Τα καλύτερα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι!

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι!

Νοσταλγικά, εξωπραγματικά, συγκινητικά, χιουμοριστικά γεμάτα άπειρη μαγεία και αναντικατάστατα μηνύματα. Έτσι πρέπει να είναι τα βιβλία των παιδιών! Κι έτσι είναι όλα όσα προτείνουμε για το φετινό καλοκαίρι... 

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι!
Δεινόσαυροι: Η νέα γενιά βιβλίων που ζωντανεύουν με την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας ήρθαν για να ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους! Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απλώς διαβάζεις αλλά που ζεις έτσι όπως το έζησα κι εγώ πριν από λίγες ημέρες με τα παιδιά μου, όταν το πάτωμα του σαλονιού γέμισε κυριολεκτικά με... δεινόσαυρους που έτρεχαν βιαστικά και που ενίοτε πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας! Ναι! Οι δεινόσαυροι ζωντανεύουν πολύ απλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με τη βοήθεια της οθόνης ενός κινητού ή ενός τάμπλετ. Κι όταν κουραστείτε να τους κυνηγάτε και να φωτογραφίζεστε μαζί τους (!) μάθετε πότε εμφανίστηκαν πάνω στη γη, για ποιον λόγο και για πόσους αιώνες κυριάρχησαν, αλλά και ποιες είναι οι θεωρίες για την ξαφνική τους εξαφάνιση. Γνωρίστε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς δεινόσαυρους: τι χαρακτηριστικά είχαν, αλλά και ποιες ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες.
 

Κλείσιμο

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Επαυξημένη Πραγματικότητα;

1. Κατεβάστε δωρεάν στη συσκευή σας την αντίστοιχη εφαρμογή για το κάθε βιβλίο.
2. Ενεργοποιήστε την εφαρμογή για να ανοίξετε την αρχική σελίδα και πατήστε «έναρξη».
3. Κρατήστε τη συσκευή σας πάνω στις σελίδες του βιβλίου με τη σχετική ένδειξη
και παρακολουθήστε την Ε.Π. να «ζωντανεύει» το βιβλίο μπροστά στα μάτια σας! 

 Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (Από 7 ετών) 

Ηλιακό Σύστημα: Πάντα δεν ονειρευόσουν να εξερευνήσεις το διάστημα; Τώρα μπορείς με τη μαγική τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας! Είναι εύκολο. Απλά, αγόρασε το βιβλίο “Ηλιακό Σύστημα”, κατέβασε την δωρεάν εφαρμογή, κράτησε την οθόνη του κινητού τηλεφώνου ή του tablet σου πάνω από τις σελίδες του βιβλίου και οδήγησε διαστημικά οχήματα πάνω στον Άρη αλλά και μέσα στο δωμάτιό σου! Μετά, μάθε αν μπορείς να ζήσεις στον Άρη και μάθε ότι δεν χρειάζεται να γίνεις αστροναύτης για να εξερευνήσεις το ηλιακό σύστημα! 



Πώς να χρησιμοποιήσετε την Επαυξημένη Πραγματικότητα;

1. Κατεβάστε δωρέαν στη συσκευή σας την αντίστοιχη εφαρμογή για το κάθε βιβλίο.

2. Ενεργοποιήστε την εφαρμογή για να ανοίξετε την αρχική σελίδα και πατήστε «έναρξη».

3. Κρατήστε τη συσκευή σας πάνω στις σελίδες του βιβλίου με τη σχετική ένδειξη και παρακολουθήστε την Ε.Π. να «ζωντανεύει» το βιβλίο μπροστά στα μάτια σας! 

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (Από 7 ετών) 

Το τετράδιο ενός σκανταλιάρη-Χαμένοι θησαυροί: Στις διακοπές, στο χωριό της γιαγιάς, ο Άλκης συναντάει τους προαιώνιους εχθρούς του και οι δυο ομάδες, Ποντικομούρηδες και Κλεφτοσυκάδες, δεν αργούν να ...έρθουν στα χέρια. Ώσπου ένας χαμένος θησαυρός τούς κάνει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να προσπαθήσουν μαζί να τον ανακαλύψουν. Κάποιοι, όμως, τους την έχουν "στημένη" και στο τέλος της αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού, τους περιμένει μια τεράστια έκπληξη. Ένα καινούργιο κορίτσι στη γειτονιά κάνει την καρδιά του Άλκη να ....χτυπήσει δυνατά, μια μουτζουρωμένη φωτογραφία τον βάζει σε καινούργιους μπελάδες, ενώ η εξαφάνιση του Αποστόλη, για την οποία ...χμ, φταίει λιγουλάκι, τον κάνει να ...τα δει όλα!!! Μια μωβ ομπρέλα και το ομώνυμο βιβλίο της Άλκης Ζέη παίζουν τον δικό τους ρόλο στην ιστορία, ένα χαλασμένο ρολόι αναστατώνει και τις δύο ομάδες, ενώ η μυστηριώδης εικόνα μιας γυναίκας στα γαλάζια τους φέρνει σε απόσταση αναπνοής από τον θησαυρό! Τελικά θα καταφέρουν να ανακαλύψουν τον θησαυρό; Και ποια καινούργια συνήθεια, τόσο πολύτιμη όσο κι ένας θησαυρός, θα αποκτήσει ο ήρωάς μας φέτος το καλοκαίρι; 
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Συγγραφέας: Αλέκα Τρίπου Μάνου. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός 

Ανακαλύπτω τη θάλασσα: Ένα καταπληκτικό βιβλίο για όλους τους Μικρούς Εξερευνητές με όμορφη εικονογράφηση και πολλές υπέροχες κρυμμένες εικόνες, για να ανακαλύψουν τα μυστικά της θαλάσσιας ζωής. Με πολύχρωμες χαρτονένιες σελίδες και κρυμμένες εικόνες, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν μέσα από τη διασκέδαση. Κάθε σελίδα έχει «παραθυράκια» που ανοίγουν και αποκαλύπτουν όμορφες εικόνες και χρήσιμες πληροφορίες.
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. (Από 3 ετών)

Η τσιπούρα η Λενιώ και η περιπέτεια στον βυθό: Η τσιπούρα η Λενιώ δεν είναι σαν όλα τα άλλα ψαράκια που ζουν στη γαλάζια θάλασσα. Είναι πολύ ανήσυχη και θέλει να εξερευνήσει τον απέραντο βυθό. Έτσι, όταν οι φίλοι της έπαιζαν κρυφτό, εκείνη βρήκε ευκαιρία και ξεμάκρυνε. Και τότε ξεκινά η περιπέτειά της, ένα μακρύ ταξίδι για να ανακαλύψει καινούργιους κόσμους. Τι θα συναντήσει στον βυθό; Τι εκπλήξεις αλλά και ποιοι κίνδυνοι την περιμένουν; Μία όμορφη περιπέτεια που διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του θάρρους και τη σπουδαιότητα της οικογενειακής θαλπωρής. Ένα εκπαιδευτικό παραμύθι γεμάτο φαντασία, με ιδιαίτερο τρόπο γραφής που βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και παρουσιάζει με ευχάριστο τρόπο πάνω από εξήντα είδη ψαριών! Το βιβλίο περιέχει πληροφορίες για κάθε θαλάσσιο πλάσμα που συναντά η μικρή Λενιώ στο ταξίδι της και συνοδεύεται από CD με την αφήγηση της ιστορίας, τραγούδι και μουσική από την ίδια τη συγγραφέα.
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Κείμενο-Εικονογράφηση: Αναστασία Δημητρίου (Από 3 ετών) 




Θα μου πεις ένα όνειρο; : Η Ευγενία θέλει να κοιμηθεί. Χρησιμοποιεί τη φαντασία της για να νυστάξει, όμως ο ύπνος δεν έρχεται με τίποτα!

Αντίθετα, έρχονται χιλιάδες πεφταστέρια, πιγκουίνοι, προβατάκια, ψάρια κι ένα ολόκληρο εξωτικό δάσος! Τι συμβαίνει όταν δεν μπορεί να κλείσει μάτι; Πώς θα τα καταφέρει;

Μια ιστορία γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα για τις οικογενειακές σχέσεις, τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτές και την ανεκτίμητη αξία των μικρών οικογενειακών στιγμών.

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Συγγραφέας: Γιώργος Σγουρός. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός (Από 3 ετών) 


Ταξίδι στο κέντρο της γης: Ο καθηγητής Λίντενμπροκ αποφασίζει να ταξιδέψει στο κέντρο της γης. Στο επικίνδυνο αυτό ταξίδι τον ακολουθεί ο ανιψιός του Άξελ κι ένας Ισλανδός, ο Χανς που μπορεί να τους οδηγήσει στα έγκατα του πλανήτη. Η περιπέτεια ξεκινά με την είσοδό τους σ' ένα ανενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία. Στην υπόγεια διαδρομή θα συναντήσουν αγεωγράφητα τοπία, σκοτεινούς λαβύρινθους, ποτάμια από λάβα και πλάσματα που δεν τα έχει ανακαλύψει κανείς ως τώρα...  

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν. Διασκευή: Alessandro Gatti. Εικονογράφηση: Matteo Piana. Μετάφραση: Μαρία Παναγοπούλου (Από 7 ετών) 


Ο κόκκινος πίθηκος και ο θίασος των ζώων: Ο Τριαντάφυλλος, ένας ξεχωριστός πίθηκος που τραγουδά καταπληκτικά, κάνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο τον θίασο των ζώων του κυρ Αποστόλη. 'Ώσπου ένα βράδυ ο Πίσσας το κοράκι και η συμμορία των λιγδωμένων αλεπούδων αναστατώνουν τη ζωή του. Και η περιπέτεια αρχίζει... Ο Σφυρίχτρας, η Κλαίρη με τα πολύχρωμα μαντήλια, η Ρίτσα με την πατερίτσα, η Λούσι η λουσάτη, η Λόλα η θεατρίνα, ο Ντίνος και ο Φάνης ξεκινούν την αγωνιώδη αναζήτηση του φίλου τους. Θα καταφέρουν να τον σώσουν από τον Μπάμπη τον Καρουμπαλάκια που τον κυνηγά ή μήπως ο Τριαντάφυλλος θα μείνει για πάντα περικυκλωμένος από τον Ρόκι και τ' αδέλφια του;  
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Συγγραφέας: Μαίρη Δήμα. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός (Από 8 ετών)  

Ο βασιλιάς Χαρτούρος και οι Ιππότες της χαμένης Ανακύκλωσης:  Η Ανακύκλωση, μία από τις τελευταίες και σίγουρες ελπίδες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, πέφτει θύμα των μεγάλων συμφερόντων και κινδυνεύει να συλληφθεί. Οι ισχυροί συνωμοτούν εναντίον της. Μερικά γενναία σκουπίδια, όμως, όπως ο Κοκός ο Πλαστικός, η Μαρία η Μπαταρία, ο Μένιος ο Αλουμινένιος και ο Λίνος Μπουκαλίνος, με αρχηγό τους το βασιλιά Χαρτούρο, αποφασίζουν να τη βγάλουν από το αδιέξοδο, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Μια ιστορία στην οποία συνυπάρχουν το αγωνιστικό πνεύμα και η ευαισθησία για το περιβάλλον με τη φαντασία, το χιούμορ, την περιπέτεια και τις απρόβλεπτες ανατροπές της ζωής. 
Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός (Από 8 ετών)  


Ξεχωρίζω και σφυρίζω: Άλλη μια “σκυλίσια” μέρα στη μεγάλη πόλη. Όλα τα σκυλάκια πάνε στη δουλειά και στις διάφορες δραστηριότητές τους φορώντας την ίδια φορεσιά. Όλα, εκτός από την πρωταγωνίστριά μας, η οποία προτιμά να φορά ρούχα ιδιαίτερα και πολύ χρωματιστά. Και να ήταν μόνο τα ρούχα; Η συγκεκριμένη σκυλίτσα τα κάνει όλα, τόσο μα τόσο διαφορετικά! Η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι να μπορέσει να βρεθεί σε ένα περιβάλλον που δεν θα διαφέρει από τους άλλους σκύλους και γι' αυτό το σκοπό ταξιδεύει ως την άλλη άκρη της γης. Μήπως όμως εκεί συνειδητοποιήσει πως ακόμα και αν γίνεις ένα με το πλήθος είναι προτιμότερο να ξεχωρίζεις; Το νέο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα και εικονογράφου Rob Biddulph είναι ένα βιβλίο για πολυάσχολους σκύλους και για πολυάσχολες μέρες, μα πάνω από όλα είναι μια ευαίσθητη, πρωτότυπη, αστεία και πολύχρωμη παιδική ιστορία για την αυτοαποδοχή και την κοινωνική αποδοχή. 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Από 3 ετών. 

Ένα τελευταίο γράμμα: Ένα βιβλίο για τα νέα, τις ιστορίες, τα αντίο, τα ευχαριστώ κι όλα όσα θέλουμε να μοιραζόμαστε, με γράμματα ή χωρίς. Για τον κύριο Κώστα, ήταν η τελευταία μέρα στη δουλειά. Η τελευταία μέρα, που θα ήταν ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός ολόκληρου νησιού. Ήθελε να το πει σε όλους, να τους αποχαιρετήσει. Αλλά τι παράξενο! Κανείς δεν ήταν στην πόρτα να τον περιμένει, όπως κάθε μέρα εδώ και πενήντα χρόνια… Ένα βιβλίο για τα νέα, τις ιστορίες, τα αντίο, τα ευχαριστώ, κι όσα θέλουμε να μοιραζόμαστε, με γράμματα ή χωρίς. 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου. Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή. Από 5 ετών. 

Κιλόμπο, ο βρώμικος ελεφαντάκος: Ο Κιλόμπο είναι ένας ελεφαντάκος που φτάνει στο νησί της Λέσβου από μία χώρα πολύ μακρινή. Βρόμικος και εγκαταλειμμένος, φαντάζει τόσο ξένος και διαφορετικός. Κι όμως είναι ίδιος με όλα τα παιδιά του κόσμου, και αυτά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και εκείνα που κοιμούνται ήσυχα στο σπίτι τους, μαζί με το λούτρινο ζωάκι τους. Μία φιλόξενη αγκαλιά γεφυρώνει κάθε απόσταση και είναι πολύ λίγα αυτά που τελικά χρειάζεται κάθε πλάσμα για να νιώσει ζεστασιά, αποδοχή και ασφάλεια... Καλοκαίρι 2015. Χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν ταλαιπωρημένοι και φοβισμένοι μετά από ένα δύσκολο ταξίδι στο νησί της Λέσβου, αναζητώντας μια πιο ασφαλή ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Εικόνες συνταρακτικές, συναισθήματα απερίγραπτα για όσους βρίσκονταν εκεί. Οι κάτοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν, στήνονται πρόχειροι καταυλισμοί και περιθάλπονται όσο περισσότεροι πρόσφυγες γίνεται. Ανάμεσα στους εθελοντές και η συγγραφέας, που κάποια μέρα γυρίζει από τον καταυλισμό κρατώντας στα χέρια της ένα μικρό λούτρινο ελεφαντάκι. Το είχε βρει στον καταυλισμό, βρόμικο και παραπεταμένο, και το μάζεψε με τη σκέψη να το πλύνει και να το στείλει στη μικρή της εγγονή που ζει στην Αγγλία. Μαζί με το ελεφαντάκι θέλησε να της στείλει τις σκέψεις της και τα συναισθήματα που της δημιούργησαν όλα αυτά τα μικρά παιδιά που έφτασαν στο νησί κάνοντας ένα τόσο δύσκολο ταξίδι.
Έτσι γεννήθηκε αυτό το μικρό εικονογραφημένο παραμύθι. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Δάφνη Βλουμίδη. Εικονογράφηση: Άννα Γεωργιάδου.

Το πετροκάραβο: Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα αλλά και γενναίοι ήρωες ζωντανεύουν στη νέα σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας, η οποία είναι εμπνευσμένη από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μια νεράιδα θέλησε να παραβγεί με το καράβι της το ίδιο το φεγγάρι. Εκείνο πάλευε τρία μερόνυχτα να την νικήσει και τελικά τα κατέφερε. Το φεγγάρι κέρδισε τη δυνατή νεράιδα. Εκείνη όμως θύμωσε και μέσα στον θυμό της είπε λόγια βαριά. Και το φεγγάρι την πέτρωσε μαζί με το καράβι της. Έτσι πετρωμένο στέκεται ακόμη και σήμερα. Κι αν πας πλησιάσεις κοντά μπορεί να ακούσεις το κλάμα της νεράιδας...
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση. Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη. 

Ο Σαυρής κάνει πάρτυ: Ο μικρός δεινόσαυρος Σαυρής κάνει πάρτι για τα γενέθλιά του. Αφού αποχαιρετά τους καλεσμένους του, αρχίζει να ψάχνει το κατοικίδιό του – τη Λούσι, το πρωτόγονο κοριτσάκι. Τη βρίσκει να κρύβεται κάτω από την κουβέρτα της, μουρμουρίζοντας το τραγουδάκι των γενεθλίων. Ο Σαυρής κατασυγκινείται και ευχαριστεί τη Λούσι. Εκείνη όμως δε λέει να σταματήσει. Για μέρες ολόκληρες μουρμουρίζει το τραγουδάκι και κάθε φορά ακούγεται όλο και πιο λυπημένη… Μέχρι που ο Σαυρής καταλαβαίνει: H Λούσι θέλει το δικό της πάρτι γενεθλίων! Κι έτσι, θα της οργανώσει το καλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ! 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Ούτε Κράουζε. Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου. Από 4 ετών.  

Πίκο και Λόλα – Τα όνειρα: Ο Πίκο νυστάζει και θέλει να κοιμηθεί, αλλά η Λόλα έχει διαφορετική γνώμη. Κι αφού είναι πολύ αργά για παιχνίδι, ξεκινούν να κάνουν όνειρα... Μια σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος. Πρωταγωνιστές του ο Πίκο και η Λόλα, δύο διαφορετικοί αλλά αχώριστοι φίλοι, που με τις περιπέτειές τους βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία, και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου. Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια. Από 2 ετών. 



Η Βιολέτα και ο Ιππότης: Τα παραμύθια, τελικά, λένε πάντα την αλήθεια. Το θαύμα της αγάπης! Έτσι δε λένε τα ποιήματα και τα παραμύθια; Της αγάπης που σου χαρίζει δώρα πολλά και σου γιατρεύει το σώμα και την ψυχή. Αυτή είναι η ιστορία της Βιολέτας και του Ρακμάν. Ένα μεταφυσικό παραμύθι για την αγάπη, γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και εικόνες. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη. Εικονογράφηση: Έφη Λαδά. Από 5 ετών. 

Άπαιχτοι Ντετέκτιβ Β΄- Υπόθεση: Εξαφανισμένα (Υπέροχα) Αγόρια: Πέντε κίτρινες τσάντες, τρεις πορτοκαλί μπάλες και μια κατακόκκινη καρδιά... Όλα παρατημένα! Πώς; Πότε; Γιατί; Ένα πρωί τα υπέροχα αγόρια της ομάδας μπάσκετ του σχολείου εξαφανίζονται χωρίς ν΄ αφήσουν ίχνη. Οι Άπαιχτοι Ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την πρώτη τους υπόθεση και τα παίζουν όλα για όλα. Η σούπερ Μαίρη, η ντούπερ Νίκη, ο Μάκης ο Φούσκας κι ο απίθανος Μάνος τρέχουν και δε φτάνουν για να λύσουν το  αίνιγμα της εξαφάνισης. Ή μήπως φτάνουν και το λύνουν; Δράση, περιπέτεια, αγωνία, γέλιο, έρωτας και μυστήριο φυσικά, μπόλικο μυστήριο. Θα το λύσουν; Θα το αφήσουν; Και μήπως εσύ μπορείς να τους βοηθήσεις ν' ανακαλύψουν τι συνέβη στα υπέροχα, εξαφανισμένα αγόρια; Αλήθεια τώρα... Δεν είναι τέλειο να είσαι ντετέκτιβ;     
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση. Από 9 ετών.

Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών:  Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, οι αναγνώστες, παρέα με τους μυστικούς Πράκτορες του Πλανήτη Ιάσονα, Ανίτα, Μπεν και Μαρί-Λουίζ, πρέπει να σώσουν τη θάλασσα μέχρι την επόμενη πανσέληνο! Σε μονάχα 48 ώρες τα παιδιά θα πρέπει να βρουν και να αντιμετωπίσουν τα τέσσερα τέρατα που ο δαιμόνιος Ιβάν φον Βαμπάουερ έχει εξαπολύσει για να καταστρέψουν τους ωκεανούς της Γης. Σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, γεμάτο εκπλήξεις, νερο-βαμπιράκια, υποβρύχιες καταδύσεις και θαλασσινά βασίλεια, οι μικροί Πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ θα γυρίσουν τον κόσμο ολόκληρο, μαθαίνοντας τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη. Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος. Από 8 ετών.

Μάγκας: Ένα σκυλί “με καλή ανατροφή” μεταφέρει τις απόψεις του για την οικογένεια που τον έχει, για τον κόσμο των ζώων με τα οποία συνυπάρχει, για την ευρύτερη κοινωνία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ένα σκυλί, λοιπόν, με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά και με ανθρώπινη φωνή και σκέψη, βλέπει, σχολιάζει και φιλοσοφεί. Μιλά μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο θέλοντας να κάνει έτσι ακόμη πιο πειστική την εντύπωση (και) της ανθρώπινης υπόστασης του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Ο “Μάγκας”, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1935, συνεπαίρνει τον αναγνώστη, ο οποίος μαθαίνει για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως την Επανάσταση του 1821, τον “ατυχή” πόλεμο του 1897, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα. 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Πηνελόπη Δέλτα. Εικονογράφηση: Αγγελική Πιλάτη. Από 9 ετών. 

Τρελαντώνης: Τέσσερα αδέλφια έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι των θείων τους, στον λόφο της Καστέλας του Πειραιά. Η μεγάλη, η Αλεξάνδρα, σοβαρή και πιο μετρημένη. Η Πουλουδιά – η λογοτεχνική περσόνα της Πηνελόπης Δέλτα -, πιο αντιδραστική αλλά και πιο προβληματισμένη για τις συμπεριφορές παιδιών και ενηλίκων. Ο μικρότερος, ο Αλέξανδρος, που ακόμη παλαντζάρει ανάμεσα στην τρυφερότητα της ηλικίας του και στην προσπάθειά του να μοιάζει μεγαλύτερος. Και τέλος, ο Αντώνης, που τον λένε Τρελαντώνη, έτσι που είναι “σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του”. Στον Τρελαντώνη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1932, η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, οι σκανταλιές και οι αταξίες του Αντώνη, καθώς και των άλλων τριών, ο κόσμος των ενηλίκων, έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά, δημιουργούν το πιο ξεκάθαρα “παιδικό” βιβλίο της μεγάλης κυρίας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, της Πηνελόπης Δέλτα.     
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Πηνελόπη Δέλτα. Εικονογράφηση: Αγγελική Πιλάτη. Από 9 ετών. 

Φτου ξελύπη: Το γενναίο ταξίδι της Νουρ από τη Συρία, που αγαπά το νερό τόσο που πιστεύει πως υπάρχει μια χώρα με κατοίκους νερένιους, που λέγεται Κολυμβησία. Η διαδρομή, γεμάτη νοσταλγία για τα παλιά και δύναμη για το άγνωστο μέλλον, με μοναδικά εφόδια τη γάτα της την Κιταμπάν, την αδελφή της και ένα σακούλι στον λαιμό με τα πιο «πολύτιμα». Τι θα γίνει όμως όταν η Κιταμπάν χαθεί στη Λέσβο; Πώς θα ανταμώσει ξανά με τους αγαπημένους της και πώς θα γίνει το κολύμπι οδηγός επιβίωσης και απροσδόκητο εισιτήριο για το μεγάλο της όνειρο;  Το βιβλίο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της Yusra Mardini, πρόσφυγα από τη Συρία και κολυμβήτρια, που περνώντας από το Αιγαίο τράβηξε μαζί με την αδερφή της τη βάρκα στην οποία επέβαιναν αυτή και τόσοι άλλοι συμπατριώτες της, προκειμένου να τους γλιτώσει από βέβαιο πνιγμό, και κατόρθωσε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όπου δήλωσε: «Θα ήταν ντροπή να πνίγονταν οι άνθρωποι που δεν ήξεραν κολύμπι, θα ήταν ντροπή να πνιγόμουν άδικα, ενώ θα μπορούσα τουλάχιστον να πνιγώ περήφανη που αγωνίστηκα για το όνειρό μου». 
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου. Εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος. Από 10 ετών. 

Χωρίς παπούτσια: Ο Σουζ Ανέτ, διάσημος σχεδιαστής παπουτσιών και η γυναίκα του Ντόφλ Παντ, περιμένουν με λαχτάρα, κάνοντας όνειρα για το μέλλον, τη Σαγιόν, το πρώτο τους παιδί. Τι συμβαίνει όμως στη ζωή τους, όταν το κοριτσάκι τους γεννιέται με δυο παχουλά, μακρουλά και παράξενα δάχτυλα ποδιών; Τι λέει ο κόσμος και πόσο δύσκολο είναι για τον Σουζ Ανέτ να σχεδιάσει ένα παπούτσι που θα χωράει τα δάχτυλα της μικρής του; Και αν εκείνη θέλει να περπατάει συνέχεια ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ; Ένα παραμύθι για ένα διαφορετικό κορίτσι που καταφέρνει να επιβιώσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε ένα κόσμο φτιαγμένο μόνο για “κανονικούς” ανθρώπους.
Εκδόσεις Μεταίχμιο. Συγγραφέας: Κατερίνα Ανωγιαννάκη. Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου. Από 7 ετών.  

Portropica1 – Το μυστήριο του Χάρτη: Όταν ο Όλιβερ, η Μία και ο Χόρχε πάνε βόλτα με αερόστατο, πέφτουν σ’ ένα άγνωστο νησί γεμάτο ζώα εξαφανισμένα και μια ορδή θυμωμένων Βίκινγκς. Είναι η Ποπτρόπικα, ένα αχαρτογράφητο σύμπλεγμα νησιών, κρυμμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Καθώς οι τρεις φίλοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να γυρίσουν σπίτι, ανακαλύπτουν ότι κάτι επικίνδυνο παραμονεύει στο νησί - κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ποπτρόπικα! Άραγε θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τα νύχια των Βίκινγκς; Θα καταφέρουν να γυρίσουν σπίτι; Και το βασικότερο, πού να βρίσκεται η πιο κοντινή πιτσαρία; Εκδόσεις Εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας: Τζακ Τσάμπερτ. Μετάφραση: Αικατερίνη Σταυρουλάκη. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ.  (Από 7 ετών) 

Στούαρτ ο Ποντικομικρούλης: Ο Στούαρτ δεν είναι ένα συνηθισμένο ποντίκι. Γεννημένο σε οικογένεια ανθρώπων, ζει στη Νέα Υόρκη με τους γονείς του, τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Τζορτζ και τον γάτο τον Χιονάτο. Παρόλο που είναι ντροπαλός και συνετός, λατρεύει τις περιπέτειες και μπαίνει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του όταν εξαφανίζεται από τη φωλιά της η Μαργκάλο, ένα όμορφο πουλάκι. Αποφασισμένος να την ανακαλύψει, ο Στούαρτ φεύγει από το σπίτι για πρώτη φορά. Θα καταφέρει, άραγε, να βρει τη φίλη του; Το αγαπημένο κλασικό μυθιστόρημα του Έ. Μ. Ουάιτ για ένα μικρό ποντίκι που μπλέκει σε μια μεγάλη περιπέτεια. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.
Εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας: Έλγουιν Μπρουκς Ουάιτ. Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά. Εικονογράφηση: Γκαρθ Ουίλιαμς. Από 9 ετών.   

Χάθηκε η μπάλα: Πότε θα σταματήσει επιτέλους ο καιρός να κάνει τρέλες; Κι ο μπαμπάς θα πάψει κάποια στιγμή να καίει το φαγητό; Πώς θα τα βγάλει πέρα ο Αντρέας με τον Άρη και την παρέα του; Τι ρόλο παίζουν η Σόφη κι η Φώφη; Γιατί είναι κακό να πας για κατασκήνωση στην αυλή του κολλητού σου; Κι άραγε, φτάνει ένα δεκαήμερο για να βρεις τις απαντήσεις σε τόσα αγωνιώδη ερωτήματα;
Ή μήπως θα χαθεί τελείως η μπάλα; 
Εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη. Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση. Από 9 ετών.  

Ο Μπεν και η Ταμπλετοπαγίδα: Ο Μπεν είναι ένα ζωηρό παιδάκι. Του αρέσει να κάνει σκανταλιές και να παίζει με τους φίλους του. Μέχρι που την ημέρα των γενεθλίων του μπαμπά, φτάνει στο σπίτι ένα δώρο… Αυτό το δώρο θα τον ενθουσιάσει. Γρήγορα, όμως, θα τον κάνει να χάσει τον έλεγχο και θα τον βάλει σε μπελάδες… Ο Μπεν θα πρέπει να ξεφύγει και να ξεπεράσει τους κινδύνους που θα παρουσιαστούν μπροστά του. Θα τα καταφέρει; 
Εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας: Μάνος Σφακιανάκης και Βέρα Αθανασίου. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός. Από 5 ετών.  



Ένα χαμόγελο και... Γκλιν! Φέτος η Πηνελόπη επιτέλους νιώθει «μεγάλη» ενώ έχει ακόμα πιο «μεγάλα σχέδια» για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Είναι δυναμική και φιλική με όλους… εκτός από τον Νεοκλή, φυσικά. Μαζί με τις φίλες της, την Τρομερή Τετράδα, θα πολεμήσει για τα δικαιώματα του ασθενέστερου, θα επηρεαστεί από την απατηλή δύναμη της εξουσίας και θα διεκδικήσει την ελευθερία της έκφρασης. Μόνο που θα μπλέξει σε αρκετούς μπελάδες μέχρι να καταφέρει να μάθει από τα απανωτά λάθη της. Ωστόσο, θα ξεχωρίσει για τη μοναδική της προσωπικότητα. Θα λάμψει το χαμόγελό της με κάθε νέα της επιτυχία. Και κάθε φορά θα ακούγεται ένα «γκλιν» στο δοντάκι! 
Εκδόσεις Ψυχογιός. Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη. Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου. Από 9 ετών.  



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης