«Το Ημερολόγιον του βαρόνου και μεγάλου ευεργέτου Κωνσταντίνου Δ. Μπέλλιου»

«Το Ημερολόγιον του βαρόνου και μεγάλου ευεργέτου Κωνσταντίνου Δ. Μπέλλιου»

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 8 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας

book
Το «Ημερολόγιον του Βαρόνου και μεγάλου ευεργέτου Κωνσταντίνου Δ.Μπέλλιου» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 8 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας (Πανεπιστημίου 22)

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.

Ο ομογενής εκ Βιέννης βαρόνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος, πραγματοποίησε στα έτη 1836-37 ένα πολύμηνο ταξίδι στην Ελλάδα, για το οποίο μας έχει αφήσει ένα υπέροχο ημερολόγιο, στο μεγαλύτερο μέρος του ανέκδοτο. επισκέφθηκε αρκετά μέρη του τότε ελληνικού Βασιλείου με κυριότερο την Αθήνα. Με καταγωγή από την Δυτική Μακεδονία (Βλάστη), έζησε ως έμπορος πολλά χρόνια στα Βουκουρέστι και στην Βιέννη,σλλὰ πάντοτε είχε την επιθυμία της γνωριμίας με τους τόπους της κλασικής αρχαιότητος. Στο ημερολόγιό του θα περιγράψει κάποια από τα μνημεία εκείνου του πολιτισμού και θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Φαίνεται, όμως, από τις σχεδόν καθημερινές καταγραφές του, ότι τον κέρδισε περισσότερο η σύγχρονη ζωὴ του νεοσύστατου κράτους, για τε οποίο ἐνδιαφέρθηκε ως γνήσιος πατριώτης, μοιράζοντας τις ευεργεσίες του ανάμεσα στους πρόσφυγες Μακεδόνες αδελφούς του και στην πόλη των Αθηνών.

Ο αναγνώστης του ημερολογίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ολοζώντανες σκηνές συναντήσεων του Σιμπέλιους με προσωπικότητες της εποχής, μεταξύ των πλοίων και πολλοί επιζώντες αγωνιστές της εθνεγερσίας του 1821. Το ημερολόγιο αποτελεί πηγή για συμβάντα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλεως των Αθηνών, αλλά και της Σμύρνης και της Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες αποτέλεσαν τους επόμενους μεγάλους σταθμούς του ταξιδιού του βαρόνου. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πολλά χαρακτικά και εικόνες της εποχής.

to-imerologio-tou-varonou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης