Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, η «ψυχή» του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Δράμας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, η «ψυχή» του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Δράμας

Σε ηλικία 64 ετών μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Αντωνης_Παπαδοπουλος

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχασε τον «καπετάνιο» του. Ο επί 20 ολόκληρα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, επιθυμώντας να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις τους αλλά και την αγάπη του για το σινεμά στους νεότερους, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του και με την Δημόσια Τηλεόραση για τις ανάγκες τις οποίες γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο, το καλλιτεχνικό όραμα της ζωής του, ήταν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό  θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Παράλληλα, από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας στο ίδιο υπουργείο.

Προσφάτως, στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για την σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο αλλά και στον χώρο του πολιτισμού ευρύτερα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης