Εθνική Λυρική Σκηνή: Με Λάνθιμο και Αμπράμοβιτς το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εθνική Λυρική Σκηνή: Με Λάνθιμο και Αμπράμοβιτς το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Ογδόντα χρόνια γιορτάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2020 και το... γιορτάζει, ανακοινώνοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για το νέο καλλιτεχνικό έτος 2019-20

lyriki4
Με τον καλύτερο τρόπο ετοιμάζεται να «σβήσει» τα 80 της κεράκια η Εθνική Λυρική Σκηνή -το 2020- διάγοντας μία από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία της, ανακοινώνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, που συνδυάζει ιδανικά την ποιότητα με τα μεγάλα ονόματα διεθνούς βεληνεκούς, τον ελληνικό χαρακτήρα με τον κοσμοπολιτισμό -και που, κυρίως, μπορεί και βάζει με τρόπο μοναδικό τη δική της σφραγίδα.



Τα εύσημα προφανώς πρέπει να δοθούν στον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιώργο Κουμεντάκη, αλλά και στην πλειάδα των συνεργατών, οι οποίοι αγωνίζονται, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα: αυτό που ξεχωρίζει είναι η έντονη εξωστρέφεια, που διαπιστώνεται από την πρωτοτυπία των ιδεών, των καινοτόμων συνεργασιών και των αναθέσεων. Τα αποφασιστικά βήματα αφορούν τόσο στη διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, αλλά και την αλληλεπίδραση του λυρικού θεάτρου με τα εικαστικά και τις άλλες τέχνες που φέρνουν στη Λυρική Σκηνή σπουδαίες συμπράξεις με κορυφαία ονόματα, όπως τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τον Γιώργο Λάνθιμο.

Ανάμεσα στα καλά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ήταν και η νέα δωρεά που δίνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που φυσικά επιτρέπει να υλοποιηθεί το ιδιαίτερων και μεγάλων απαιτήσεων αυτό πρόγραμμα.

Ωραία έκπληξη και η ανακοίνωση της συνεργασίας με τον οίκο Zeus + Dione, που δεν θα αναφέρεται μόνο στις στολές της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και στους ταξιθέτες, αλλά αναμένεται να επεκταθεί, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, και σε άλλους τομείς. Σε αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και η παρουσία στις πρώτες σειρές της συζύγου του πρωθυπουργού κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Κλείσιμο
Άκρως ευχάριστα και τα νέα της απόκτησης νέων, ταλαντούχων χορευτών στο μπαλέτο της ΕΛΣ, τους οποίους θαυμάσαμε σε βίντεο, κάτι που επίσης διευκολύνεται, όπως τόνισε και ο διευθυντής του μπαλέτου Κωσταντίνος Ρήγος, επίσης από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συγκινητική και η παρέμβαση με βίντεο της σπουδαίας δημιουργού Λένας Πλάτωνος, η οποία επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με Το αηδόνι του Αυτοκράτορα, μια όπερα για παιδιά και νέους.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένη φάνηκε να είναι με το μέχρι τώρα καλλιτεχνικό έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μόνο φειδωλή δεν ήταν κατά την επίσημη πρώτη σε συνέντευξη Τύπου: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα που στην ουσία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, η πρώτη μου δημόσια παρουσία είναι στην Εθνική Λυρική Σκηνή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«80 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας συμπληρώνει φέτος η Λυρική Σκηνή. Τα 80 κεράκια που σβήνει φέτος η Λυρική φέρνουν στον νου μου τους στίχους του Καβάφη. Επιβεβαιώνεται από τη μια ότι “του μέλλοντος οι μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας σα μια σειρά κεράκια αναμμένα -χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια. Τα δύο τελευταία, πολύτιμα χρόνια από την εγκατάσταση της Λυρικής στις εντυπωσιακές υποδομές του ΚΠΙΣΝ, αλλά και η συνεχής αρωγή του ΙΣΝ στις δράσεις και τις δραστηριότητες της Λυρικής, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για “του μέλλοντος τις μέρες, αυτά τα ζωηρά, ζεστά κεράκια. Η Λυρική στο ΚΠΙΣΝ δεν βρήκε μόνο τη νέα της στέγη. Ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος δεν φείδεται της στήριξης στον Οργανισμό. Η μεγάλη δωρεά 20.000.000€ του ΙΣΝ για το 4ετές πρόγραμμα εξωστρέφειας, το οποίο αξιοποιεί το κεκτημένο παλαιότερων δράσεων και προσελκύει νεανικό κοινό, δίνουν πραγματικά φτερά στη Λυρική να πετάξει στο διεθνές στερέωμα με παραγωγές φιλόδοξες και απαιτητικές. Η Λυρική Σκηνή κατακτά σταδιακά το δύσκολο κοινό της όπερας διεθνώς. Είναι εξαιρετική η ιδέα σας η Λυρική Σκηνή να συστήνεται διεθνώς προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αθήνα: τους αρχαιολογικούς χώρους, το παλιό της θέατρο, τη σημερινή της στέγη, το Ηρώδειο. Με τον τρόπο αυτό η Λυρική κεφαλαιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχουν οι σύγχρονες υποδομές της, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, προκειμένου να εισπράξει υπεραξία στο διεθνές επίπεδο» είπε η υπουργός, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Κουμεντάκη, δίνοντας του συγχαρητήρια για το έργο του και τονίζοντας τις σπουδαίες διεθνείς συμπαραγωγές.



Από Λάνθιμο και Αμπράμοβιτς, μέχρι Καραθάνο και Ευαγγελάτο

Αν κάτι ξεχώρισε πάντως φέτος εκτός από το ίδιο το πρόγραμμα, ήταν η πρωτότυπη ιδέα της Λυρικής να χρησιμοποιήσει βίντεο, δείχνοντάς μας όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ και δίνοντας την ευκαιρία στους ίδιους τους συντελεστές των παραγωγών να μιλήσουν για το έργο τους. Το πρόγραμμα των οπερατικών έργων ξεκινάει με την Υπνοβάτιδα του Μπελλίνι, σε σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, για να δώσει τη σκυτάλη σε μια σειρά από σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πυ, που σκηνοθετεί το αριστούργημα του 20ου αιώνα, Βόιτσεκ του Άλμπαν Μπεργκ (όσοι είχαν την τύχη να απολαύσουν εκείνο το εκπληκτικό ανέβασμα στο Κόβεντ Γκάρντεν με την υπογραφή των εντυπωσιακών σκηνικών από τον αείμνηστο Λαζαρίδη, αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα ενός 'δύσκολου' έργου και ξέρουν ότι αυτή είναι σίγουρα η πολυαναμενόμενη παραγωγή της σεζόν).



Ο Νίκος Καραθάνος συμπράττει με τον Άγγελο Τριανταφύλλου για τη Μέσα Χώρα, ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ φέρνει στην Ελλάδα μια κορυφαία καλλιτέχνιδα της όπερας την Ανίτα Ρατσβελισβίλι ενώ η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί Ριγκολέττο με τον δικό μας διεθνή Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο. Άκρως πρωτότυπη Πάπισσα Ιωάννα θα δούμε σε ποιητικό κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ροίδη. The Artist and the Composer λέγεται η σύμπραξη του Γιώργου Λάνθιμου με τη Λυρική και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ ενώ στις πρωτότυπες εκπλήξεις συμπεριλαμβάνεται και η κινηματογραφημένη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου Οι Απάχηδες των Αθηνών των αδελφών Γαζιάδη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διεθυντής της ΕΛΣ κ. Γιώργος Κουμεντάκης: «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος με το πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας γιατί φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ανοιγόμαστε στη νέα δημιουργία, συστήνουμε στο κοινό έργα που δεν έχει ξαναπαρουσιάσει η Λυρική, δημιουργούμε φιλόδοξες νέες παραγωγές, συνδιαλεγόμαστε με τον κινηματογράφο και την τέχνη της περφόρμανς, παρουσιάζουμε επιτυχημένες παραγωγές από κορυφαίες ευρωπαϊκές όπερες και προσκαλούμε σπουδαίους καλλιτέχνες να συμπράξουν και να δημιουργήσουν μαζί μας».

Για τον εορτασμό των 80 ετών της ΕΛΣ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ανέφερε: «Ήταν 5 Μαρτίου 1940 όταν η πρώτη παράσταση της Νυχτερίδας του Γιόχαν Στράους του νεότερου αποτέλεσε την κορύφωση της προσπάθειας σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης, με προεξάρχοντα τον σπουδαίο Κωστή Μπαστιά, να δημιουργήσουν μια Λυρική Σκηνή, στην αρχή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου στο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου. Η συνέχεια είναι γνωστή -ο Οργανισμός έγινε αυτόνομος, ονομάστηκε Εθνική Λυρική Σκηνή, στεγάστηκε έως το 2017 στο Θέατρο Ολύμπια της Ακαδημίας και από το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις, εδώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Ελληνική Πολιτεία. Ακριβώς την ημέρα που συμπληρώνονται τα ογδοντάχρονά μας, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, θα παρουσιάσουμε τον ίδιο ακριβώς τίτλο, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, έχοντας μάλιστα, ειδικά για εκείνη τη μέρα προσκεκλημένους έκπληξη στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι».

Στην αποτελεσματική και αγαστή συνεργασία των διαφορετικών τομέων της ΕΛΣ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ κ. Βασίλης Καραμητσάνης, λέγοντας πως: «Προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε με αμέριστη συνεργασία και κατανόηση την καλλιτεχνική διεύθυνση, αλλά και τη διοικητική και οικονομική διεύθυνση, το έργο του Οργανισμού, όπως έχει διαμορφωθεί και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια σε μια φάση μεγάλης ανέλιξης για το λυρικό θέατρο στη χώρα μας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο προσπαθήσαμε να στηρίξουμε μια σειρά από δράσεις, που σε οργανωτικό επίπεδο πλαισιώνουν την πραγματικότητα που διαμορφώνεται, ιδίως μετά τη μετεγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ που έγινε το 2017».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης