Ο εγγονός του Γκάντι στο protothema.gr - Αντισταθείτε στο ψέμα... Μπορεί να αλλάξετε τη χώρα σας

Ο εγγονός του Γκάντι στο protothema.gr - Αντισταθείτε στο ψέμα... Μπορεί να αλλάξετε τη χώρα σας

Ο Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό,  για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο TEDxAthens, το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

gandhii_arthroos
Το βιβλίο του «Το δώρο του θυμού» από τις εκδόσεις Διόπτρα που αγαπήθηκε πολύ από τους Ελληνες αναγνώστες, μας χάρισε 11 μαθήματα ζωής από τον Μαχάτμα Γκάντι.  Και ποιος καλύτερος να γράψει γι' αυτά τα μαθήματα από τον ίδιο του τον εγγονό, συγγραφέα Αρούν Γκάντι που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα για να μιλήσει στο επετειακό TEDxAthens, το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Αρούν όλα του τα χρόνια έχει λειτουργήσει ως ένα όχημα με το οποίο μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο η σοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Η φιλοσοφία περί μη βίας, η αγάπη για την αλήθεια...

Σε δήλωσή του προς το protothema.gr, επιχειρώντας μία αναδρομή στη ζωή του, μίλησε για την καλύτερη απόφαση που έλαβε ποτέ: «Νομίζω πως η καλύτερη απόφαση που πήρα ήταν να μάθω και να κατανοήσω τη φιλοσοφία της μη βίας του παππού μου και να προσπαθήσω να την εφαρμόσω στη ζωή μου. Η φιλοσοφία βασίζεται στην αγάπη, τη συμπόνια, την κατανόηση και την αποδοχή, δηλαδή στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνίας όπου κάθε πολίτης ωφελείται ισάξια και όπου επικρατεί αρμονία. Πραγματική Ειρήνη είναι όταν όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν αρμονικά και να αγαπάνε ο ένας τον άλλον. Στη ζωή μου, εκτός από το γεγονός ότι βοήθησα εκατοντάδες φτωχούς να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας, με τη γυναίκα μου σώσαμε 128 εγκαταλειμμένα μωρά και τους βρήκαμε σπίτι. Σήμερα πλέον είναι ενήλικες και έχουν δικά τους παιδιά. Τώρα ασχολούμαι με τη διάσωση παιδιών που ζουν στη φτώχεια και τους παρέχω καταφύγιο, τροφή, ρούχα και μόρφωση. Έχουμε περίπου 1000 παιδιά που δέχονται βοήθεια. Αυτό απαιτεί από τους ανθρώπους η φιλοσοφία της μη βίας».

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που δίνει είναι η εξής: « Τα ψέματα είναι σαν την άμμο∙ δεν δημιουργούν σταθερές βάσεις. Ό,τι κι αν στηρίξεις πάνω τους, κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Αν συνεχίσεις να τα στοιβάζεις, αυτό το κάστρο από άμμο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Με το να αντιστέκεστε στο ψέμα και να ακολουθείτε πάντα την αλήθεια, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας – και ίσως τη χώρα σας».

Γράφει ο Αρούν Γκάντι:

Πολλοί από εμάς λέμε ψέματα όταν νιώθουμε με απογοήτευση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Αυτό συμβαίνει συχνά στα παιδιά και τους εφήβους, από τους οποίους αναμένουμε να ακολουθούν τους κανόνες που βάζουν οι μεγάλοι. Πρόσφατα άκουσα έναν πανέξυπνο δεκάχρονο να διαπραγματεύεται με τους γονείς του για τον χρόνο που μπορούσε να περνά στον υπολογιστή. Είχε μόλις μάθει να σχεδιάζει έναν απλό κώδικα προγραμματισμού και ήθελε πολύ να τελειώσει μια εργασία, αλλά οι γονείς του επέμεναν ότι ήταν ώρα για ύπνο. Μόλις του τελείωσαν τα λογικά επιχειρήματα του τύπου «Μα είμαι στα μισά του προγράμματος!», τον άκουσα να ψελλίζει γελοίες δικαιολογίες, όπως «Η δασκάλα μου θέλει να διαβάσω όλη νύχτα!». Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφεύγουν τα ψέματα αντιμετωπίζοντας τις επιθυμίες τους με ειλικρίνεια και σεβασμό. Είναι επίσης σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να μην ενδίδουν στο ψέμα μόνο και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο από την αλήθεια. Όταν οι γονείς δίνουν το κακό παράδειγμα λέγοντας ψέματα για ασήμαντα πράγματα, όπως «Το εμβόλιο δεν θα πονέσει», τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.

Πολλοί άνθρωποι –παιδιά και ενήλικοι– καταφεύγουν στο ψέμα όταν νιώθουν ανίσχυροι, πιστεύοντας ότι το ψέμα θα τους κάνει πιο δυνατούς. Συνήθως, ωστόσο, το ψέμα μάς κάνει αδύναμους. Λέγοντας ψέματα, υπονομεύετε τον εαυτό σας και διαβρώνετε την όποια δύναμη προσπαθείτε να αποκτήσετε. Κινδυνεύετε να αρχίσετε να πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε μόνο αν παρουσιάζετε ένα ψευδές πρόσωπο στον κόσμο. Πολλοί ενδίδουν κάποια στιγμή στο ψέμα, αλλά κάποτε το ξεπερνούν και αποκτούν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να λένε την αλήθεια γι’ αυτό που πιστεύουν. Καταλαβαίνω το κίνητρο που κάνει τα παιδιά να λένε ψέματα, αλλά είναι θλιβερό όταν πολιτικοί παγιδεύονται στον ίδιο ιστό και ξεφουρνίζουν το ένα ψέμα πίσω από το άλλο. Η ματαιοδοξία τους γίνεται πολύ πιο σημαντική από την ακεραιότητα της θέσης που θέλουν να κρατήσουν. Προσπαθούν να εκλεγούν, αλλά ποτέ δεν ηγούνται, γιατί νιώθουν αδύναμοι και ανασφαλείς μέσα τους. Γνωρίζοντας το απίστευτο άτομο που έγινε, εύκολα σκέφτομαι τον παππού μου ως τον τέλειο άνθρωπο που αντιστάθηκε σε κάθε πειρασμό και ποτέ δεν λοξοδρόμησε από την απόλυτη ειλικρίνεια. Όμως κανείς δεν είναι τέλειος. Ο Μπάπου ήξερε πως το ψέμα είναι ένα πολύ ανθρώπινο ελάττωμα. Τα ψέματα είναι σαν την άμμο∙ δεν δημιουργούν σταθερές βάσεις. Ό,τι κι αν στηρίξεις πάνω τους, κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Αν συνεχίσεις να τα στοιβάζεις, αυτό το κάστρο από άμμο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Με το να αντιστέκεστε στο ψέμα και να ακολουθείτε πάντα την αλήθεια, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας – και ίσως τη χώρα σας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Το δώρο του θυμού – 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι.
Arun_and_Mahatma_Gandhi__1_


Πώς θα δείτε τον Αρούν Γκάντι

Ο Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» που έγινε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό,  έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο 10ο, επετειακό, TEDxAthens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00, o Αρούν Γκάντι θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Τη συζήτησή τους μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου στη Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει επί σκηνής για μια μοναδική ομιλία, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς το σπουδαίο ακτιβιστή. Η παρουσία του στο TEDxAthens θα ολοκληρωθεί με υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης