«Κρίση»: Το πρώτο δημόσιο γλυπτό για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα!

«Κρίση»: Το πρώτο δημόσιο γλυπτό για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα!

Ένας νέος γλύπτης, μέσα από το έργο του «Κρίση», εκφράζει, όχι μόνο την προσωπική του ανησυχία για την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας, αλλά αποσκοπεί να μιλήσει για το πρόβλημα της κοινωνίας

«Κρίση»: Το πρώτο δημόσιο γλυπτό για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα!
Ο μόλις 22 ετών, αυτοδίδακτος γλύπτης, Τάσος Νυφαδόπουλος, δημιούργησε το έργο «Κρίση», το πρώτο γλυπτό που αναπαριστά την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και έχει τοποθετηθεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Την περασμένη Κυριακή, 26 Απριλίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου.

Ο Τάσος Νυφαδόπουλος μίλησε στο protothema.gr για το παρασκήνιο της «Κρίσης», για τους λόγους που τον οδήγησαν να δημιουργήσει το γλυπτό και για τον ρόλο της Τέχνης ή, μάλλον καλύτερα, για το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η Τέχνη στην σύγχρονη κοινωνία.

Ο νεαρός δημιουργός δήλωσε: «Προσπάθησα να αφήσω στην άκρη τις προσωπικές μου απόψεις, θέλω το έργο να μιλήσει για ένα μεγάλο κοινωνικό σύνολο, το οποίο βιώνει έντονα την κρίση για να έρθει η Τέχνη στο προσκήνιο και να μιλήσει με την κοινωνία. Το έργο κατασκευάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, χρειάστηκε 1,5 χρόνος για την δημιουργία του και μάλιστα μέσα σε ένα εργαστήριο χωρίς θέρμανση»!

Κλείσιμο


Έχει όμως βιώσει την κρίση και ο ίδιος ο καλλιτέχνης; Ο Νυφαδόπουλος απαντά ότι και ο ίδιος και δικά του πρόσωπα υπήρξαν θύματα της οικονομικής κρίσης και προσπάθησε μέσα από το έργο του να μιλήσει για όλους τους ανθρώπους, δικούς του και αγνώστους, που βιώνουν την κρίση, αλλά κλείνονται στον εαυτό τους...

Ο 22χρονος καλλιτέχνης δηλώνει ότι ο ίδιος έχει κατορθώσει να κερδίζει κάποια χρήματα από την Τέχνη, αλλά το παράδειγμά του αποτελεί εξαίρεση. Ο δημιουργός εξηγεί: «Το θέμα είναι η Τέχνη να στηριχθεί γενικότερα στην χώρα μας από ιδιώτες και συλλέκτες, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».



Πώς όμως το γλυπτό «Κρίση» βρέθηκε να κοσμεί την λεωφόρο Βουλιαγμένης; Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του απευθύνθηκαν σε διάφορους δήμους της Αθήνας και ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης δέχθηκε να τοποθετήσει το γλυπτό στην λεωφόρο Βουλιαγμένης 602. Το γλυπτό, που δόθηκε στον δήμο δωρεάν, έχει μέγεθος 6,8 μέτρα μήκος, 3,4 μέτρα πλάτος και 3,7 μέτρα ύψος. Τα υλικά κατασκευής του είναι ανθρακονήματα, εποξειδικές ρητίνες, υαλοϋφάσματα, πολυεστέρας και σίδηρος.

Το γλυπτό αναπαριστά έναν χρηματιστηριακό δείκτη και έναν απελπισμένο άνδρα, που κατρακυλά φωνάζοντας απελπισμένα...ή, όπως είπε ο καλλιτέχνης, ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία.



Απώτερος στόχος του νέου καλλιτέχνη να παραχθεί στην Ελλάδα πολιτισμός υψηλού επιπέδου και η Τέχνη να «κατέβει στον λαό και να μιλήσει μαζί του και για λογαριασμό του»!

Τα γλυπτά του Τάσου Νυφαδόπουλου δεν εκτίθενται σε δημόσιο χώρο και χωρίζονται σε δύο σειρές: «Παράπλευρες απώλειες» και «Εφιάλτες».









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης