ΣΥΡΙΖΑ: «Ακατανόητος» ο πήχης Κασσελάκη για πρωτιά στις ευρωεκλογές, λένε στελέχη

ΣΥΡΙΖΑ: «Ακατανόητος» ο πήχης Κασσελάκη για πρωτιά στις ευρωεκλογές, λένε στελέχη

Κινήσεις αγωνίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του 2024

kasselakis12__4_
Η αγωνιώδης προειδοποίηση για τυχόν επέλαση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη ως απόρροια των κοινωνικών ανισοτήτων στις επικείμενες ευρωεκλογές, διατυπωμένη τόσο από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και από τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση στη χθεσινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, υπογράμμισε τη διαρκή επιρροή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στους δύο πολιτικούς φορείς, αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν φείδεται αναφορών το τελευταίο διάστημα για την ενότητα του προοδευτικού χώρου.

Απόντος, ωστόσο, του Αλέξη Τσίπρα από την πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ξέρουμε καλά, ότι σε μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων ακόμη και η ίδια η Δημοκρατία οδηγείται σε μεγάλους κινδύνους. Ήδη βλέπουμε την Ακροδεξιά να θεριεύει σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης. Λίγες ώρες μετά, από το βήμα της Βουλής «σε μια οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας, σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, σε μια ζωή που η προσπάθεια για την καλυτέρευσή της πέφτει στον τοίχο της ανισότητας και της αδικίας, εμπεδώνεται η απαξίωση της πολιτικής. Είναι ένα μείγμα που γεννά τέρατα» τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη: στην άνοδο της άκρας και αυταρχικής Δεξιάς, στο ρεύμα του ανορθολογισμού, στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής- αυτόν που παράγει βία στα σχολεία, στις γειτονιές και στα γήπεδα, που εκτρέφει τη λογική της αυτοδικίας, που οπλίζει το χέρι απέναντι στον πιο αδύναμο».

Ο γρίφος του πήχη

Η ανάγκη «αυτοπροσδιορισμού» για τους δύο χώρους, όμως, γίνεται στο εξής ακόμη πιο επιτακτική ενόψει των ευρωεκλογών, με τον κ. Κασσελάκη να διατυπώνει για άλλη μια φορά χθες τον εκλογικό του στόχο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που δεν είναι άλλος από την πρωτιά στις ευρωεκλογές.

«Όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη» επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντείνοντας τον σχετικό προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματός του, αναφορικά με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ήδη, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιγράφουν ως «ακατανόητη» την κίνηση του κ. Κασσελάκη να θέσει «τόσο ψηλά» τον εκλογικό πήχη για το κόμμα του, όταν η αλλαγή ηγεσίας, αλλά και το «τραύμα της διάσπασης» έχουν φέρει την Κουμουνδούρου απέναντι σε μονοψήφια ή οριακά διψήφια ποσοστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Το «τρίποντο» του ΠΑΣΟΚ

Κλείσιμο
Στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, έχουν θέσει ως «ρεαλιστικό στόχο» τη δεύτερη θέση λαμβάνοντας ανοιχτά αποστάσεις, τη στιγμή που η επιδίωξη της πρωτιάς από τον κ. Κασσελάκη φαντάζει «εντελώς μαξιμαλιστική» όπως παρατηρούν άλλα στελέχη, σε σχέση με το «όμορο ΠΑΣΟΚ» που «ψηλώνει πόντο πόντο και στο τέλος θα βάλει τρίποντο», όπως σημειώνουν.

Άγχος για τη δεύτερη θέση

Η αγωνία, πάντως, της Κουμουνδούρου μπροστά στον ανταγωνισμό για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή ομιλία του κ. Κασσελάκη, όταν επιτέθηκε, χωρίς να το κατονομάζει, στον ΠΑΣΟΚ. «Εμάς δεν μας αφορά μια μικροαντιπαράθεση μέσα στον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, για να συμπληρώσει πως «αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει».

Εκτός από την επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη, στην αγωνία για τη διατήρηση του status της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδεται και η στροφή της Κουμουνδούρου στις Αμυντικές Δαπάνες, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπερψήφισε στον προϋπολογισμό, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε ο Στέφανος Κασσελάκης, «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, καθώς στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», «κλείνοντας» το μάτι στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Κομματικός αιφνιδιασμός

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης εντείνει την παρουσία του στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις με «καταδρομικές» επιχειρήσεις, χωρίς δηλαδή να έχει προηγουμένως ενημερώσει τα κομματικά στελέχη για την παρουσία του. Κάπως έτσι, όλη η οικογένεια Κασσελάκη παρέστη σε κομματική συνεστίαση το βράδυ του Σαββάτου στον Πειραιά, ενώ αιφνιδιαστική επίσκεψη στην συνεδρίαση της διευρυμένης νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Από την Πάτρα, ο κ. Κασσελάκης έφερε το παράδειγμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να υπογραμμίσει την προοπτική συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ζήτησε ως «χάρη» από τα κομματικά στελέχη να μην ασχολούνται με τη διάσπαση. Αντίθετα, η Κουμουνδούρου σκοπεύει να εντείνει την κριτική της προς την κυβέρνηση, εστιάζοντας τις επόμενες ώρες στην ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αναφέρεται στους μετανάστες, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο συζητείται στη Βουλή μεθαύριο, Τέταρτη.

«Μανιφέστο» 11 σημείων

Πλην της κριτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε χθες και ένα πρόγραμμα 11 σημείων για μια «δομική ανασυγκρότηση» της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθού στα 900 ευρώ και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Οι 11 προτάσεις για «δομική ανασυγκρότηση»

1. Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας. Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ.

2. Να δημιουργήσουμε ένα σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Εμείς θέλουμε έναν φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές φορολογίας για τις εταιρείες. 17% και 24%.

3. Να ανακατανείμουμε, επίσης, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

4. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.

5. Να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το τεράστιο θέμα της στέγασης.

6. Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη.

7. Να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να στηρίξουμε έμπρακτα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.

8. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.

9. Να αποκαταστήσουμε το κράτος Δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.

10. Να βελτιώσουμε το δικαστικό σύστημα. Δεν μας αξίζει να είμαστε στη θέση 27.

11. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκπλήξεις Μητσοτάκη: Αύξηση 20% για τις εφημερίες στο ΕΣΥ - Μέσα στον Ιανουάριο ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μέλος της παρέας των Κρητικών μιλά για τις στιγμές της φρίκης: «Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει»

Ομόνοια: Συνελήφθη για τέταρτη φορά 38χρονη - Έβαζε σκουπίδια και στάχτες πάνω στο παιδί της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης