«Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ»

«Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ»

Είναι ιδιαίτερα σημαντική και ωφέλιμη για το αναγνωστικό κοινό η πρωτοβουλία 100 βιβλιοπωλών ανά την επικράτεια, να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο αναγνωστικό κοινό εν μέσω κορονοϊού, διατηρώντας με τον αναγνώστη την διαπροσωπική σχέση και τον αλληλοσεβασμό.

120948141_182118680110403_2469861202689594308_o
Της Γιάννας Ακριβού

Κι επειδή το διάβασμα καλλιεργεί το άτομο, η γνώση δεν μπορεί να είναι απότοκον μιας λογικής και πρακτικής σούπερ μάρκετ, γιατί δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν αλλά ενυπάρχει στις βαθιές ρίζες της παιδείας για την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η συνεργασία 100 βιβλιοπωλών, Αθήνας και επαρχίας έρχεται σε μια εποχή που η καραντίνα απαιτούσε κάποιας μορφής ενασχόληση για να ξεπεραστούν οι ατέλειωτες ώρες κλεισούρας, με αποτέλεσμα τα αποκαλούμενα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο μέσω της διαπροσωπικής σχέσης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ιντερνέτ προσφέρει τα πάντα, αλλά όχι έμψυχη ουσιαστική επικοινωνία. Το βιβλίο δεν ανήκει στην κατηγορία των διαδικτυακών επιβεβαιώσεων με καρδούλες και φατσούλες, αλλά στην κατηγορία του πολιτισμικού προϊόντος που διαμορφώνει συνείδηση, παρέχει γνώση και θεμελιώνει τις προϋποθέσεις για την κοινωνική πρόοδο και την ελευθερία του πνεύματος.

Τα βιβλιοπωλεία που φιλοξενούν στα ράφια τους όλα τα είδη του γραπτού λόγου, σου προσφέρουν τη δυνατότητα να επιλέξεις το έργο που επιθυμείς, με μία διαφορά. Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία αλυσίδες, εν είδει σούπερ μάρκετ, είναι αδύνατον ο υπάλληλος να ασχοληθεί επί μακρόν με τις ανάγκες ενός αναγνώστη, μιας και η σχέση του είναι εκ των πραγμάτων υπαλληλική σε αντίθεση με το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς όπου εκεί ο ιδιοκτήτης, οι εργαζόμενοι και οι αναγνώστες γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα. Έτσι η εξυπηρέτηση δεν είναι τυπική αλλά εμπεριέχει στοιχεία ουσίας και ενδιαφέροντος, ώστε μέσα από συζήτηση που του επιτρέπει η γνωριμία, να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος εκείνο που επιθυμεί δίχως να αισθάνεται ολομόναχος ανάμεσα σε ράφια με τις κάμερες να τον παρακολουθούν σε κάθε βήμα, θαρρείς και ψωνίζει απορρυπαντικά.

Η αιτία που τα 100 βιβλιοπωλεία συνασπίσθηκαν εν μέσω καραντίνας και δημιούργησαν το σωματείο «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ» είναι για να αντιπαλέψουν δίχως διαφημίσεις και σποτάκια τον «ιό» της «κοπαδοποίησης», όπου ο σύγχρονος άνθρωπος παρασύρεται από τα σημεία που μπαινοβγαίνει κόσμος και όχι από εκείνα που συνεργάζονται οι ψυχές και τα μυαλά.

Πάνω από έναν αιώνα τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς και της κάθε πόλης μικρής ή μεγάλης, μόρφωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα σήμερα που μας έχουν ανάγκη λόγω της επέλασης των μεγάλων αλυσίδων τους οφείλουμε τη στήριξή μας.

Είναι αυτά που μας έδωσαν πνευματική τροφή όταν δεν υπήρχαν τα πολυκαταστήματα να πωλούν τα βιβλία δίπλα στη σαρδέλες και κυρίως είναι αυτά που μας χορηγούσαν βιβλία για τα παιδιά μας με δόσεις ή με πίστωση. Αυτά τα βιβλιοπωλεία υπήρξαν ο αρωγός όσον αφορά την παιδεία της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι αυτά που βοήθησαν μαζί με τα σχολεία στην μείωση του αναλφαβητισμού και έδωσαν ώθηση προς τη γνώση. Η Δήμητρα Πυργελή η οποία διατηρεί βιβλιοπωλείο στην Ξάνθη, ενώ είναι παράλληλα συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και ακτιβίστρια υπερασπιζόμενη με αγώνες τη γνώση στα σχολεία με αναρίθμητες επισκέψεις σε μαθητικές τάξεις, μας μίλησε για την πρωτοβουλία που οδήγησε στη σύμπραξη των 100 βιβλιοπωλείων υπό τον τίτλο «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ»:

«Η θέση που θα σας αναπτύξω είναι κοινή, όλων των συναδέλφων μου που συμμετέχουμε στο εγχείρημα “Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ”. Κάθε βιβλιοπωλείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι από μόνο του μία επιχείρηση διαφορετική από όλες τις άλλες.

Κλείσιμο
Τα βιβλιοπωλεία είναι ζωντανές κοιτίδες πολιτισμού. Εν μέσω καραντίνας, διανύοντας μια πρωτόγνωρη κρίση για όλους τους κλάδους της οικονομίας και μέσα από την κοινή μας αγάπη τόσο για τον αναγνώστη, για τα βιβλία αλλά και με το ένστικτο της επιβίωσης πιο έντονο από ποτέ αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία κοινή ομάδα, στην οποία σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 100 ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία από όλη την Ελλάδα. Μία σελίδα στο Facebook (Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ!), ζωντανή, συνεχώς μεταβαλλόμενη και ανοιχτή για όσους αγαπούν το βιβλίο είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς μας. Η φιλοσοφία μας είναι η εξής:

Η ενίσχυση της σχέσης αναγνώστη-βιβλιοπωλείου. Στόχος μας είναι να μην ξεχαστεί το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Η εύκολη λύση στις αγορές αυτή την εποχή είναι σαφώς το «κλικ» αλλά όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πιο σύνθετα και ρομαντικά. Εμείς είμαστε σημεία πώλησης που προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις νέες συνθήκες. Δεν θα μας δεις σε ολοσέλιδες διαφημίσεις.

Δεν θα μας δεις σε σποτάκια στην τηλεόραση, δεν θα μας ακούσεις στο ραδιόφωνο. Εμείς με όσους οικονομικούς πόρους έχουμε προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να γίνουμε ει δυνατόν όσο πιο δυνατοί μπορούμε και όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλον να δώσουμε το παρόν.

Σε κάθε περίπτωση το βιβλιοπωλείο σου, αυτό που έχεις όλο το χρόνο δίπλα σου είναι εκείνο που σε εξυπηρετεί με χαμόγελο, σου φέρνει τις παραγγελίες σου ακόμη και στο χώρο σου, διοργανώνει δράσεις φιλαναγνωσίας, σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα και στέκεται με ενσυναίσθηση δίπλα σου. Είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε εδώ και θέλουμε να ακουστούμε. Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ».

Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα ευπώλητα βιβλία του Σεπτεμβρίου της πρωτοβουλίας «Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης