"Ετος Χαλεπά": Οι "Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες" είναι τώρα στην Καρύταινα

marmara

Εγκαινιάζεται αύριο στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας έκθεση έργων Τηνίων μαρμαρογλυπτών που κλείνει τον κύκλο εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα αφιερωμένων στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά.

Το ταλέντο του σπουδαίο, αλλά η ζωή του δραματική, το ίδιο και το τέλος του. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς όμως, αυτός ο μεγάλος γλύπτης ζει μέσα από το έργο του και εμπνέει και τους συγχρόνους ομοτέχνους του. Εικοσιτέσσερις Τήνιοι καλλιτέχνες, μαρμαρογλύπτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το Έτος Χαλεπά καταθέτοντας έργα τους, «ταξιδεύουν» τώρα και στην ιστορική Καρύταινα για να τα παρουσιάσουν στον Πύργο της Λεβένταινας, το πρόσφατα αναστηλωμένο μεταβυζαντινό μνημείο-κόσμημα του ιστορικού χωριού.

tin4


Η συμμετοχή των Τηνίων μαρμαρογλυπτών στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ είχε δύο στόχους:
1. Nα υπενθυμίσει το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και να τη συνδέσει με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι
2. Nα επιβεβαιώσει, ότι η τηνιακή μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε το 2015 στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, καθώς οι σημερινοί καλλιτέχνες-μαρμαρογλύπτες αναδεικνύονται άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης, παράγοντας πολιτιστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας.

K1

halepas1-thumb-largeΟ Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ακολουθώντας εξωστρεφή πολιτική, στην προβολή του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου, παρουσίασε την έκθεση « Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες », στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιωαννιτών, στο Μουσείο Γεωργίου Μπουζιάνη του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και κλείνει το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ, με την παρουσίαση της έκθεσης, στο πρόσφατα αναστηλωμένο μεταβυζαντινό μνημείο, στον Πύργο της Λεβένταινας.


K2

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Δημοτικού Σχολείου Καρύταινας, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στις 11:00 π.μ. Αμέσως μετά, η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις φιλόξενες αίθουσες του πρόσφατα αναστηλωμένου μεταβυζαντινού Μνημείου του Πύργου της Λεβένταινας. Η περιοδική έκθεση θα λειτουργήσει το διάστημα από 2 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2019. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα λειτουργεί τέσσερις μέρες τη βδομάδα (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) από ώρα 10:00 έως 14:00. Τον Απρίλιο θα είναι ανοικτή όλες τις μέρες της βδομάδας (πλην της Δευτέρας) τις ίδιες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

Χρ.

Πανέμορφο χωριό. Συγχαρητήρια στον Δήμο και στον σύλλογο για την σπουδαία έκθεση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

191014115801_Mina-Papatheodorou-Valyraki

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 στον Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής, η έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη και της Yumi Hogan με τίτλο Women in the Arts, a dialogue about Nature and Environment.

paint05

Ο Γιάννης Ζαχαράκης και η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Άκρες του Νότου" στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου/Βασιλική Αγίου Μάρκου.