Η Φραντζέσκα Μάνγγελ επιστρέφει με το «Καχαραμπού»

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ επιστρέφει με το «Καχαραμπού»

Η συγγραφέας που το 2018 βγήκε η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη στη λογοτεχνία μιλάει στο protothema.gr

F_Manggel
Η Φραντζέσκα Μάνγγελ είναι μία συγγραφέας που έχει αγαπηθεί πολύ από το πρώτο της βιβλίο «Η Νύχτα του Σάουιν», έτσι  η νέα της δουλειά με τίτλο  «Καχαραμπού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για τη συνέχεια του πρώτου βιβλίου και αποκαλύπτει σιγά σιγά όλα τα χαμένα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν τη σκοτεινή ιστορία της Στέφης, του Κίμωνα και του Δράκου. Από τη Σκωτία μέχρι την Αθήνα και από το Μαρόκο μέχρι την Κένυα, το Καχαραμπού είναι ένα λογοτεχνικό ταξίδι στο χρόνο που οδηγεί στην αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Νύχτας του Σάουιν και ταυτόχρονα μια συγκλονιστική ιστορία για το καλό, το κακό και τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Το protothema.gr συνάντησε τη συγγραφέα, η οποία είχε κατακτήσει το 2018 το Βραβείο Βιβλίου Public Πρωτοεμφανιζόμενου στη Λογοτεχνία.  

Kaharaboucover
Πώς είναι να γράφεις τη συνέχεια ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος; Νιώθατε κάποιο βάρος;
Τεράστιο. Στην ιστορία είχα μεγάλη πίστη γιατί την είχα σκεφτεί εξαρχής ως σύνολο όπου το ένα βιβλίο συμπληρώνει το άλλο. Δεν αρκεί όμως αυτό. Δεν φτάνει μια καλή ιστορία. Είναι κι ο τρόπος που θα την αποτυπώσεις. Ήθελα αυτός ο τρόπος να είναι ότι καλύτερο είχα να δώσω στους αναγνώστες.
 
Τι αφορά το Καχαραμπού; Ξεκινάει αμέσως μετά το φινάλε της Νύχτας του Σάουιν;
Κλείσιμο
Το Καχαραμπού ξεκινά λίγο πριν το φινάλε της «Νύχτας του Σάουιν», απαντώντας τα ερωτηματικά που δημιούργησαν τα τελευταία κεφάλαια στον αναγνώστη. Δεν είναι απλά μία συνέχεια. Είναι η ίδια η ιστορία από την άλλη πλευρά. Διαδραματίζεται σε δύο διαφορετικούς χρόνους και εποχές, με τους ήρωες του πρώτου βιβλίου να εγκαταλείπουν το σκοτάδι και το μυστήριο της Αγγλίας για το φως και το πρωτόγονο της Αφρικής. Αιώνιες έννοιες όπως ο χρόνος, ο έρωτας, το καλό και το κακό, πολεμούν μεταξύ τους αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη ψυχή στην πιο αθώα και πιο σκληρή πλευρά της. Το Καχαραμπού είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τη Νύχτα του Σάουιν. Για να το ανακαλύψει κανείς προϋποθέτει να έχει διαβάσει τη Νύχτα και να γνωρίζει τα μυστικά της.

Το 2018 είχατε κατακτήσει το Βραβείο Βιβλίου Public Πρωτοεμφανιζόμενου στη Λογοτεχνία. Τι σημαίνει για εσάς εκείνη η διάκριση;
Τιμή και ευθύνη μαζί. Το βραβείο αυτό ήταν ένα απρόσμενο δώρο από το αναγνωστικό κοινό σε μία μαγκωμένη, αγχωμένη, πρωτοεμφανιζόμενη. Αντανακλούσε την αγάπη του κόσμου προς τη «Νύχτα» φέροντας όμως μαζί του και μία τεράστια ευθύνη: Να δικαιώσω την ψήφο, την προτίμησή τους. Να τους αποδείξω ότι καλώς με εμπιστεύτηκαν και ανέδειξαν το έργο μου. Και όπως εκείνοι μου προσέφεραν έτσι απλόχερα μία τόσο μεγάλη διάκριση, τιμή και ευκαιρία, έτσι κι εγώ θέλησα να τους προσφέρω ακόμη περισσότερα μέσα απ’ το Καχαραμπού.
 
Σας άρεσε πάντα να λέτε ιστορίες;
Λατρεύω τις ιστορίες. Να τις ακούω, να τις λέω και να τις γράφω. Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί στο σχολείο, να μαζεύω τους συμμαθητές μου στα διαλλείματα για να τους διαβάσω ιστοριούλες που έγραφα στο σχολικό μου τετράδιο.
 
Τι σας αρέσει να διαβάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Διαβάζω τα πάντα. Ότι πέφτει στα χέρια μου. Από μυθιστορήματα, ποίηση, άρθρα, μέχρι εγκυκλοπαίδειες. Πιστεύω ότι κάθε ανάγνωσμα ή βιβλίο έχει τη στιγμή του. Από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία είναι «Η Σκιά του Ανέμου» του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, «Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, «Η Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ, «Ο Ψαράς και η Ψυχή του» του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο Εραστής» της Μαργκαρίτ Ντυράς, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ο Μάγος» του Τζων Φώουλς, «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», η τριλογία του Θέμελη, σχεδόν όλα της Βαμβουνάκη, «Η Σεισάχθεια» της Ομηρόλη, η «Τερέζα» του Γερμανού…

Τι σχεδιάζετε συγγραφικά για το μέλλον;
Ο χρόνος και η επιρροή που ασκεί πάνω σε τόπους, γεγονότα και ανθρώπους, είναι κάτι που ανέκαθεν με γοήτευε. Ξεκίνησα λοιπόν να δουλεύω μία ιστορία με πυρήνα το χρόνο, την επανάληψη, τον ανθρώπινο παραλογισμό και την καταλυτική επίδραση όλων αυτών στη ζωή και την αγάπη.
 
Και μία ματιά στα αγαπημένα σας:
Βιβλίο: Στο κομοδίνο μου έχω πάντα μία παλιά έκδοση με τα άπαντα του Ελύτη. Είναι του ’79 και άνηκε στον παππού μου. Εκεί καταφεύγω όποτε θέλω να ηρεμήσω και να νιώσω καλά με τον εαυτό μου.
Μυρωδιά: Η θάλασσα μετά από μακρύ χειμώνα. Ιώδιο και αλάτι.
Ταινία: Αγαπώ τις ταινίες του Βούλγαρη. Οι Νύφες, η Μικρά Αγγλία, το Τελευταίο Σημείωμα είναι από τις πιο αγαπημένες μου.
Δρόμος της Αθήνας: Οδός Ραγκαβά. Το πατρικό της μητέρας μου στην Πλάκα. Ένα μικρό αδιέξοδο που θυμίζει τις γειτονιές της παλιάς Αθήνας και με πάει πίσω στα ξένοιαστα παιδικά μου χρόνια.
Τραγούδι: «Μην κλαις» της Μπέλλου σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Αυτό το τραγούδι είναι ολόκληρη η Ελλάδα και η ιστορία της.
Προορισμός διακοπών: Κρήτη. Την έχω επισκεφτεί πάνω από δέκα φορές! Εκεί παντρεύτηκα με τον άντρα μου, εκεί έχουμε περάσει τα ομορφότερα καλοκαίρια ως οικογένεια. Αν με ρώταγε κάποιος σε ποιο μέρος της Ελλάδας θα ήθελα να ζήσω, θα έλεγα την Κρήτη δίχως δεύτερη σκέψη.
Καχαραμπού: Book Trailer


Παρουσιάσεις
Οι Εκδόσεις BELL και τα Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Φραντζέσκας Μάνγγελ, Καχαραμπού,  το δεύτερο και τελευταίο μέρος του βραβευμένου μυθιστορήματος Η Νύχτα του Σάουιν τη Δευτέρα 2/12, στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Public Βόλου (Ιωάννου Κονταράτου & Ογλ 28 - Πεζόδρομος). Για τα δύο βιβλία θα μιλήσει η Κερασία Μπαρτζιώκα, εκπαιδευτικός, μουσειοπαιδαγωγός. πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου και η Λιάννα Πασχούδη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Συνδιοργάνωση: Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου»).

Την Τετάρτη 4/12, στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Public Τσιμισκή  (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη). Θα μιλήσει ο συγγραφέας Μάριος Δημητριάδης, η Έλσα Παζολίδου, επιμελήτρια κειμένων & blogger της ομάδας Elsa's Books και η Άννα Πατέρα, blogger & διαχειρίστρια της διαδικτυακής βιβλιοφιλικής σελίδας-ομάδας ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Αγγλία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια ενώ παράλληλα δίδασκε σε Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών. Από το 2011 εργάζεται ως κειμενογράφος και μεταφράστρια. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της «Η Νύχτα του Σάουιν» το οποίο και τιμήθηκε ως «μυθιστόρημα της χρονιάς» στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα των βραβείων Public. Το μυθιστόρημα «Καχαραμπού» είναι το δεύτερο βιβλίο της και αποτελεί το τελευταίο μέρος της διλογίας της Νύχτας του Σάουιν.
Η Φραντζέσκα ζει στην Αθήνα με το σύζυγο και την κόρη της.  Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο email: fmanggel@gmail.com ή μέσω του προφίλ της «Φραντζέσκα Μάνγγελ» στο Facebook και “franceska_manggel”στο instagram.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης