Πνευματικά δικαιώματα: Η Λίνα Μενδώνη δεν δίνει άδεια χωρίς business plan

Πνευματικά δικαιώματα: Η Λίνα Μενδώνη δεν δίνει άδεια χωρίς business plan

Ανησυχούν για διαρροές προς τους ιδιώτες - μνηστήρες οι δημιουργοί

EDEM_διαμαρυρια
Μία ημέρα μετά την διαμαρτυρία των δημιουργών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το επιτακτικό αίτημα της άμεσης αδειοδότησης του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού των πνευματικών δικαιωμάτων τους, της «ΕΔΕΜ», η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απόφασή τους να ετοιμάσουν επιχειρηματικό σχέδιο, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως άδεια δεν πρόκειται να δοθεί αν δεν φθάσει το γραφείο της και δεν ελεγχθεί το εν λόγω business plan. Ταυτοχρόνως, όμως, εκφράζει την επιθυμία της η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων να περάσουν στα χέρια των ίδιων των δημιουργών.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρει η ανακοίνωση η οποία συνεχίζει ως εξής:

«Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει “την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας”. Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει»

Καταλήγει δε με την ευχή να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες ώστε «να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του έργου τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πάντως, οι δημιουργοί εμμένουν στο αίτημα τους για άμεση χορήγηση άδειας, εάν είναι δυνατόν και πριν την ολοκλήρωση του business plan η οποία θα πάρει περίπου έναν μήνα. Και αυτό γιατί πολλοί συνάδελφοί τους βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση με  αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενδώσουν στην οποιαδήποτε προσφορά. Ας μην ξεχνάνε, εξάλλου, πως  ήδη υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι, ο ένας εκ των οποίων είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης. Αυτό βεβαίως θα έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων, μια κατάσταση που δεν ευνννοεί ούτε τους δημιουργούς ούτε τους χρήστες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης