Βγαίνουμε Αθήνα: Θεατρικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Βγαίνουμε Αθήνα: Θεατρικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη


Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

 Βγαίνουμε Αθήνα: Θεατρικό αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Μουσική
Η Cat Power στο Fuzz

H Cat Power, κατά κόσμον Chan Marshall, μία από τις σημαντικότερες singer-songwriters της indie / alternative rock σκηνής, έρχεται στην Αθήνα. Με συνοδεία ένα πιάνο και μία κιθάρα, η σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδοποιός θα παρουσιάσει υλικό από ολόκληρη την καριέρα της, στο πλαίσιο της πρώτης solo περιοδείας που πραγματοποιεί μετά από καιρό με λίγες επιλεγμένες ημερομηνίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι επιλογές της κατά βάση προέρχονται από εμβληματικά άλμπουμ όπως τα "Myra Lee", "Moon Pix", "You Are Free", "The Greatest", "Sun", αλλά και με υπέροχες διασκευές, όπως τις παρουσίασε στα "The Cover Album" και "Jukebox". Στο Fuzz (Πατριάρχου Ιωακείμ 1). Τηλ.: 210 3450817. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 23-28 ευρώ.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο PASSPORT
Μετά από δύο χειμώνες ενδοσκόπησης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα κάνει φέτος περιορισμένες εμφανίσεις σε κλειστούς χώρους, παρουσιάζοντας, εκτός των άλλων, και πολλά από τα τραγούδια της πρόσφατης "Πρόσκλησης σε δείπνο κυανίου". Μαζί του οι συνοδοιπόροι των τελευταίων χρόνων Ματούλα Ζαμάνη, Δημήτρης Μυστακίδης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Σωτήρης Ντούβας, Κώστας Παντέλης, Κωστής Χριστοδούλου, Αντώνης Μαράτος. Στο PassPort Xώρος Πολιτισμού (Καραΐσκου 119, Πειραιάς). Τηλ: 210 4296401. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 12 ευρώ (γενική είσοδος, χωρίς ποτό) - 15 ευρώ (καθήμενοι, χωρίς ποτό).
Κλείσιμο

Η Νένα Βενετσάνου στον Ρυθμό Stage

Η Νένα Βενετσάνου παρουσιάζει για δύο Παρασκευές, 21 και 28 Νοεμβρίου, την περιπέτεια των τραγουδιών της μ' έναν ξεχωριστό τρόπο. Στο ρεσιτάλ αυτό -ένα ημερολόγιο τραγουδιών- μας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια πορεία, την προσέγγιση και τις αντοχές της στο τραγούδι. Εμβληματική, λυρική και συνάμα ελεγειακή φωνή, ερμηνεύει μεταξύ άλλων Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Λεοντή και άλλους αγαπημένους της συνθέτες. Στο Ρυθμό Stage (Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη). Τηλ: 210 9750060. Ώρα: 22:30. Εισιτ.:

12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Θέατρο
O "Σωσίας"του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Ροές

Επηρεασμένος τόσο από τον Γερμανό E.T.A. Χόφμαν όσο και από τον Ρώσο Νικολάι Γκόγκολ, ο Ντοστογιέφσκι γράφει τον "Σωσία" του πριν τα διάσημα μεταγενέστερα έργα του ("Έγκλημα και Τιμωρία", "Δαιμονισμένοι", "Αδελφοί Καραμαζόφ"). Το έργο εξέπληξε τους συγχρόνους του, καθώς καταδύεται με τρόπο θαυμαστό στα μύχια της ψυχής του ήρωά του. Η εικαστικός-σκηνοθέτιδα Έφη Μπίρμπα μαζί με τους 'Αρη Σερβετάλη, Δρόσο Σκώτη, Γιώργο Συμεωνίδη, Συμεών Τσακίρη και Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη συστήνουν μια σπουδή στο συγκεκριμένο έργο του Ντοστογιέφσκι, που γράφτηκε το 1846. Στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι).Τηλ.: 210 3474312. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-17 ευρώ.

"Γυναίκα και Λύκος" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Γυναίκα και Λύκος. Ένα σκοτεινό παραμύθι, ένα ερωτικό θρίλερ. Μια γυναίκα εξαγριωμένη αλλάζει σελίδα και εγκαταλείπει την τακτοποιημένη ζωή της. Μια λυσσαλέα αναζήτηση του έρωτα, μια τελετή μεταμόρφωσης σ' ένα μπαρόκ πάρτι. Ο φόνος. Η αιρετική σκηνοθέτρια Έλλη Παπακωνσταντίνου συναντά τη συγγραφέα Έλενα Πέγκα μετά την επιτυχία της πρώτης σκηνοθετικής απόπειρας του έργου «Γυναίκα και Λύκος» από την Έλλη Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ «Ecrire et Mettre en Scene Aujourd' hui" στην Caen τον Μάη του 2014, με θίασο Γάλλων ηθοποιών. Παίζουν οι Θεοδώρα Τζήμου, Νικόλας Χανακούλας, Λένα Δροσάκη - Ελίνα Ρίζου, Δημήτρης Αγαρτζίδης - Βασίλης Μαργέτης, Περικλής Γιώργος Φωκιανός, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34). Τηλ.: 210 4194550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

"Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Φούρνος
Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας - αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Θα ακολουθήσει "Το Καμίνι & Μοιρολόγι της φώκιας" και "Η Φόνισσα". Στο πρώτο διήγημα της παράστασης, ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απενοχοποιημένος συνειδητά από το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, φευγαλέας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού, γυναικείου σώματος, καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες, απαλούς κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η "Αναδυομένη Αφροδίτη", ενός αγάλματος -από το αγάλλομαι- με πολλές παραλλαγές, όπου όμως έχει αποτυπωθεί σταθερά σε όλες και από όλους τους καλλιτέχνες, το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά, αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος. Θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος, διδασκαλία κειμένου: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης. Στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια). Τηλ.: 210 6460748, 6981701416. Ώρα: 21:15. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Τι ακριβώς θα κάνετε με την μπανιέρα;" στο Θέατρο Πόρτα

Πόσες φορές μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα μέσα σε 10 λεπτά; Ο Μπετόβεν ήταν κουφός; Πώς ακριβώς τραγουδάει μια τσαγιέρα; Τι άποψη έχει ο καναπές γι' αυτό; Μου αρέσει ή όχι το φαγκότο; Η σονάτα είναι κάτι κολλητικό; Ο Κορνήλιος Σελαμσής έχοντας τις παραπάνω και πολλές ακόμα απορίες συναντά έναν ή περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς και παίζουν κανονικά ή όχι εντελώς κανονικά μουσικές που γνωρίζουμε και άλλες που μάλλον μας είναι παντελώς άγνωστες. Στο τέλος κάθε παρουσίασης το ακροατήριο συμμετέχει φτιάχνοντας ένα καινούριο μουσικό έργο, χρησιμοποιώντας, κυρίως, την μπανιέρα που βρίσκεται επί σκηνής. Ένα παιχνιδιάρικα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μύηση και τον προσηλυτισμό νέων ακροατών στη μουσική που ονομάζουμε κλασική με ένα διαδραστικό τρόπο. Για παιδιά 8-12 χρόνων. Στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι). Τηλ.: 210 7780518. Ώρα: 18:00. Εισιτ.: 8 ευρώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
"Ο Ελ Γκρέκο απ' την Κρήτη, στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο" στο Μουσείο Μπενάκη

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Δoμήνικου Θεοτοκόπουλου, του El Greco, ενός από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών, διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκθέσεων "Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο" και "Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης" που θα πραγματοποιηθούν (Νοέμβριος 2014-Μάρτιος 2015), στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου δημιουργού. Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Τηλέ.: 210 3453111. Ώρες: 10:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΗΜΕΡΙΔΑ
«Κλιματική Αλλαγή: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στην επίκαιρη «Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή», που γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια, συμμετέχουν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες. Μεταξύ αυτών η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμάνακη, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, η καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη και ο καθηγητής Luc Hens. Η ημερίδα θα κλείσει με την ανακοίνωση συμπερασμάτων. Στο Κέντρο ΓΑΙΑ - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Όθωνος 100, Κηφισιά). Τηλ.: 210 8015870. Ώρα: 09:00 - 13:20. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Νίκος Αρτέμης "OVAL" στο Cheap Art

Η έκθεση του Νίκου Αρτέμη με τίτλο ΟΒΑΛ αφορά μια βίντεο-εγκατάσταση με πολλαπλές προβολές που καταλαμβάνει όλο τον εκθεσιακό χώρο. Ο καλλιτέχνης ενώνει όλα τα δημιουργικά πεδία που τον ενδιαφέρουν εξίσου: τα εικαστικά που είναι η αφετηρία της δουλειάς του, τη μουσική με την οποία ασχολείται αρκετά χρόνια και το ενδιαφέρον του για το σύγχρονο χορό, την κίνηση και το σώμα. Το νέο αυτό έργο σχετίζεται με την προηγούμενη έκθεσή του "This is not a love song" που είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια πάλι στην Cheapart, αλλά αυτή τη φορά ο Νίκος Αρτέμης οδηγεί τον θεατή στην άλλη πλευρά του καθρέφτη που είναι πιο σκοτεινή. Στο Cheapart (Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25, Εξάρχεια). Τηλ.: 210 3817517. Ώρα εγκαινίων: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης