78 νεοέλληνες συγγραφείς με 92 διηγήματα στα αλβανικά

78 νεοέλληνες συγγραφείς με 92 διηγήματα στα αλβανικά

Ο εκδοτικός οίκος Literatus κυκλοφόρησε τον συλλογικό τόμο «Proza tregimtare greke»

vivlio-arthroy
«Ο εκδοτικός οίκος Literatus, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αλβανικά τον συλλογικό τόμο «Proza tregimtare greke» («Σύγχρονη ελληνική διηγηματογραφία»), 530 σελίδες μεγάλου μεγέθους, ο οποίος είναι καρπός πολυετούς βιβλιογραφικής έρευνας και μεταφραστικού κόπου, υπό την επιστασία του διδάκτορος ιστορίας του ΑΠΘ Σταύρου Ντάγιου.

H συλλογή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από την κριτική επιστήμη και την ακαδημαϊκή προσοχή της Αλβανίας.

literatus



Στην ανθολογία σταχυολογούνται 78 νεοέλληνες συγγραφείς με 92 διηγήματα, συμμετέχουν 38 μεταφραστές: 34 διηγήματα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, 27 είναι βελτιωμένες μεταφράσεις προηγούμενων εκδόσεων: 20 διηγήματα συλλέχθηκαν από διάφορους συλλογικούς τόμους, 40 από τον περιοδικό τύπο από το 1923 έως σήμερα: 16 ανήκουν στην προπολεμική περίοδο και 24 στην μεταπολεμική, από καταχωρίσεις στο λογοτεχνικό περιοδικό «Nëntori» ή στην λογοτεχνική εφημερίδα «Drita», όργανα της Ένωσης Συγγραφέων της Αλβανίας (1945-1991).

Τα διηγηματικά δημιουργήματα καταγράφουν μια καταξίωση στη συνείδηση της κριτικής επιστήμης και προπάντων στην πνευματική συνείδηση του νεοέλληνα αναγνώστη, αλλά και του αλβανού αποδέκτη κατά καιρούς, μέσω μεταφράσεων υψηλής ποιοτικής λογοτεχνικής στάθμης. Ο τόμος πλαισιώνεται από 388 βιβλιογραφικά λήμματα που αφορούν μόνο τους ανθολογούμενους συγγραφείς ή μεταφραστές, μνημονεύονται τα ονόματα περισσότερων από 250 μεταφραστών της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα αλβανικά (μη εξαντλητικός κατάλογος). Για την περιεχομενική συγκρότηση του τόμου χρειάστηκε η έρευνα σε 122 τίτλους προπολεμικών και 38 μεταπολεμικών περιοδικών, ενώ προσπελάστηκαν όλες οι βιβλιογραφικές εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αλβανίας (1912-2004).»



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς μπορεί να αλλάξει τις ζωές των Γουίλιαμ και Χάρι η ασθένεια του βασιλιά Καρόλου

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αλλά δεν μπορούν να ζητάνε περισσότερα, με «όπλο» τα μπλόκα


Κανονικά τον Ιούνιο οι συναυλίες των Coldplay στο ΟΑΚΑ - Με ένα τραγούδι τους το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης