώτα 2 οι πολιτικοί αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν στην Τρόικα, γιατί θέλανε να ελέγχουν την εφορία. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 τόλμησε να κάνει ανεξάρτητη της Φορολογική Διοίκηση. Η ΝΔ και οι υπόλοιποι κιότεψαν!

Γιώργος

Σίγουρα, άχρηστες οι λίστες ... κτλ αν εχεις χρήμα στην Ελλάδα λαδώνεις και τελειώσε .. δεν θέλουν να κανουν την δουλειά τους στην Εφορία γιατί θα κοπεί η μάσα... όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα.. μαζί τα τρώνε

Καραβισιος

Ναι αλλα οι λιστες Λαγκαρντ, Παναμα κλπ ειχαν σανο ενω αυτα που βρισκουν τωρα δεν πουλανε.

Όταν αναφερόμαστε σε φυσικά πρόσωπα,

αναγράφουμε την ηλικία, και το φύλο. Όταν αναφερόμαστε σε εταιρίες, αναγράφουμε το είδος και την μορφή της (πχ α. ε., ο. ε., ε. π. ε., ε. ε. κλπ) Η "δημοκρατία" των προσωπικών δεδομένων.! Πατριώτ', το χάσαμε το παιγνίδι.

Είπον....

Τον Μιωνή τον έλεγξαν ή επειδή μας φάνηκε χρήσιμος ηλίθιος, τον αφήσαμε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης