Οι Απείθαρχοι: Ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου γράφει για το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή

Οι Απείθαρχοι: Ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου γράφει για το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή

Η συγγραφέας μεταφέρεται με άνεση από όροφο σε όροφο για να συναντήσει τους ήρωές της, που με έναν μοναδικό τρόπο τούς συνδέει  σε ένα θέατρο του παραλόγου, με σκηνικά που θυμίζουν υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ

Semina-Georgiou
Ο διεθνής εικαστικός Κωστής Γεωργίου, έργα του οποίου κοσμούν τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου, διάβασε το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή «ΟΙ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ» (στο εξώφυλλο του οποίου υπάρχει ένα εντυπωσιακό έργο του) και γράφει: 

Η Σεμίνα Διγενή στο νέο της βιβλίο «ΟΙ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ» των Εκδόσεων Κάκτος, βρήκε το κλειδί για να επανέρχεται σε αυτό που αγάπησε και σε ό,τι χάραξε την ψυχή της, αναψηλαφώντας τις προσωπικές της μνήμες, αλλά και τα τοπία προηγούμενων αιώνων. Ανακάλυψε έναν εξαιρετικό τρόπο για να μας κοινωνήσει  τα ονειρικά της έπη και τις μεγάλες αγάπες της, με τη συστολή μιας έφηβης και τη δυναμική μιας αμαζόνας. Έχτισε ένα περιβάλλον, έναν κόκκινο ουρανοξύστη, μια φανταστική δομή εκλεκτών και πρωτοπόρων, που πέρασαν από αυτή τη ζωή και χάραξαν την επιδερμίδα  και συνάμα καθόρισαν τον πυρήνα  αυτού του κόσμου. 

Η Σεμίνα μέσα από μια μηχανή προσωπικής μνήμης δημιούργησε ένα σύμπαν, που μοιάζει σαν προθάλαμος του παραδείσου και συγχρόνως ένα πουργκατόριο μέσα στο πουργκατόριο. Χρησιμοποιώντας πολύσημες εικόνες που θυμίζουν Ταρκοφσκικά τοπία, οδηγεί με μαεστρία τους επιλεγμένους της, να συνυπάρχουν σε μια συνεχή δράση και αντίδραση, δημιουργώντας ό,τι τους ανέθεσε η σκηνοθέτιδά τους να ερμηνεύσουν,  χρησιμοποιώντας τις δικές τους στιγμές.

Kostis_Georgiou


Η συγγραφέας μεταφέρεται με άνεση από όροφο σε όροφο για να συναντήσει τους ήρωές της, που με έναν μοναδικό τρόπο τούς συνδέει  σε ένα θέατρο του παραλόγου, με σκηνικά που θυμίζουν υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ και αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού, για να μας μεταφέρουν σε ένα γλέντι με μεταφυσικές εικόνες και φαντάσματα που παραληρούν, θαρρείς,  στην πύλη της κολάσεως και ταυτόχρονα του  παραδείσου.

Πάρτι σε οργιαστικά περιβάλλοντα, με τους ήρωες να μετακινούνται με κοσμικές ταχύτητες και να μπαινοβγαίνουν  με χάρη από τα παράθυρα του ουρανοξύστη για να συναντηθούν σε καφκικά τοπία. Ο Προυστ παρατηρεί την Κοτοπούλη που συνομιλεί με τον Ίωνα Δραγούμη και την Λαμπέτη. Η «εκλεκτή» ανεβοκατεβαίνει με τη δημοσιογραφική της «κάρτα ελευθέρας», έχει πρόσβαση σε όλους τους ορόφους και επικοινωνεί με όλους όσους αγάπησε και τους κράτησε στην ψυχή της, τον καθένα για την αξία και την διαφορετικότητά του. Συναντιέται τακτικά με ένα περίεργο ζεύγος κλειδοκρατών-επιστατών,  που θα μπορούσαν να  εκτελούν χρέη «αγγέλων» ή και όχι. 
Semina_New


Η Σεμίνα στους «Απείθαρχούς» της ανακάλυψε τον τρόπο για να εξιλεωθεί από τα στοιχειά και τα φαντάσματά της και να βρει λύτρωση, αναδύοντας τις εμμονές, τις μνήμες και τους πόθους της στην επιφάνεια. Βάζει τον Ζοζέ Σαραμάγκου να συνομιλεί σε μεταφυσικά περιβάλλοντα με το Βέγγο.

Κλείσιμο
Συναντιέται με τον Ντέιβιντ Μπόουι και τη μαμά του,  συναντά  με τον Αττίλα και τον Λένιν και την Γουλφ και τον Φρόιντ. Ο Αϊνστάιν, ο Ρολάν Μπαρτ, η Πόλυ Πάνου και η Μονρόε πιο κεί  κρατούν το χέρι της Νίνου και λίγο πιο κάτω ο Πάμπλο Πικάσο, ο Νίτσε, ο Ουγκό, ο Πίτερ Σέλερς, ο Ταρκόφσκι, ο Τζέιμς Τζόις, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και άλλοι, μετακινούνται επεισοδιακά από όροφο σε όροφο και όταν χρειαστεί επισκέπτονται για διαγραφή τοξικών αναμνήσεων και  restart το Ρετιρέ της «λήθης» στον πεντηκοστό όροφο.

Ένας ζωντανός ουρανοξύστης, ένα σουρεαλιστικό σκηνικό  γεμάτο κραυγές,  έρωτες, πάθη, συγκρούσεις,  γέλια, συζητήσεις και μουσικές. Και η Σεμίνα, μαέστρος, που διαχειρίζεται τα φορτία των εκλεκτών ενοίκων του. 

Ένα παράξενο κτίριο  που μοιάζει με μεταμοντέρνο πανδοχείο, αλλά  την ίδια στιγμή είναι ο προθάλαμος  του παραδείσου, την άλλη το Καθαρτήριο και την άλλη η πύλη του Αχέροντα στον Κάτω Κόσμο!

Όταν έφτασα στο τέλος της ανάγνωσης των «Απείθαρχων», στο στόμα μου έμεινε ένα μειδίαμα και στα μάτια μου έσκαγε σαν πυροτέχνημα το όραμα της Σεμίνας, που στο μετείκασμα διαγραφόταν  η αγωνία της για  το παρόν και το μέλλον του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε και στο βάθος μια χαραμάδα, μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας...

Κωστής Γεωργίου

Διαβάστε την κριτική του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη για το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή Κίτρινο Υποβρύχιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης