Ο εγγονός του Γκάντι στο protothema.gr - Αντισταθείτε στο ψέμα... Μπορεί να αλλάξετε τη χώρα σας

gandhii_arthroos

Ο Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό,  για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο TEDxAthens, το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το βιβλίο του «Το δώρο του θυμού» από τις εκδόσεις Διόπτρα που αγαπήθηκε πολύ από τους Ελληνες αναγνώστες, μας χάρισε 11 μαθήματα ζωής από τον Μαχάτμα Γκάντι.  Και ποιος καλύτερος να γράψει γι' αυτά τα μαθήματα από τον ίδιο του τον εγγονό, συγγραφέα Αρούν Γκάντι που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα για να μιλήσει στο επετειακό TEDxAthens, το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Αρούν όλα του τα χρόνια έχει λειτουργήσει ως ένα όχημα με το οποίο μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο η σοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Η φιλοσοφία περί μη βίας, η αγάπη για την αλήθεια...

Σε δήλωσή του προς το protothema.gr, επιχειρώντας μία αναδρομή στη ζωή του, μίλησε για την καλύτερη απόφαση που έλαβε ποτέ: «Νομίζω πως η καλύτερη απόφαση που πήρα ήταν να μάθω και να κατανοήσω τη φιλοσοφία της μη βίας του παππού μου και να προσπαθήσω να την εφαρμόσω στη ζωή μου. Η φιλοσοφία βασίζεται στην αγάπη, τη συμπόνια, την κατανόηση και την αποδοχή, δηλαδή στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνίας όπου κάθε πολίτης ωφελείται ισάξια και όπου επικρατεί αρμονία. Πραγματική Ειρήνη είναι όταν όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν αρμονικά και να αγαπάνε ο ένας τον άλλον. Στη ζωή μου, εκτός από το γεγονός ότι βοήθησα εκατοντάδες φτωχούς να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας, με τη γυναίκα μου σώσαμε 128 εγκαταλειμμένα μωρά και τους βρήκαμε σπίτι. Σήμερα πλέον είναι ενήλικες και έχουν δικά τους παιδιά. Τώρα ασχολούμαι με τη διάσωση παιδιών που ζουν στη φτώχεια και τους παρέχω καταφύγιο, τροφή, ρούχα και μόρφωση. Έχουμε περίπου 1000 παιδιά που δέχονται βοήθεια. Αυτό απαιτεί από τους ανθρώπους η φιλοσοφία της μη βίας».

Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές που δίνει είναι η εξής: « Τα ψέματα είναι σαν την άμμο∙ δεν δημιουργούν σταθερές βάσεις. Ό,τι κι αν στηρίξεις πάνω τους, κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Αν συνεχίσεις να τα στοιβάζεις, αυτό το κάστρο από άμμο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Με το να αντιστέκεστε στο ψέμα και να ακολουθείτε πάντα την αλήθεια, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας – και ίσως τη χώρα σας».

Γράφει ο Αρούν Γκάντι:

Πολλοί από εμάς λέμε ψέματα όταν νιώθουμε με απογοήτευση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Αυτό συμβαίνει συχνά στα παιδιά και τους εφήβους, από τους οποίους αναμένουμε να ακολουθούν τους κανόνες που βάζουν οι μεγάλοι. Πρόσφατα άκουσα έναν πανέξυπνο δεκάχρονο να διαπραγματεύεται με τους γονείς του για τον χρόνο που μπορούσε να περνά στον υπολογιστή. Είχε μόλις μάθει να σχεδιάζει έναν απλό κώδικα προγραμματισμού και ήθελε πολύ να τελειώσει μια εργασία, αλλά οι γονείς του επέμεναν ότι ήταν ώρα για ύπνο. Μόλις του τελείωσαν τα λογικά επιχειρήματα του τύπου «Μα είμαι στα μισά του προγράμματος!», τον άκουσα να ψελλίζει γελοίες δικαιολογίες, όπως «Η δασκάλα μου θέλει να διαβάσω όλη νύχτα!». Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφεύγουν τα ψέματα αντιμετωπίζοντας τις επιθυμίες τους με ειλικρίνεια και σεβασμό. Είναι επίσης σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να μην ενδίδουν στο ψέμα μόνο και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο από την αλήθεια. Όταν οι γονείς δίνουν το κακό παράδειγμα λέγοντας ψέματα για ασήμαντα πράγματα, όπως «Το εμβόλιο δεν θα πονέσει», τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.

Πολλοί άνθρωποι –παιδιά και ενήλικοι– καταφεύγουν στο ψέμα όταν νιώθουν ανίσχυροι, πιστεύοντας ότι το ψέμα θα τους κάνει πιο δυνατούς. Συνήθως, ωστόσο, το ψέμα μάς κάνει αδύναμους. Λέγοντας ψέματα, υπονομεύετε τον εαυτό σας και διαβρώνετε την όποια δύναμη προσπαθείτε να αποκτήσετε. Κινδυνεύετε να αρχίσετε να πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε μόνο αν παρουσιάζετε ένα ψευδές πρόσωπο στον κόσμο. Πολλοί ενδίδουν κάποια στιγμή στο ψέμα, αλλά κάποτε το ξεπερνούν και αποκτούν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να λένε την αλήθεια γι’ αυτό που πιστεύουν. Καταλαβαίνω το κίνητρο που κάνει τα παιδιά να λένε ψέματα, αλλά είναι θλιβερό όταν πολιτικοί παγιδεύονται στον ίδιο ιστό και ξεφουρνίζουν το ένα ψέμα πίσω από το άλλο. Η ματαιοδοξία τους γίνεται πολύ πιο σημαντική από την ακεραιότητα της θέσης που θέλουν να κρατήσουν. Προσπαθούν να εκλεγούν, αλλά ποτέ δεν ηγούνται, γιατί νιώθουν αδύναμοι και ανασφαλείς μέσα τους. Γνωρίζοντας το απίστευτο άτομο που έγινε, εύκολα σκέφτομαι τον παππού μου ως τον τέλειο άνθρωπο που αντιστάθηκε σε κάθε πειρασμό και ποτέ δεν λοξοδρόμησε από την απόλυτη ειλικρίνεια. Όμως κανείς δεν είναι τέλειος. Ο Μπάπου ήξερε πως το ψέμα είναι ένα πολύ ανθρώπινο ελάττωμα. Τα ψέματα είναι σαν την άμμο∙ δεν δημιουργούν σταθερές βάσεις. Ό,τι κι αν στηρίξεις πάνω τους, κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Αν συνεχίσεις να τα στοιβάζεις, αυτό το κάστρο από άμμο κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Με το να αντιστέκεστε στο ψέμα και να ακολουθείτε πάντα την αλήθεια, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας – και ίσως τη χώρα σας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Το δώρο του θυμού – 11 μαθήματα ζωής από τον παππού μου Μαχάτμα Γκάντι.
Arun_and_Mahatma_Gandhi__1_


Πώς θα δείτε τον Αρούν Γκάντι

Ο Αρούν Γκάντι, συγγραφέας του βιβλίου «Το Δώρο του Θυμού» που έγινε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό,  έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή την ομιλία του στο 10ο, επετειακό, TEDxAthens το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Public Café Συντάγματος στις 21:00, o Αρούν Γκάντι θα συζητήσει για τα βιβλία του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη, θα απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών του και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Τη συζήτησή τους μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου στη Κεντρική Σκηνή του TEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει επί σκηνής για μια μοναδική ομιλία, αλλά και να απευθύνει τις ερωτήσεις του προς το σπουδαίο ακτιβιστή. Η παρουσία του στο TEDxAthens θα ολοκληρωθεί με υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα. Περισσότερες πληροφορίες για το TEDxAthens εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Vagos

Να μας πει και γιατί πέθανε η γιαγιά του.

Αλέξανδρος

Μπήκες και εσύ στο κύκλο του "αυτή η χώρα είναι καταδικασμένη, δεν έχουμε σωτηρία" κτλ. Αυτό δεν βοηθά σε τίποτα. Αν πραγματικά το πιστεύεις τότε θα γίνει. Υπάρχει ελπίδα και αυτό αρχίζει απο εμάς τους ίδιους και μια μικρή αλλάγη μέσα μας έχει μεγάλα αποτελέσματα. Σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο του Τζορταν Πιτερσον για το τι θα πει προσωπική ευθύνη και πως σε βοηθά αυτό εσένα προσωπικά αλλά και τη χώρα. Αυτά. Καλό απόγευμα.

Το χω διαβάσει φίλε

Το βιβλίο , και στο κανάλι του εχω κάνει σαμπσκραιμπ. Επίσης για να ξέρεις στην Ελλάδα έρχομαι μόνο για διακοπές στα νησιά . Το κακό που έχει κάνει αυτό το κρατος στους πολίτες του (που τους ονομάζει υπηκοους οχι τυχαία )συγκρίνεται μόνο με αυτό χωρών της υποσαχαριας Αφρικής . Καλό απόγευμα κι από μένα

Ξέχασε κάποιος

να πει του συμπαθέστατου Ινδού ότι αυτή η χώρα είτε με ψέμα είτε με αλήθεια δεν πρόκειται να σωθεί π ο τ ε

Ο Κηφηνας

Αυτά που λέει θα τα πει ο μπάρμπας αφού μείνει σε πιο ξενοδοχείο; με τη χρέωση υπηρεσιών; θα απαντήσει ο ίδιος; ή δεν θα αντισταθεί στο ψέμα; AirBnb δεν το βολεύει; ή 2 αστέρων κατάλυμα; φοβάται δεν έχει ασφάλεια μήπως έρθει εκεί κόσμος και του ρίξει οπωρολαχανικά και ότι σε υγρή μορφή; Αντισταθείτε στο "ψέμα", εάν έχετε πολύ καλά και πολλά εισοδήματα σαν τον εικονιζόμενο «σοβαρό» με το κουστούμι», ιδιόκτητο σπίτι σε ευυπόληπτη μεγαλούπολη και χωροταξική ζώνη κατοικίας, υψηλά σταθερά εισοδήματα, οικιακή βοηθό, αγορά ευυπόληπτων δήθεν πτυχίων πανεπιστημίων από σοβαρές σχολές που κάποιοι θα διαβάσουνε και θα πουν «προσλαμβάνεσαι» και είσαι πρώτος επιλαχών (επειδή έχεις λεφτά και μόνο λεφτά) και στο άκουσμα της λέξης ενός επιθέτου όλοι προστρέχουν να «κάνουν το καλό και το συμπαραστάτη για να βγάλουνε φωτογραφία με ένα επίθετο (το επίθετο του ας το... ξέρει). Αντισταθείτε στους φλώρους, τεμπέληδες, θεωρητικούς καλοπερασάκιδες, ηθικολόγους, θεωρητικούς και μόνο θεωρητικούς, βολεμένους, σκυμμένους, που δεν πείνασαν ποτέ, δεν κρυώσανε ποτέ, δεν ψάξανε ποτέ, δεν στερηθήκαν ποτέ, δεν κουράστηκαν ποτέ, δεν ανησύχησαν ποτέ, δεν αναζήτησαν ποτέ, δεν έζησαν αυτά που λένε οι ίδιοι τους και κάνουν καλές εισπράξεις από ομιλίες βιβλία, διαφημίσεις ξυριστικών ειδών, και ότι άλλο μπορεί να πουληθεί γιατί πρέπει το ξενοδοχείο να γράφει Hilton και ΙnterContinental που θα μείνει το πουλί φλώρος. Ο Φλώρος είναι στρουθιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Το εξαιρετικό κελάηδημα του φλώρου, καθώς και η ανθεκτικότητά του σε συνθήκες αιχμαλωσίας, του έχουν κοστίσει ακριβά, διότι είναι από τα πλέον «αγαπημένα» ωδικά πτηνά που ζουν ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα 5 δημοφιλεστέρα ειδή πουλιών συντροφιάς είναι το Παπαγαλάκι, Καρδερίνα, Σπίνος και Καναρίνι, Αφρικανικός Γκρίζος, Φλώρος.

Καλημερα!!!

Αυτά που φαντάζεσαι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.Οι ξυπόλητοι επαναστάτες ήταν μόνο στα παραμύθια μιας άλλης εποχής,χωρίς ίντερνετ και smartphones!Τότε ο καθένας έχτιζε το μύθο του όπως γούσταρε(πχ ο Γκάντι ξυπόλητος με έναν χιτώνα) και ο κόσμος έτρωγε το σανό που του σέρβιραν αμάσητο.Δεν υπήρχε τεχνολογία να τους ξεμπροστιάζει αστραπιαία όπως γίνεται σήμερα.Αν υπήρχε η τεχνολογία, να' σαι σίγουρος πως θα έβλεπες και αυτόν,οπως και πολλούς άλλους "ήρωες",(πχ Τσε) να κάνουν διακοπές σε κότερα!!!!

Ηλιαννα

Το βιβλίο είναι φανταστικο, το προτείνω

αστον να λεει

ο παπους του κυκλοφορουσε ξυπολητος κι αυτος φοραει κοστουμι , χαλασαν κι οι φακιρηδες

Να πούμε και

του στραβού το δίκιο , ο Γκάντι ήταν Ζυγός στο ζώδιο - οι του αέρα συνήθως είναι πιο αποστασιοποιημένοι και τους είναι ευκολότερο να κρατήσουν συναισθηματική κατάσταση χωρίς μεγάλες αυξομειωσεις !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

HAWKING_XRWMA

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, η συγκλονιστική βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών : «Χόκινγκ, ο Άνθρωπος, η Ιδιοφυία και η Θεωρία των Πάντων» του Joel Levy.

1